Upplev allhelgona i 360°

Nyhet Publicerad

Ungefär hälften av svenskarna tänder ljus vid någons grav under Allhelgonahelgen.

Men alla har inte en möjlighet att besöka en kyrkogård, och många undviker kyrkogården för att sorgen känns jobbig att konfrontera. En undersökning som Svenska kyrkan låtit TNS Sifo göra visar att 80 procent tycker det är viktigt att minnas dem som dött och hela 38 procent skulle vilja göra mer för att hedra minnet av dem.

Därför vill Svenska kyrkan, med initiativet #taenminut, uppmuntra till att ta en stund att minnas någon man saknar med en film inspelad i 360°-vinkel.

- I år har vi gjort det ännu enklare för folk att minnas någon. Vi vill hjälpa alla dem som av olika skäl inte kan ta sig till kyrkogården att ta sig dit digitalt med en 360°-film, säger Mattias Nihlgård, chef för kommunikationsutveckling hos Svenska kyrkan.

– Allhelgonahelgen ger många tillfällen att tala om det vi som människor bär på. Oavsett om det är på en kyrkogård eller på nätet så är det viktigt att låta sorgen få ta plats. Ta en minut är en påminnelse om att ingen är ensam i sorgen, säger Ingrid Edgardh, sjukhuspräst i Svenska kyrkan.

Filmen är inspelad på Längbro kyrkogård i Örebro.

Gravljus som lyser i mörkret på en kyrkogård.

#taenminut

Livet tar slut, men en människas avtryck lever vidare. Under allhelgona påminns vi om döden, och ger liv åt minnena. Ta en minut för att minnas någon. Vem minns du?