Per Anger-priset till Abdullah al-Khateeb, Syrien

Nyhet Publicerad Ändrad

Per Anger-priset delas ut varje år, på uppdrag av regeringen, till en modig person som arbetat för demokrati eller för människor i katastrofsituationer. I år går priset till den 27-årige syrisk-palestinske människorättsaktivisten Abdullah al-Khateeb.

I juli sköts han i ett attentatsförsök men överlevde, nu får han svenska regeringens pris.

2016 års Per Anger-pris går till 27-årige syrisk-palestinske människorättsaktivisten Abdullah al-Khateeb för hans modiga kamp för de mänskliga rättigheterna i Syrien. 

Mitt i en pågående krigshärd och i skärselden mellan stridande parter dokumenterar han övergrepp, medlar mellan olika grupper och för de mest utsattas talan. Med livet som insats verkar han i Per Angers anda.

Jag är inte ens säker på om jag kommer att leva om fem eller tio år. Men jag är säker på att jag kommer fortsätta att jobba för det jag tror på och använda alla de icke-vålds metoder som står i min makt.

Abdullah al-Khateeb.  

På uppdrag av regeringen delar Forum för levande historia årligen ut Per Anger-priset till "en person som med stort mod och initiativförmåga utan egen vinning gjort demokratifrämjande och humanitära insatser".  

Per Anger-priset delas ut vid en prisceremoni torsdag den 20 oktober. Prisutdelare är kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. 

Priset har fått sitt namn från Per Anger som tog initiativ till det svenska arbetet att rädda så många judar som möjligt undan nazisternas förföljelse och avrättningar.

Svenska kyrkan är med i gruppen av organisationer som varje år lämnar förslag på kandidater till Per Anger-priset. 

Mer information om pristagaren och Per Angerpriset finns på Forum för levande historia