Svenska kyrkans långsiktiga internationella utvecklingssamarbete genomförs i land och regionprogram, humanitära program samt i program för global policydialog. Samarbetet med lokala aktörer bidrar till att människor själva ska få makt att forma sina liv och skapa en hållbar utveckling. Den tematiska profilen i Act Svenska kyrkan är genusrättvisa, teologi i långsiktigt arbete och lokalbaserat psykosocialt stöd i humanitärt arbete. På grund av pandemin har arbetet fått mer fokus på könsrelaterat våld än planerat, liksom på andra delar som rör jämställdhet, social trygghet och nödvändig vård.
I många programländer märks fortsatta tendenser till ett minskat demokratiskt utrymme, vilket påverkar möjligheterna för Act Svenska kyrkan och partnerorganisationerna att verka. För de flesta av Svenska kyrkans partnerorganisationer blev 2020 ett besvärligt år även om flexibla lösningar för stöd utarbetats under året. Det digitala arbetssättet har förändrat förutsättningarna för både påverkansarbete, deltagande i internationella konsultationer och kommunikation med samarbetspartner. Många aktörer och beslutsfattare har blivit mer tillgängliga, samtidigt som den digitala formen ger mindre utrymme för samtal i anslutning till möten.
Svenska kyrkan har inlett samtal med nya partner i Mellanöstern som hanterar frågor kring identitet, religionsdialog och fred. Bland annat har Act Svenska kyrkan inlett partnerskap med den libanesiska organisationen Dawaer som stärker unga att tänka självständigt, öka faktagranskning och förhålla sig till näthat.
Dialog med sida
Sida beslutade på sommaren att avsluta det strategiska partnerskapet med Act Svenska kyrkan inom det humanitära insatsarbetet, vilket genererade mycket dialogarbete med Sida och medial debatt om vikten av att stödja lokala aktörer. Samtidigt återcertifierades Act Svenska kyrkan, som första organisation i världen, enligt Core Humanitarian Standard, CHS, för sitt kvalitativa arbete. Under året genomfördes arbete för att få till stånd ett förnyat partnerskapsavtal med European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations som administrerar EU:s humanitära medel. I januari 2021 beviljades Act Svenska kyrkan ett nytt sjuårigt partnerskapsavtal. Dialogen om det framtida partnerskapet med Sida fortsätter.
I augusti gjordes en katastrofinsamling till följd av explosionen i Beirut som gav goda resultat. Act Svenska kyrkans partner i Syrien fortsätter att genomföra humanitära insatser trots begränsningar av material, mat, mediciner, skydd och framkomlighet. Det svåra ovädret som drog in över Filippinerna i november drabbade 1,5 miljoner människor och Act Svenska kyrkan beviljades medel från Sida för att tillsammans med kristna rådet i landet möta behoven där.
Lokalbaserat psykosocialt stöd
Act Svenska kyrkan har tillsammans med lokala civilsamhällesorganisationer påbörjat en utbildning i lokalbaserat psykosocialt stöd i Haiti. Syftet är att stärka motståndskraften mot politisk oro, återkommande natur katastrofersamt pandemins konsekvenser. Lokala partnerorganisationer i Sydsudan arbetar kontinuerligt med att sprida kunskap om pandemin på landsbygden och i flyktingbosättningar. Dock fick en av de utbildningar som skulle genomföras under hösten skjutas upp.
Besök i Sverige
I början på året besökte generalsekreteraren Kenneth Mtata från det kristna rådet i Zimbabwe Sverige. Han uppmanade oss att bidra till att motverka landets oroligheter och den ekonomiska och sociala krisen samt fortsätta ge bistånd efter att landet drabbats av torka och översvämningar. Kyrkostyrelsens internationella råd har etablerat en internationell referensgrupp. Gruppen möttes första gången i januari och består av 13 representativa samarbetspartner. Gruppens synpunkter om teologiskt förhållningsätt, genus och interreligiös dialog kommer att tas tillvara i Act Svenska kyrkans strategier.
Läs mer om Act Svenska kyrkan
Insamlade medel
Insamlingen för 2020 innebar ett resultat på 155 mnkr. Det totala resultatet hamnade 38 mnkr under det ursprungliga målet, som vi tvingades revidera med anledning av pandemin. Insamlingsaktiviteter ställdes in och fysiska möjligheter att ta upp kollekter minskade. Privatpersoners gåvor har däremot ökat jämfört med föregående år, liksom anslag från stift och församlingar. Julinsamlingen För varje flickas rätt till ett värdigt liv genomfördes till största del digitalt och ett nytt samarbete med Tradera möjliggjorde för församlingar att sälja saker på nätet istället för i traditionella basarer. Svenska Fotbollförbundet gav stöd till julinsamlingen genom att landslagsspelare läste den manifestation som tagits fram med koppling till Lucia och flickors rättigheter. Även förbundskaptenen medverkade i en kort film till stöd för kampanjen.