Foto: Lasse Svedberg /Ikon

Svenska kyrkan finns med under Paralympics

Nyhet Publicerad Ändrad

Paralympics 2016 arrangeras den 7-18 september i Rio de Janeiro - Brasilien. Svenska kyrkan kommer att finnas på plats.

Uppdraget för Svenska kyrkan i utlandet är att följa svenskar ut i världen, bland annat på internationella evenemang, berättar Lasse Svedberg. Han är kyrkans projektledare för Paralympics 2016 och har lång erfarenhet av utlandstjänst i Spanien och som ambulerande präst i Sydamerika.

  • Svenska kyrkan kommer att finnas på plats både under OS och Paralympics. Vårt arbete under Paralympics skiljer sig något från OS. Vi kommer inte att ha någon fast mötesplats.

  • Om någon drabbas av olycka eller sjukdom så vet vi på vilket sjukhus de hamnar och kan ta oss dit. Det skulle även kunna handla om stöd vid ett polisiärt ingripande.

  • Vi kommer självklart att anordna gudstjänster, andakter och musik. Nätverkande ute på arenorna och deltagande i olika sociala projekt ska också hinnas med.

Nära de aktiva och deras anhöriga

Kyrkans utsända jobbar nära de aktiva och deras anhöriga. De tävlande har ofta flera personer runt sig som tränare, massörer, assistenter. Det här är idrottare som sliter under tuffa villkor samtidigt som de är beroende av andra, menar Lasse Svedberg. Unga människor som inte vill bli uppmärksammade för sitt handikapp utan utifrån prestation. De får oftast oerhört lite uppskattning och uppmärksamhet för sina prestationer.

Paralympics kan leda till förändrad attityd

Infrastrukturarbetet för de olympiska och paralympiska spelen innefattar ett stort projekt. Miljontals människor i Rio och Brasilien, över Sydamerika och runt om i världen kommer att inspireras av de olympiska spelen.  Uppskattningsvis kommer paralympier från mer än 160 nationer att tävla i Rio 2016.

Förhoppningen är att 2016 års Paralympics ska lämna ett viktigt arv, både när det gäller förbättrad tillgänglighet i offentliga utrymmen och i kollektivtrafik, men även i en förändrad attityd mot människor med funktionshinder.