Antje Jackelén och Alice Bah Kuhnke vid helgonförklaringen på Petersplatsen i Rom.
Foto: Daniel Bramsell

Vi gläds med våra katolska syskon

Nyhet Publicerad

Svenskfödda Elisabeth Hesselblad helgonförklarades idag av påve Franciskus på Petersplatsen i Rom.

Idag har ärkebiskop Antje Jackelén, kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och flera ekumeniska representanter från Sverige varit med när Elisabeth Hesselblad helgonförklarades av påve Franciskus på Petersplatsen i Rom.

– Vi gläds med våra katolska systrar och bröder som har fått ett nytt helgon som dessutom har talat vårt språk. Hon har gjort mycket för Birgittaorden som vi alltid haft en nära relation till. Jag hoppas att även detta bidrar till att stärka de ekumeniska relationerna, säger ärkebiskopen.

Maria Elisabeth Hesselblad

föddes i Fåglavik i Västergötland den 4 juni 1870 och dog i Rom den 24 april 1957.

Vid 17 års ålder emigrerade hon till Amerika och blev sjuksköterska. 32 år gammal konverterade hon till katolicismen och två år senare flyttade hon till Rom.

Hesselblad grundade 1911 orden Birgittasystrarna i Rom, en modern gren av heliga Birgittas klosterrörelse. Under andra världskriget gömde hon judar i klostret på Piazza Farnese.

Elisabeth Hesselblad var en pionjär för den ekumeniska dialogen.

Hon förklarades som ”vördnadsvärd” 1991, saligförklarades 2000 och har nu helgonförklarats.

Källa: SKR, Stockholms katolska stift, Nationalencyklopedin

Svenska helgon

Nästan alla svenska helgon, till exempel Sankt Erik, är helgonförklarade av en lokal biskop. Sedan 1170 är det Vatikanen som ansvarar för en kanonisering. Heliga Birgitta är den enda svensk som tidigare helgonförklarats av Vatikanen, år 1391.

svenska kyrkan OCH HELGON 

Svenska kyrkan ser helgon som goda föredömen och efterföljansvärda exempel.