Margareta Grape, före detta internationell chef för Svenska kyrkan, ärkebiskop Antje Jackelén och Agnes Abuom, ordförande i Kyrkornas världsråd.
Lyssna

Utmärkelser

Ärkebiskopen delar ut plaketten S:t Eriks plakett, samt Stefansmedaljen.

S:t Eriks plakett

S:t Eriks plakett är instiftad av ärkebiskopen och stadgarna fast­ställda 22 januari 1996. Ärkebiskopen delar ut plaketten till utländska medborgare och företrädare för andra kyrkor.

S:t Eriks plakett kan tilldelas den som i det ekumeniska samarbetet gjort viktiga insatser för kyrkans enhet, bland Svenska kyrkans systerkyrkor, inom biståndsarbetet eller bland svenskar i utlandet. Den som på ett förtjänstfullt sätt arbetat för fred, för jämställdhet och mot diskriminering kan även tilldelas plaketten.

S:t Eriks plakett är präglad i 7 mm tjock brons och är 70 mm i diameter. På framsidan är S:t Erik avbildad i halvfigur och håller en liljespira och ett riksäpple i sina händer. Texten SANCTUS ERICUS REX ET MARTYR (Erik den helige kung och martyr) omringar bilden i anslutning till uppsalakapitlets kontrasigill från 1275.

På baksidan finns Uppsala ärkebiskopsvapen med korsskölden under en biskopsmitra tillsammans med korsstav och kräkla, omringade av texten SEDIA ARCHIEPISCOPALIS UPSALIENSIS (Uppsala ärkesäte).

S:t Eriks plakett utdelas av ärkebiskopen under högtidliga former i Sverige eller utomlands. S:t Eriks plakett bekostas av medel som står till ärkebiskopens förfogande.

Stefansmedaljen

Ärkebiskopens Stefansmedalj är ett förtjänsttecken som ärkebiskopen av Uppsala stift utdelar till högt förtjänta medlemmar av Svenska kyrkan för utomordentlig insats i kyrkan.

Stefansmedaljen instiftades av ärkebiskop Bertil Werkström 1990 och är uppkallad efter ärkebiskop Stefan (död 1185) av Uppsala stift.

Förtjänsttecknet utförs i guld med violett band, har formen av Uppsalas förste ärkebiskops sigill och visar Stefans sigillbild inom en spetsoval. Medaljen är utformad av konstnären Bengt Olof Kälde.

Enligt traditionen skulle Stefan ha kommit från England. Han tillhörde den första generationen munkar i nyuppförda Alvastra kloster i Östergötland, tillhörande Cisterciensorden. Alvastra kloster grundades omkring 1143 av franska munkar från klostret Clairvaux i Frankrike.

Stefan utnämndes först till biskop i Uppsala stift. Han blev sedermera vald av övriga biskopar och även av kung Karl Sverkersson samt jarl Ulf att bli den förste ärkebiskopen av Uppsala stift. Han vigdes som sådan av ärkebiskopen Eskil i Lund i augusti 1164 i Sankt Stefans katedral i Sens i Bourgogne, Frankrike, i påve Alexander III:s närvaro.