Malmö Arena.
Foto: Claes Westlin

Påven och lutherska ledare möter unga på Malmö arena

Nyhet Publicerad Ändrad

Den 31 oktober kommer påve Franciskus till Sverige när Vatikanen och Lutherska världsförbundet tillsammans uppmärksammar reformationens 500-årsminne i Lunds domkyrka. Nu är det klart att dagen fortsätter med ett stort event på Malmö arena som särskilt riktar sig till unga.

rättvisa och fred

Höstens möte i Lund mellan Vatikanen och Lutherska världsförbundet är frukten av en flera decennier lång dialogprocess. En milstolpe i den processen är dokumentet Från konflikt till gemenskap från 2013. I dokumentet betonas bland annat kyrkornas gemensamma ansvar att arbeta för rättvisa och fred. Den andan präglar också eventet på Malmö arena. Artister, körer, filmer, berättelser och vittnesbörd ska förmedla budskapet om hopp, gemenskap och ansvar för världen.

10 000 människor

Foto: Vatikanen

- Nu ser vi fram emot denna händelse som kan samla 10 000 människor. Tanken med eventet på arenan är att föra vidare utvecklingen från konflikt till gemenskap med framtidshopp och genom gemensam tjänst i världen, säger Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén.

Vi skriver historia

Eventet i Malmö Arena pågår i tre timmar och kulminerar då påve Franciskus framträder tillsammans med ordföranden för Lutherska världsförbundet, biskop Munib Younan och generalsekreteraren Martin Junge. Även ärkebiskop Antje Jackelén och Sveriges katolske biskop Anders Arborelius medverkar.

- Det skrivs verkligen historia när påven Franciskus och Lutherska världsförbundets ledare tillsammans besöker Lund och Malmö för att uppmuntra oss alla att gå vidare på vägen till den fulla kristna enheten, säger biskop Anders Arborelius.

SVT sänder

Klart är också gudstjänsten på förmiddagen i Lunds domkyrka kommer att sändas i Sveriges television. Eftersom platserna i domkyrkan är begränsade blir eventet i Malmö den stora möjligheten för allmänheten att delta i händelserna under den historiska dagen. Programmet för dagen i Malmö arena är inte klart i alla detaljer och mer information kommer.

Biljetter till eventet i Malmö arena 31/10

Biljetter till eventet i Malmö arena med påve Franciskus och Lutherska världsförbundets ledare släpps tidigast i slutet av augusti.
Mer information kommer att publiceras här.

Kontaktpersoner

Margareta Grape
projektledare, 070-397 12 21

 

Dag Tuvelius
projektledare, kommunikation och Arena event, 018-16 95 13

 

Kristina Hellner
kommunikationsansvarig, Stockholms katolska stift, 070-292 32 93