Nyheter

Prenumerera via RSS

Se människan med Jan Guillou

Publicerad

Varje torsdag kan du titta och lyssna på ett nytt samtal från Se människan. Veckans samtal är med Jan Guillou om hans bok Slutet på historien. Se människan är Svenska kyrkans scen på bokmässan. På grund av pandemirestriktioner var bokmässan 2020 helt digital. Scensamtalen är därför inspelade utan publik i en bokhandel i Gamla stan i Stockholm.

Svåra översvämningar i Sydsudan

Publicerad

Närmare en halv miljon människor är på flykt undan översvämningarna i Sydsudan. Uppemot en miljon barn lider av akut undernäring. "Dessutom hotas den sköra freden i landet av den svåra situationen", säger Peter Svensson, Act Svenska kyrkans regionala representant för Sydsudan.

Levande församlingsliv i Nederländerna

Publicerad

"En av mina församlingsbor fick demens och kunde plötsligt bara tala och förstå svenska. När jag kom dit sjöng vi psalmer och sånger på svenska. Plötsligt levde den här personen upp och personalen häpnade." Som präst i Nederländerna möter Maria Scharffenberg många livsöden.

Se människan samtal med Erik Åsard

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Erik Åsard om hans bok Med lögnen som vapen. På grund av pandemirestriktioner var bokmässan 2020 helt digital. Scensamtalen är därför inspelade utan publik.

Böneveckan samlar kristna till bön

Publicerad

Den 18 januari inleds världens största ekumeniska manifestation som genomförs i mer än 120 länder. Syftet är att be tillsammans oavsett var man befinner sig.

Diakonin fortsätter - på digitala plattformar

Publicerad

Olof Olsson är kyrkoherde i Svenska kyrkan i Rom. I en intervju berättar han om församlingens stora diakonala fokus och det breda ekumeniska samarbetet med andra kyrkor. Bland annat med firar man alla gudstjänster i Birgittasystrarnas kloster.

En mobil kyrka i Thailand

Publicerad

Erik Stenberg-Roos och hans fru Anna Stenberg har nyligen landat i Bangkok efter en längre tid i karantän. Där jobbar de som präst, respektive assistent och möter människor i alla livssituationer – från pensionärer som flyttat utomlands till personer som fastnat i missbruk eller sitter i fängelse.

Humanitärt stöd till drabbade i Tigray, Etiopien

Publicerad

Act Svenska kyrkan ger stöd till 11 000 människor i Tigrayregionen i Etiopien med anledning av konflikten mellan regeringsstyrkor och Tigray People’s Liberation Front (TPLF). De humanitära insatserna handlar bland annat om tryggt boende, renovering av vattenpumpar och kontantstöd för att säkerställa näringsrik mat. Insatserna motsvarar fem miljoner kronor som Sida har beviljat.

Se människan samtal med Göran Larsson

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Göran Larsson med boken Man blir människa igen.

Se människan samtal med Ingrid Lomfors

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Ingrid Lomfors om hennes bok Här bryr sig sommaren inte om oss – Breven från Hertha 1939–44.

Oroande utveckling i Myanmar

Publicerad

Act Svenska kyrkan är djupt oroad över situationen i Myanmar där militären rapporteras ha tagit över makten i en statskupp. Act Svenska kyrkan uppmanar Sverige och det internationella samfundet att fördöma statskuppen och uppmana militären att frige alla gripna demokratiaktivister, journalister och politiker.

Sidas garantimodell saknas i OECDs riktlinjer

Publicerad

Att kombinera bistånd med kommersiellt kapital – så kallad blandfinansiering – är en viktig metod för att öka de privata investeringarna i hållbar utveckling. Den här veckan lanserar OECD nya riktlinjer för hur denna metod ska användas.

Se människan samtal med Alex Schulman

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Alex Schulman om hans bok Överlevarna.

Ny biståndsminister med omvittnat engagemang och gedigen sakkunskap

Publicerad

I samband med dagens regeringsombildning blev det klart att tidigare statssekreteraren på UD Per Olsson Fridh blir biståndsminister efter Peter Eriksson. Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén ser i honom en biståndsminister som kommer att ”driva de globala frågorna både engagerat och strategiskt”.

Pandemin har slagit hårt över hela världen

Publicerad

Vi står under samma himmel, men drabbas olika av dess konsekvenser. Möt några av våra utsända i ett webbinarium om pandemin och hur det påverkar omvärlden.

Se människan samtal med Göran Greider

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Göran Greider som skrivit boken Hon vars hjärta var som mitt.

Ökade behov i pandemins spår

Publicerad

På söndag, den 14 februari, startar den årliga fasteaktionen för Act Svenska kyrkan. Under sex veckor, fram till palmsöndagen den 28 mars, är målet är att samla in 30 miljoner kronor. Årets fasteaktion ska bidra till att lindra konsekvenserna av att den extrema fattigdomen ökar på grund av pandemin.

Stå fasta i hoppet med ärkebiskop Antje Jackelén

Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackelén håller ett föredrag i biskoparnas seminarieserie Stå fasta i hoppet. Hon utgår från Ärkebiskopens fastebok, På nötta och nyröjda stigar i Sápmi av Bo Lundmark.

Se människan samtal med Stina Ekblad

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Stina Ekblad som på scen att gestaltat det skrivna ordet.

Stå fasta i hoppet med biskop Åke Bonnier

Publicerad

Biskop Åke Bonnier håller ett föredrag i biskoparnas seminarieserie Stå fasta i hoppet. Han utgår från boken Kallad till tystnad av Thomas Merton.

Se människan samtal med Ulrika Knutson

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Ulrika Knutson som skrivit boken Den besvärliga Elin Wägner.

Svenska kyrkan i Oslo: coronapandemin har lett till fler själavårdande samtal

Publicerad

När pandemin slog till och det blev klart att Norge skulle stängas ned, samlades personalen i Margaretakyrkan i Oslo och bestämde två saker. "Dels skulle vi fortsätta fira gudstjänst, dels skulle vi fortsätta att erbjuda samtal. Och det har vi hållit fast vid" säger diakonen Kristina Sandgren Furberg.

Träffa Svenska kyrkan på Gran Canaria

Publicerad

Måndag 1 mars kl 19.00 kan du träffa kyrkoherde Charlotta Dicklo, som berättar om församlingsarbetet på Gran Canaria. Anslut via Zoom. 

Stå fasta i hoppet med biskop Johan Dalman

Publicerad

Biskop Johan Dalman håller ett föredrag i biskoparnas seminarieserie Stå fasta i hoppet. Han utgår från boken Dear Nicholas … – a father's letter to his newly ordained son av Michael Henshall.

Svenska kyrkans yttrande kring lättnader i gymnasielagen

Publicerad

Svenska kyrkan har ombetts lämna synpunkter på lagrådsremissen Kompletterande regler för uppehållstillstånd vid gymnasiestudier. Regeringens förslag innebär vissa lättnader av den befintliga gymnasielagen.

Debattartikel: Brådskande med långsiktig lösning för ensamkommande

Publicerad

Att inte ge de ungdomar som kom till Sverige runt 2015 en rimlig möjlighet att få använda den utbildning de fått här för att ge tillbaka till samhället är humanitärt orimligt och en förlust för landet. Det krävs en långsiktig lösning för ensamkommande ungdomar och det brådskar. Det skriver företrädare för Svenska kyrkan, Röda korset, Rädda barnen och Sveriges stadsmissioner i Västerbottens-Kuriren.

Internationellt upprop till IMF och G20-länderna

Publicerad

Act Svenska kyrkan och 230 andra organisationer uppmanar i ett upprop Internationella valutafonden att utfärda nya så kallade dragningsrätter – en internationell reservvaluta - för att motverka den globala bristen på pengar som uppstått under pandemin. Valutan behövs för att hantera många länders utmaningar i spåren av pandemin.

Se människan samtal med Elisabeth Åsbrink

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Elisabeth Åsbrink som berättar om sin bok Övergivenheten.

Internationellt upprop till IMF och G20-länderna

Publicerad

Act Svenska kyrkan och 230 andra organisationer uppmanar i ett upprop Internationella valutafonden att utfärda nya så kallade dragningsrätter – en internationell reservvaluta - för att motverka den globala bristen på pengar som uppstått under pandemin. Valutan behövs för att hantera många länders utmaningar i spåren av pandemin.

Hans och Viveca om att arbeta i pandemins USA

Publicerad

"Den här katastrofen har varit så långtgående. Det är så mycket som brakat ihop och det finns inget skyddsnät." Det berättar Hans och Viveca Bratt Hernberg som arbetar för Svenska kyrkan i utlandet med Los Angeles som bas. Under senaste året har de mött mycket smärta, oro och uppgivenhet.

Stå fasta i hoppet med biskop Mikael Mogren

Publicerad

Biskop Mikael Mogren håller ett föredrag i biskoparnas seminarieserie Stå fasta i hoppet. Han utgår från boken Katekesen från 1689 av Olaus Swebilius.

Debatt: Ökat våld mot kvinnor i pandemins spår

Publicerad

På internationella kvinnodagen skriver Act Svenska kyrkan i en debattartikel i Uppsala Nya Tidning om det ökade våldet mot kvinnor under pandemin och vikten av ökat stöd till lokala aktörer som arbetar med långsiktigt förebyggande av könsrelaterat våld och stöd åt utsatta.

Se människan med Martin Modeus

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Martin Modeus.

Tio år av krig i Syrien: akut behov av humanitär och politisk lösning

Publicerad

Det förödande kriget i Syrien har nu pågått i tio år. Tillsammans med ACT-alliansen och 34 andra ledande biståndsaktörer varnar Act Svenska kyrkan för att lidandet kommer fortsätta öka och leda till oåterkallelig skada om inte de växande humanitära behoven i Syrien tillgodoses och en politisk lösning hittas.

Stå fasta i hoppet med biskop Susanne Rappman

Publicerad

Biskop Susanne Rappman håller ett föredrag i biskoparnas seminarieserie Stå fasta i hoppet. Hon utgår från boken The disabled God – towards a Liberatory Theology of Disability av Nancy L. Eiesland.

Stå fasta i hoppet med biskop Sören Dalevi

Publicerad

Biskop Sören Dalevi håller ett föredrag i biskoparnas seminarieserie Stå fasta i hoppet. Han utgår från sin och illustratörens Marcus-Gunnar Petterssons Barnens Bästa Bibel.

"Att stötta utlandskyrkan känns självklart för mig"

Publicerad

Tovan Thåst är ledamot i SKUT-rådet i Skara stift samt även ombud för utlandskyrkan i Caroli församling i Borås pastorat. Hon är övertygad om utlandskyrkans stora betydelse – både som kyrka och som samhällsfunktion.

Ärkebiskopen auktionerar ut sin servis på Tradera

Publicerad

För att stödja Act Svenska kyrkans årliga fasteaktion lägger ärkebiskop Antje Jackelén ut sin kaffeservis till försäljning på auktionssidan Tradera. Förtjänsten går bland annat till arbetet för att bromsa den extrema fattigdom som nu ökar i spåren av pandemin.

Se människan med Annika Norlin

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Annika Norlin.

Träffa Svenska kyrkan i Los Angeles

Publicerad

Måndag 22 mars kl 19.00 kan du träffa kyrkoherde Hans Bratt Hernberg, som berättar om församlingsarbetet i Svenska kyrkan i Los Angeles. Anslut via Zoom.

Stå fasta i hoppet med biskop Åsa Nyström

Publicerad

Biskop Åsa Nyström håller ett föredrag i biskoparnas seminarieserie Stå fasta i hoppet. Hon utgår från boken Bibeltolkningens bakgator av Jesper Svartvik.

Se människan samtal med Majgull Axelsson

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Majgull Axelsson aktuell med boken Inställd resa till Sabarmati.

Människorättsaktivisten S’bu Innocent Zikode får Per Anger-priset

Publicerad

Årets Per Anger-pris tilldelas människorättsaktivisten S’bu Innocent Zikode, som kämpar för rätten till hem, mark och överlevnad för de allra fattigaste i Sydafrikas kåkstäder. Act Svenska kyrkan är en av flera organisationer som deltagit i nomineringsarbetet. Priset delas ut av Forum för levande historia idag 25 mars.

Tusses signerade dalahäst och tröjor auktioneras ut

Publicerad

Artisten Tusse Chiza har skänkt en egenmålad dalahäst och två signerade tröjor som auktioneras ut på Tradera till förmån för Act Svenska kyrkan. Intäkterna används för att lindra konsekvenserna av extrem fattigdom och hunger i spåren av coronapandemin.

"En värld av grannar" utlyser broderitävling

Publicerad

Nu drar programmet En värld av grannar igång en tävling som går ut på att brodera citat som ger råg i ryggen att samverka över religionsgränser. I höst väntar vandringsutställning.

Stå fasta i hoppet med biskop Thomas Peterson

Publicerad

Biskop Thomas Petersson håller ett föredrag i biskoparnas seminarieserie Stå fasta i hoppet. Han utgår från boken Drömmen om den innersta sjön av Martin Lönnebo.

Stå fasta i hoppet med biskop Andreas Holmberg

Publicerad

Biskop Andreas Holmberg håller ett föredrag i biskoparnas seminarieserie Stå fasta i hoppet. Han utgår från boken Talking about God in Practice: Theological Action Research and Practical Theology av Helen Cameron.

”Humanitära skäl kan stoppa orimliga beslut”

Publicerad

Regeringens tilläggsförslag kring humanitära skäl i migrationslagen är nödvändiga för att lagen inte ska få orimliga konsekvenser. Det skriver debattörer från ett antal organisationer.

Se människan samtal med Tomas Sjödin

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Tomas Sjödin.

Ärkebiskopen i Aftonbladet: Låt påsken ge kampen mot pandemin ny kraft

Publicerad

Pandemins lidanden är inte över än. Kampen mellan liv och död ser ut att rasa vidare. De goda krafterna i kampen mot pandemin behöver allt stöd för att vinna. Vår motståndskraft behöver energipåfyllning, vårt hopp ny kraft, skriver Antje Jackelén i Aftonbladet på skärtorsdagen 2021.

Ärkebiskopen på DN Kultur: Därför ger påskens budskap vägledning i vår krisiga tid

Publicerad

”I skuggan av pandemin är fastan inte en specialitet för extra ivriga, utan en gemensam erfarenhet. Allmängods. Och därför något att prata om. Pandemin har vant oss vid försakelser, men tar för den skull inte alltid fram det bästa inom oss. Tålamodet har prövats, kärleken likaså. Det har blivit tydligare hur beroende vi är av varandra i hälsa och sjukdom, i liv och död", skriver ärkebiskop Antje idag på DN Kultur.

Se människan samtal med Ola Larsmo

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Ola Larsmo.

Levande församlingsliv i Paris, trots hårda restriktioner

Publicerad

Paris första lockdown för drygt ett år sedan var mycket strikt. Prästparet Maria och Joakim fick flytta gudstjänster, bibelstudier och andakter till internet. Det nästan viktigaste arbetsredskapet blev mobilen.

Replik till Nyamko Sabuni om språkkrav för medborgarskap

Publicerad

"Vår kritik handlar inte om att 'tycka synd om'. Kyrkan har för länge sedan gett upp 'tycka synd om' som strategi. Kyrkan arbetar rättighetsbaserat och med en vilja att frigöra människors kraft och röst till det som är gott – detta utifrån en kristen människosyn som räknar med både våra förmågor och våra brister", skriver ärkebiskop Antje Jackelén i en replik till Nyamko Sabuni i Aftonbladet.

Kyrkan gav framtidstro under utdragen lockdown

Publicerad

Anna Maria Eriksson, som bor i Rom, har haft mer kontakt med kyrkan sedan pandemins utbrott. – Jag tror det beror på att man vill känna hopp och glädje, få lite framtidstro och kanske få svar på sina frågor.

Två biskopar: Ge amnesti till de som omfattas av gymnasielagen

Publicerad

Framtida generationer kommer fråga sig om vår migrationspolitik var mänskligt hållbar. De 7 500 ungdomar som i dag eller tidigare har omfattats av gymnasielagen har utsatts för osäkerhet och lidande. Vi vädjar till riksdagspolitikerna att ge dem amnesti, skriver biskoparna Andreas Holmberg och Martin Modéus.

Viktigt att länder håller sina löften och ökar biståndet

Publicerad

Idag publicerade Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) statistik över hur mycket utvecklingsbistånd som medlemsländerna betalade ut under 2020. Några stora länder ligger kvar på tidigare nivåer trots den ekonomiska tillbakagången under året, medan andra länder skurit ned sina budgetar.

Se människan samtal med Nina Burton

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Nina Burton.

Ny app till utlandskyrkan

Publicerad

Svenska kyrkan i utlandet har tagit fram en app för personer som bor eller vistas utomlands, och som vill hålla kontakt med utlandskyrkan.

Martin Junge, Lutherska världsförbundet: "Välj inte hatets väg"

Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackelén tog nyligen paus från Twitter med hänvisning till att hennes inlägg används för att ”sprida hot och hat samt lögner om tro, Svenska kyrkan & samhället”. Martin Junge, generalsekreterare i Lutherska världsförbundet (LVF), skrev med anledning av detta en personlig reflektion, publicerad i Sydsvenskan.

Följde begravningen i Sverige via länk

Publicerad

Majja Hauta Svallmark bor i Ayia Napa på Cypern sedan nio år tillbaka. I Sverige har hon aldrig varit särskilt kyrklig, men på Cypern besöker hon den Skandinaviska kyrkan minst två gånger i veckan. Under pandemin har kyrkan blivit extra viktig.

Då: präst i Dubai. Nu: ordförande för utlandskyrkans råd

Publicerad

Marcus Nylander har jobbat som utsänd präst för utlandskyrkan i Dubai. Sedan 2017 är han biskopens kaplan i Lunds stift. Han sitter även som ordförande i Rådet för utlandskyrkan i Lunds stift. Han menar att man i utlandskyrkan på ett särskilt sätt får förståelse för kyrkans positiva konsekvenser i människors liv.

Se människan podden med Suad Ali

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Suad Ali.

Se människan podden med Patrik Lundberg

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Patrik Lundberg.

Uttalande om våld mot demonstranter

Publicerad

Act Svenska kyrkan och sju andra internationella organisationer verksamma i Colombia uppmanar den colombianska staten att vidta åtgärder så att mänskliga rättigheter inte kränks i samband med medborgarprotester i landet. Protesterna utlöstes runt om i landet mot bland annat en ny skattereform. Den senaste veckan har åtminstone 19 personer dödats av polisen.

Vi firar två år som Act Svenska kyrkan

Publicerad

För två år sedan, den 5 maj 2019, bytte vi namn till Act Svenska kyrkan. Sedan dess har vi tillsammans fyllt det nya namnet med engagemang, berättelser och styrka. Tillsammans är vi Act Svenska kyrkan.

Se människan podden med Helena Granström

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Helena Granström.

Uttalande om våldet mot demonstranter i Colombia

Publicerad

Act Svenska kyrkan, tillsammans med åtta andra svenska organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter i Colombia, uppmanar svenska beslutsfattare att fördöma våldet mot demonstranterna i Colombia, att ställa krav på garantier för de colombianska medborgarnas grundläggande rättigheter samt att oberoende utredningar av människorättskränkningar i samband med protesterna snarast genomförs.

Våldsspiralen måste få ett slut

Publicerad

Den senaste tiden har vi med bestörtning följt de våldsamma scener som utspelat sig i Jerusalem och i övriga Israel och Palestina. Nu måste våldsspiralen få ett slut för att inte fler människoliv ska försakas.

Skydda urfolkens rätt att demonstrera i Colombia

Publicerad

Act Svenska kyrkan och andra internationella organisationer uppmanar den colombianska staten att skydda urfolkens rätt att demonstrera i Colombia. Läget i Colombia fortsätter att vara allvarligt med flera rapporter om säkerhetsstyrkor, polis och militär, som begår våldsamma övergrepp mot demonstranter.

Se människan podd med Martin Lönnebo

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Martin Lönnebo.

Debatt: Återerövra öppenheten - riv murarna

Publicerad

Klädd i blåa shorts och röd t-shirt låg pojken död på stranden. Fotot på den 3-årige flyktingen Alan Kurdi 2015 fick svenska folket att öppna sina hjärtan.

Civila måste skyddas i Israel och Palestina

Publicerad

I ett uttalande från sju svenska organisationer uppmanas Sverige, EU och FN att verka för att både Israel och Hamas upphör med raketattacker, flyganfall och oproportionerligt våld, samt agerar för att våldet upphör. Båda sidor måste ta sitt ansvar för att skydda civilbefolkningen.

Avskaffa diskriminerande familjelagstiftning

Publicerad

Den 15 maj inföll den internationella dagen för familjer. Act Svenska kyrkan, som en del av den globala kampanjen för jämställd familjerätt, uppmärksammade dagen genom att uppmana världens regeringar att avskaffa diskriminerande familjelagstiftning inom ramen för åtaganden vid FN:s Generation Equality Forum (GEF).

Stöd till befolkningen i Gaza

Publicerad

Act Svenska kyrkan ger stöd till den drabbade civilbefolkningen i Gaza efter senaste tidens våldsamheteter. Stödet fokuseras på framförallt psykosocialt stöd, sjukvård, mat och andra förnödenheter samt återuppbyggnad av hem.

Se människan podd med Klas Östergren

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Klas Östergren.

Stöd till livsviktig sjukvård i Gaza

Publicerad

Act Svenska kyrkan bidrar med 900 000 kronor till Augusta Viktoria-sjukhuset i Jerusalem för att vårdinsatser och medicinska förnödenheter ska nå de allra värst drabbade i Gaza. Totalt planerar Act Svenska kyrkan att bidra med 2,9 miljoner kronor till insatser i spåren av striderna.

Rapportsläpp: Hur rapporterar media om biståndet?

Publicerad

Retriever har analyserat bilden av svenskt bistånd i svenska redaktionella medier under 2019 och 2020. Rapporten visar vilka frågor som får mest publicitet, vilken typ av kritik som syns i media och vem som hörs i biståndsdebatten. 

Se människan podden med Sara Öhrvall

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Sara Öhrvall.

"Rolig tävling med ett bra syfte"

Publicerad

Nu börjar bidragen trilla in till broderitävlingen ”Råg i ryggen". Judit Palmén från Linköping är en av dem som inspirerats till att skapa. Än finns tid att delta.

Svenska kyrkans närvaro i Asien utreds

Publicerad

Utlandskyrkan har verksamhet på flesra platser i Asien. Nu ska verksamheten utredas, med syftet att se hur en svenskkyrklig närvaro i området ska se ut, för att bäst möta de människor med svenskspråkig identitet, som finns i området.

Debatt: Barnens flykt tar aldrig slut - inte ens i Sverige

Publicerad

När Migrationsverket nu stänger asylboenden måste barnens situation sättas i fokus. Deras rättigheter måste tillvaratas i praktiken och inte bara i teorin, skriver Helena Thybell, generalsekreterare Rädda Barnen och Helén Ottosson Lovén, generalsekreterare Svenska kyrkan.

Se människan podden med Anna Pella

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Anna Pella.

Medicinsk personal släpps inte in i Gaza

Publicerad

Attackerna mot Gaza har fått förödande konsekvenser för civilbefolkningen och de medicinska behoven är omfattande. Act Svenska kyrkans partner på plats, Augusta Viktoria-sjukhuset, är redo att skicka medicinsk personal till Gaza, men nekas tillstånd för inresa av de israeliska myndigheterna.

Beställ utlandskyrkans eget kaffe!

Publicerad

Svenska kyrkan i utlandet har, tillsammans med kafferosteriet Johan & Nyström, valt ut ett kaffe, som får vara utlandskyrkans alldeles eget. Du kan köpa det i vår webbshop.

Medicinsk personal måste ges tillträde till Gaza

Publicerad

ACT-alliansens lokala forum i Palestina uppmanar den israeliska regeringen att säkerställa humanitärt tillträde för medicinsk personal till Gaza. Act Svenska kyrkans partner, Augusta Victoria-sjukhuset, har sedan förra veckan varit redo att skicka sjukvårdspersonal men har nekats tillstånd för inresa av de israeliska myndigheterna.

Officiell ursäkt ska framföras till det samiska folket

Publicerad

Kyrkostyrelsen har 8 juni 2021 beslutat att Svenska kyrkan ska framföra en officiell ursäkt till det samiska folket, för historiska övergrepp. Som ett led i försoningsprocessen pågår också ett arbete med övergripande åtaganden, som utgångspunkt för Svenska kyrkans arbete med försoningsprocessen de kommande 10 åren.

Minskad rapportering om biståndet under pandemin

Publicerad

Uppmärksamheten för biståndet i media minskade 2020 jämfört med 2019. Det beror sannolikt på coronapandemin som under året nämns i var fjärde artikel. Det framkommer i en rapport från Retriever hur biståndet skildrats i svenska medier under 2019 och 2020.

Se människan podd med Bengt Hermele

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Bengt Hermele.

Hundratusentals svälter i Tigrayregionen

Publicerad

Den humanitära situationen i Tigrayregionen i Etiopien fortsätter att förvärras. FN rapporterar att fler än 350 000 människor svälter och när det humanitära stödet har problem att komma fram så eskalerar behoven snabbt.

Janne Andersson

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Janne Andersson.

Fler församlingar finns nu i utlandskyrkans app

Publicerad

För den som befinner sig utomlands och vill ha kontakt med Svenska kyrkan, har en ny app tagits fram. Nu går det att hitta fler utlandsförsamlingar och verksamheter i appen.

Ärkebiskopen på DN Debatt: De mänskliga rättigheterna måste vara ram för all politik

Publicerad

Ärkebiskop Antje skriver om de mänskliga rättigheternas grundläggande betydelse för all politisk verksamhet och om vikten att hålla rätt på begreppen. Hon skriver bland annat: ”Politisk makt är inte ett självändamål utan den är ett redskap för att i debatt och överenskommelser med andra förverkliga det som enligt ens egen respektive ens partis övertygelse är det bästa alternativet.”

Granskning av Sveriges genomförande av Agenda 2030

Publicerad

I år är det dags för Sveriges regering att lägga fram sin frivilliga rapport om genomförandet av Agenda 2030 vid FN:s högnivåmöte i juli. 38 organisationer, medlemmar i plattformen CONCORD Sverige, har gjort en egen granskning av hur Sveriges politik påverkar hållbar utveckling globalt.

Religiösa aktörer: Hot eller möjlighet för att uppnå jämställdhet?

Publicerad

Ny rapport hävdar att strategiska partnerskap med religiösa aktörer som arbetar för jämställdhet är nödvändigt för att uppnå de globala målen för hållbar utveckling. Rapporten, författad av Dr. Nora Khalaf-Elledge, visar på hur religiösa aktörer har både bidragit till och hindrat jämställdhet sedan antagandet av Pekingplattformen för jämställdhet 1995.

Hur långt är du beredd att gå för en hållbar planet?

Publicerad

Den 18 juli startar en pilgrimsvandring, Pilgrim’s Walk for Future, från Vadstena med målet att nå fram till det stora klimatmötet COP26 i Glasgow, Skottland i början på november. En vandring för klimatet går dock att göra precis när och var som helst. Här får du tips på hur du kan delta i manifestationen för en hållbar framtid.

Unika bidrag till broderitävlingen Råg i ryggen

Publicerad

När broderitävlingen Råg i ryggen avslutades på midsommardagen hade 66 fantastiska bidrag kommit in. Nu pågår en omröstning för att rösta fram utmärkelsen "Folkets pris". I augusti samlas juryn och utser tre vinnare.

Åtaganden för jämställdhet antagna

Publicerad

I samband med den globala konferensen för kvinnors rättigheter och jämställdhet – Generation Equality Forum gör Act Svenska kyrkan två åtaganden för jämställdhet. Flera trosbaserade aktörer har också gjort ett uttalande om deras unika roll och möjligheter i arbetet för jämställdhet.

Se människan podd med Lena Andersson

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Lena Andersson.

Debattartikel: Pilgrimsvandring för klimatet

Publicerad

I samband med pilgrimsvandringen Walk for future, som avslutas i Glasgow i samband med klimattoppmötet i början av november, skriver tre biskopar tillsammans med Act Svenska kyrkan och Walk for future för att uppmärksamma klimatnödläget. Artikeln har publicerats i tidningar längs pilgrimsvandringens väg.

Rikskollekt till utlandskyrkan

Publicerad

Söndag 18 juli är det rikskollekt till utlandskyrkans diakonala arbete. Kollekten är välbehövlig, då församlingarna själva måste samla in en stor del av det de behöver för verksamheten.

Se människan podd med Agneta Pleijel

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Agneta Pleijel.

Uttalande: Sydsudan – 10 år som självständig nation

Publicerad

Den 9 juli har världens yngsta nation Sydsudan varit självständig i tio år. Med anledning av detta gör Act Svenska kyrkan tillsammans med det ekumeniska nätverket ENSS ett uttalande för att uppmärksamma den stora nöden i landet.

Se människan podd med Karin Smirnoff

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Karin Smirnoff.

Nu börjar Pilgrim’s Walk for Future

Publicerad

Idag, den 18 juli, tar vi de första stegen i pilgrimsvandringen för klimatet, Pilgrim’s Walk for Future. Vandringen börjar i Vadstena och går hela vägen till det stora klimatmötet COP26 i Glasgow, Skottland i november.

Se människan podd med David Thurfjell

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med David Thurfjell.

Se människan podd med Olivia Skoglund

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Olivia Skoglund.

Se människan podd med Elin Boardy

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Elin Boardy.

Se människan podd med Åsa Linderborg

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Åsa Linderborg.

Fortsatt stöd till Haiti

Publicerad

De specifika behoven blir allt tydligare och våra lokala partner ansöker nu om stöd för återuppbyggnad och framtida beredskap, samtidigt som de akuta insatserna pågår. Vi finns på plats före, under och efter en katastrof.

Broderitävlingen ”Råg i ryggen” avgjord

Publicerad

Färgsprakande åsiktsmångfald, välkomponerat korsstygnsbroderi, ryggplacering och lekfullhet. Nu är vinnarna utsedda i broderitävling som vill ge råg i ryggen och skapa samtal om möten mellan människor av olika tro. 

Beställ utlandskyrkans te

Publicerad

Du kan beställa utlandskyrkans eget te i vår webbshop. Teet är rättvisemärkt och ekologiskt och framtaget i samarbete med Johan & Nyström.

Ny bönbok från utlandskyrkan

Publicerad

Nu är den här, utlandskyrkans lilla bönbok, med böner för livets olika tillfällen. Boken kan beställas i vår webbshop.

Se människan podd med Stefan Edman

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan 2020. Veckans samtal är med Stefan Edman.

Se människan podd med Tone Schunnesson

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan 2020. Veckans samtal är med Tone Schunnesson.

Ett starkare Haiti för framtiden

Publicerad

Att bygga för framtiden lönar sig. Det blev tydligt vid jordbävningen i Haiti tidigare i år. Husen som byggdes i våra insatser efter orkanen Matthew står fortfarande kvar. Sedan de byggdes för fem år sedan har husen klarat av orkaner, översvämningar och nu en jordbävning.

Välkommen ökning av biståndsbudgeten

Publicerad

Den totala biståndsbudgeten för 2022 föreslås öka med fem miljarder kronor till sammanlagt 51,9 miljarder. Det är ett välkommet tillskott för att möta de ökade behoven som uppstått runt om i världen under pandemin.

Se människan podd med Ulf Danielsson

Publicerad

arje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan 2020. Veckans samtal är med Ulf Danielsson.

De får Svenska kyrkans kulturstipendium 2021

Publicerad

Lars Noväng, BEHEMOT produktion, Hanna Hallgren, Linnea Axelsson, Isabelle Lundgren och Göteborgs internationella orgelakademi är årets mottagare av Svenska kyrkans kulturstipendier. Sex projekt delar på stipendiesumman 500 000 kronor.

Tillsammans springer vi för Världens Barn

Publicerad

Nu pågår insamlingen till Världens Barn för fullt. Act Svenska kyrkan är givetvis med i det viktiga arbetet. Som en del i insamlingen springer maratonlöparen Håkan Jonsson världen runt tillsammans med en biskop, tusentals barn och chefen för Act Svenska kyrkan.

Rikskollekt till utlandskyrkan 3 oktober

Publicerad

Söndag 3 oktober inleds utlandskyrkans insamlingsperiod med en rikskollekt till utlandskyrkans diakonala arbete. Kollekten är välbehövlig, då församlingarna själva måste samla in en stor del av det de behöver för verksamheten.

Ökning av EU:s bistånd, men inte till de fattigaste

Publicerad

Samtidigt som 140 miljoner fler människor tvingats in i fattigdom under pandemin fortsätter EU att svika sina löften om det internationella biståndet. 2020 ökade visserligen EU:s totala bistånd, men delen som går till de mest utsatta länderna är kvar på samma låga nivå.

Se människan podd med Dominik Terstriep

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan 2020. Veckans samtal är med Dominik Terstriep.

Översvämningar tvingar människor hemifrån i Sydsudan

Publicerad

Sydsudan är bara i början av årets regnsäsong men redan är nära en halv miljon människor direkt drabbade av översvämningar. Runt 300 000 kvinnor och barn lider just nu av undernäring i Sydsudan till följd av översvämningarna och dess konsekvenser.

Rapport om nödvändig politik för civilsamhällets utrymme

Publicerad

Det är krisläge för demokratin i världen. För femtonde året i rad går utvecklingen bakåt globalt. Civilsamhällets utrymme stryps. För att vända trenden krävs modiga politiska beslut. I en rapport som släpps idag ger Act Svenska kyrkan tillsammans med 23 organisationer förslag på vad beslutsfattare och civilsamhället kan göra.

Seminarium om klimaträttvisa och jämställdhet

Publicerad

Under FN:s klimattoppmöte COP26 samlar Act Svenska kyrkan och Islamic Relief religiösa ledare, klimatexperter och jämställdhetsexperter i ett seminarium för att diskutera tro som positiv kraft för att stärka lokalt ledd och jämställd klimatanpassning. 

Se människan podd med Kjell Westö

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan 2020. Veckans samtal är med Kjell Westö.

Se människan podd med Lina Gustafsson

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan 2020. Veckans samtal är med Lina Gustafsson.

Klimaträttvisa nu! Vår tids ödesfråga präglar musikgudstjänst

Publicerad

Den 24 oktober kl 18:00 bjuder Act Svenska kyrkan in till en musikgudstjänst för klimaträttvisa i världen. I Storkyrkan i Gamla stan blir det musik och medverkan av bland annat Svenska kyrkans unga, Agera-volontärer och biskop Andreas Holmberg. Gudstjänsten leds av domprost Marika Markovits.

Act Svenska kyrkan på plats under klimattoppmötet

Publicerad

Kyrkor och organisationer runt om i världen kraftsamlar inför FN:s klimattoppmöte i Glasgow, COP26, som inleds på söndag. Med på mötet finns bland annat ärkebiskop Antje Jackelén. En av de viktigaste frågorna är frågan om klimaträttvisa – hur klimatanpassningen i fattigare länder ska finansieras.

Se människan podd med Anna Swärd

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan 2020. Veckans samtal är med Anna Swärd.

Krav för klimaträttvisa lämnas in på COP26

Publicerad

Över 12 000 namn har samlats in i Sverige, för att sätta press på makthavarna under klimattoppmötet i Glasgow 1-12 november. Nu är det dags att lämna in dem till presidiet. Följ överlämningen digitalt!

Debatt: ”Staten kan inte bara strunta i människor”

Publicerad

Det finns människor som lagligen befinner sig i Sverige – men de har inte rätt till bidrag och de får inte arbeta. Detta är ett allvarligt systemfel, skriver Svenska kyrkan tillsammans med andra organisationer i Svenska Dagbladet.

Öppet brev till Riksbankschefen

Publicerad

Sverige bör ta på sig ledartröjan och snarast besluta om att vidarekanalisera en stor andel – minst 75 procent – av Sveriges tilldelning av så kallade särskilda dragningsrätter till skuldtyngda låg- och medelinkomstländer. Det skriver Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén, tillsammans med representanter för två andra organisationer i ett öppet brev till Riksbankschef Stefan Ingves.

Krav för klimaträttvisa överlämnades

Publicerad

Över 13 000 namnunderskrifter har samlats in i Sverige av bland annat Act Svenska kyrkan, för att sätta press på makthavarna under klimattoppmötet COP26 i Glasgow. Nu har namnen överlämnats till klimattoppmötet vid ett interreligiöst evenemang i St George's Tron i Glasgow.

Se människan podd med Marie Nilsson

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan 2020. Veckans samtal är med Marie Nilsson.

COP26: Det är nu det gäller

Publicerad

Halvvägs in i klimattoppmötet i Glasgow hörs blandade reaktioner på de utspel och löften som hittills gjorts. Svenska kyrkan finns fortsatt på plats under kommande vecka när chefsförhandlingarna tar vid. Här kan du läsa om en del som skett under första veckan.

Tal på klimattoppmötet i Glasgow

Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackelén har under tre dagar besökt klimattoppmötet Cop26 i Glasgow. Vid ett interreligiöst seminarium om klimatkrisen i ett rättvise och jämställdhetsperspektiv talade ärkebiskopen. Seminariet arrangerades av Act Svenska kyrkan och Islamic relief.

Undantagstillstånd i Etiopien 

Publicerad

Etiopiens regering har utlyst ett 6-månader långt undantagstillstånd och uppmanar alla etiopier att registrera sina vapen och att skydda området om så behövs för att stoppa rebellgruppernas frammarsch. En redan svår situation i Etiopien blir nu hastigt värre.

Se människan podd med Werner G Jeanrond

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan 2020. Veckans samtal är med Werner G Jeanrond

Se människan podd med Jonna Bornemark

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan 2020. Veckans samtal är med Jonna Bornemark.

Musiikki hoitaa sielua

Publicerad

Ilossa ja suuressa surussa tarvitaan säveliä. Häissä musiikki on tärkeä ja ehkä vielä enemmän sillä on merkitystä hautajaisissa.

Musik vårdar själen

Publicerad

Toner behövs både i glädje och sorg. Musiken är viktig på bröllop och kanske ännu viktigare är den på begravningar.

Kampanjen för klimaträttvisa har gått i mål

Publicerad

Med kraft och mod och nyfött hopp har Act Svenska kyrkans kampanj för klimaträttvisa inför COP26 genomförts och avslutats. Nu fortsätter arbetet för klimaträttvisa i andra former. Stort tack för allt engagemang så här långt!

Tal till kyrkomötet

Publicerad

Ärkebiskop Antjes tal till kyrkomötet 24 november 2021.

Se människan podd med Kenneth Hermele

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan 2020. Veckans samtal är med Kenneth Hermele.

Julinsamlingen: Skadliga traditioner måste brytas

Publicerad

På söndag startar Act Svenska kyrkans julinsamling. I fokus står flickors rätt till ett värdigt liv och vikten av att bryta skadliga traditioner som tvångsäktenskap och könsstympning.

Öppet brev till Judiska Centralrådet

Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackelén skriver ett öppet brev till Judiska Centralrådets ordförande Aron Verständig med anledning av kyrkomötets beslut gällande frågan om folkrätten i Israel och Palestina.

Förtydligande kring beslut i kyrkomötet

Publicerad

Under kyrkomötet i november 2021 antogs ett yrkande i samband med motionen ”Folkrätten i Israel och Palestina”. Det har förekommit felaktigheter i rapporteringen om beslutet. Läs mer:

Mänskliga Rättighetsdagarna i Göteborg

Publicerad

Den 6-7 december är det dags för Mänskliga Rättighetsdagarna, (MR-dagarna), att ta plats på Svenska Mässan i Göteborg. Temat är “Demokrati + Mänskliga rättigheter = Sant”. Act Svenska kyrkan, Svenska kyrkan och Göteborgs stift är medarrangörer.

Finlandia

Publicerad

Ulkosuomalaisten suurkuoro esittää Finlandian. Säestäjänä Ruusmari Teppo.

Open Letter to The Official Council of Swedish Jewish Communities

Publicerad

Archbishop Antje Jackelén writes an Open Letter to the Chairman of The Official Council of Swedish Jewish Communities, Aron Verständig, regarding the General Synod´s decision on the issue of international law in Israel and Palestine.

Ulkosuomalaisten suurkuoro

Publicerad

Ulkosuomalaisten digitaalinen suurkuoro syntyi eri puolilla maailmaa tehdyistä nauhoituksista. Sitten stemmat miksattiin yhteen. Kuoro koostuu Euroopan ja Pohjois-Amerikan suomalaiskuoroista.

Utlandsfinnars storkör sjunger digitalt

Publicerad

Varje körmedlem spelade in sin stämma hemma hos sig. Därefter mixade man ihop alla stämmor. Så bildades Utlandsfinnars digitala storkör med körsångare från europeiska och nordamerikanska finska körer.

Erik Lysén ny ordförande för ACT-alliansen

Publicerad

Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, har idag valts till ordförande för ACT-alliansen, en av världens största biståndsallianser. Erik Lysén valdes av ACT-alliansens generalförsamling som i år hade temat: ” Hope in the Youth; For today and tomorrow”.

Därför är jag medlem

Publicerad

Tuula Polojärvi berättar om varför hon är medlem och aktiv i Svenska kyrkan.

Op-ed: Vaccines for all - time for the EU to rise to the challenge

Publicerad

The Omicron variant is a sad reminder that global health solidarity has not succeeded. It’s time for the EU to support a temporary suspension of COVID-19 vaccine patents. Act Church of Sweden writes this in an Op-ed in Brussels Times together with other organizations.

Se människan podd med Hampus Nessvold

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan 2020. Veckans samtal är med Hampus Nessvold.

Nu börjar nedräkningen till A Week of Neighbours

Publicerad

Från hela Europa kommer människor att samlas online till ett Ärkebiskopens möte, A Week of Neighbours, i februari 2022. Mötet är interreligiöst, öppet för alla och har fokus på migration och medmänsklighet. 

Se människan podd med Magnus Malm

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan 2020. Veckans samtal är med Magnus Malm.

Ett underbart engagemang för årets julinsamling

Publicerad

Just nu pågår Act Svenska kyrkans julinsamling – Bryt en tradition. Det är ett fantastiskt engagemang för årets julinsamling runt om i landet och församlingarnas arbete gör skillnad!

Se människan podd med Tareq Taylor

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan. Veckans samtal är med Tareq Taylor som gästade scenen 2021.

Öppet brev: Vänd på alla stenar i kampen mot corona

Publicerad

Regeringens motstånd mot förslaget om tillfälligt undantag från TRIPS-avtalet behöver omprövas, och Sverige bör verka för en ändrad linje inom EU. Det skriver Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén i ett öppet brev till Utrikesminister Ann Linde.

Se människan podd med Marie Lundström

Publicerad

Varje torsdag under året lyfter vi fram ett samtal från Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan 2020. Veckans samtal är med Marie Lundström.