Ärkebiskop Antje Jackelén och kardinal Anders Arborelius under en presskonferens.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Historia skrivs i Lund och Malmö

Nyhet Publicerad Ändrad

- Vi är redo att säga offentligt att katoliker och lutheraner är på väg från konflikt till gemenskap och att det viktigaste har vi gemensamt: evangeliet om Jesus Kristus. Det budskapet ska vi levandegöra i morgon i Lunds domkyrka och på Malmö arena.

Det säger ärkebiskop Antje Jackelén med anledning av att Vatikanen och Lutherska världsförbundet under rubriken ”The Joint Commemoration” uppmärksammar reformationens 500-års minne i Lund och Malmö imorgon.

Programmet innefattar en gemensam gudstjänst i Lunds domkyrka samt ett event i Malmö Arena med 10 000 deltagare. På plats finns påve Franciskus tillsammans med ordföranden för Lutherska världsförbundet, biskop Munib Younan och generalsekreteraren Martin Junge. Även ärkebiskop Antje Jackelén och Sveriges katolske biskop Anders Arborelius medverkar. Gudstjänsten direktsänds i SVT.

- Vi är glada och överväldigade av att påve Franciskus har velat komma hit för att ta detta historiska steg. Reformationen och påven var tidigare motsatta saker. Nu ser vi att det finns en djup förbindelse mellan reformationens anda och det katolska arvet, säger biskop Anders Arborelius.

Både ärkebiskop Antje och biskop Anders ser fram emot en historisk dag.

– En av vår tids stora frågor är: vad kan vi hoppas på? Nu lägger vi en grund till att bli befriade, till att tillsammans tjäna vår nästa tillsammans i hoppet, säger ärkebiskopen.

Läs mer: http://www.lund2016.net/ (på engelska)

Ackreditering

Allmän eller särskild ackreditering krävs för pressplatser på mottagningen på Malmö Airport, gudstjänsten i Lunds domkyrka, eventet i Malmö Arena och mässan på Swedbank stadion.

Pressfoton

Pressfoton från dagen publiceras löpande.
http://www.lund2016.net/press-photos-videos/