Lyssna

Nyhet / Publicerad 1 april 2016 / Ändrad 18 april 2016

Flyttat firande förenklar

Idag offentliggör Svenska kyrkans kyrkoårskommitté sitt delbetänkande om kyrkliga helgdagar. Det förslag som skapat mest uppståndelse är den så kallade påsk-reformen, som innebär att påsken från och med 2017 firas på ett fast datum.

Påskdagen har hittills infallit första söndagen efter första fullmåne efter vårdagjämningen, det vill säga någon gång mellan 22 mars och 25 april. Det har varit komplicerat och resurskrävande att varje år justera den kyrkliga kalendern.

Rationell reform

– Vi ser stora administrativa vinster med att påsken alltid infaller på samma datum, säger Anna N Dag, kommitténs ordförande. Vi har valt att lägga påsken första veckan i april för att den inte ska hamna för nära första maj. Många har upplevt det som stressigt att hinna med att fira båda högtiderna.

I takt med tiden

Ändringen av reglerna för påskens placering blev aktuell därför att reformationen uppmärksammas stort 2017. Ordet reformation kan översättas till omformation, och Svenska kyrkan går nu igenom alla kyrkliga helger för att se vad som kan förändras. I takt med att nutidsmänniskan blir allt mer individualistisk måste Svenska kyrkan kunna erbjuda de kyrkliga högtiderna när det passar folk bäst.

Fler förslag framöver

– Vi funderar på att flytta pingsten till augusti då vi ser att allt fler par vill gifta sig på sensommaren, berättar Anna N Dag. Jag vill också öppna för att fira första advent lite oftare, det är ju en så trevlig och mysig helg!

För den som vill planera in sin påskledighet redan nu, kan vi berätta att påskdagen infaller om exakt ett år – den 1 april. 

Neinu Skoiarvy