Rätten till ett liv i trygghet och säkerhet
Foto: MR-dagarna

MR-dagarna 2022

Mänskliga Rättighetsdagarna 2022 arrangerades 17-18 november på Conventum i Örebro. Temarubriken var “Rätten till ett liv i trygghet och säkerhet”. Här finns information om Svenska kyrkans seminarier.

Hur påverkar exempelvis maktstrukturer relaterade till kön, etnicitet/vithet, funktionalitet, klass, könsidentitet, sexuell läggning, religion och ålder upplevelsen av trygghet? 

Läs mer och anmäl dig på MR-dagarnas webbplats.

Svenska kyrkans seminarier under MR-dagarna

Torsdag

10:00 Är Sveriges ansvarstagande för funktionsrättens globala utveckling hotad?

Sveriges internationella samarbete är väl utvecklat och bör värnas. Men budgetutrymmet för internationellt bistånd har minskat. Flera partier som har ökat sitt inflytande efter valet menar att Sveriges ambition ska sänkas ytterligare. Den svenska funktionsrättsrörelsen bedriver flera internationella samarbetsprojekt, med globala normer om mänskliga rättigheter som utgångspunkt. Ett samtal om stora utmaningar och tänkbara hot mot ett långsiktigt, internationell trovärdigt arbete för funktionsrättens utveckling.

Moderator: Ola Linder, Funktionsrätt Sverige.
Medverkande: Jamie Bolling, vice ordförande MyRight, Margareta Wiklund, Ordförande, FUB Örebro, Gunnel Axelsson Nycander, policyrådgivare på internationella avdelningen inom Svenska kyrkan. Arrangörer: Svenska kyrkan i samarbete med STIL, ILI, FUB, RBU och Funktionsrätt Sverige.
Läs mer - Sveriges antagande för funktionsrätten

14:00 Trygghet för hbtqi-personer – ett aktivt arbete

Hbtqi-personer har varit och är fortfarande en utsatt grupp i samhället och i kyrkan. Hur kan arbetet intensifieras för att skapa inkluderande och trygga platser där hbtqi-personer vill och kan delta med upplevelsen att sammanhangen inkluderar hela livet och identiteten? I panelen förs samtal om hur medvetenheten om att kampen ständigt måste fortsätta kan stärkas, hur vi kan stödja varandra i arbetet för inkludering och hur hbtqi-personers röst och erfarenhet är bärande. 
Medverkande: Anna-Karin Caspersson, Erik Gyll, Svenska kyrkan
Läs mer - Trygghet för hbtqi-personer

14:30 Barnbidrag och pensioner ger ökad trygghet och säkerhet

Ungefär hälften av världens befolkning saknar tillgång till social trygghet såsom pensioner, sjukersättning och barnbidrag. I Afrika är det svindlande 80 procent som inte har skydd när någon i familjen blir äldre, förlorar jobbet, blir sjuk eller skadad. Social trygghet minskar fattigdom, samtidigt som det är en mänsklig rättighet och ett stöd i att nå andra rättigheter såsom utbildning och hälsa. Vid seminariet får du höra mer om svenska prioriteringar och ta del av konkreta exempel. Arrangörer: Act Svenska kyrkan, Sida, Rädda barnen.
Moderator: Birgitta Weibahr
Medverkande: Britta Olofsson, Cecilia Ruthström-Ruin, Gunnel Axelsson Nycander, Sofia Tuvestad
Läs mer - Barnbidrag och pensioner

Fredag

10:30 Rätten till skydd – myterna kring flyktingskap

I det vardagliga språket används begreppet flykting generellt om alla som flyr men även begrepp som politisk flykting, krigsflykting, klimatflykting och nu även massflykting. I den politiska debatten så förekommer diskussioner om vem som är en ”riktig ”flykting. I detta kunskapshöjande samtal diskuterar vi vem är det som har rätt till skydd, vad det grundar sig på och vilka föreställning och myter som finns om flyktingen och hur dessa förändras över tid.

Moderator: Anna Karlgren, policyrådgivare för migrationsfrågor vid Svenska kyrkan.
Medverkande: Mikael Ribbenvik, generaldirektör Migrationsverket, Madelaine Seidlitz, senior juridisk rådgivare Amnesty Sverige, Martin Nyman, chefsjurist Asylrättscentrum, Karin Åberg, doktorand i internationell rätt Göteborgs universitet och Saeed Alnahhal, journalist Dagens Nyheter
Läs mer - Rätten till skydd

14:30 Det okända skapar ofta osäkerhet – upplev Storytelling (workshop)

Genom seminariet får vi ett metodiskt exempel på att tala personligt om identitet och tro och spegla oss i varandra. 

Ett gott samarbete över tid mellan Tro möter tro-nätverket för religionsmöten i Örebro och Tillsammans för Sverige i Stockholm lyfter metoden Storytelling som kan användas brett i samhället. Konceptet är utvecklat för skola och ungdomsföreningar och har även använts i interreligiösa vuxengrupper.
Goda sätt att dela tro och liv är viktigt för social hållbarhet och trygghet i våra alltmer segregerade samhällen. 

Medverkande: Liam Salmander, Tillsammans för Sverige, Nayad Kayani, For the People och Ola Frideblad, Tegelbruket och Mikaels församling, Örebro.
Läs mer - Storytelling som metod för trygghet

16:00 "Att utesluta andra är att utesluta sig själv" – Framtiden bor hos oss

Panelsamtal med representanter från Mikaels församling, Örebro och Skärholmens församling, Stockholm som i sin vardag möter människor från världens alla hörn, från olika religioner och kulturer. Kyrkorna ingår i nätverket "Framtiden bor hos oss" som samlar distrikt och församlingar i Svenska kyrkan i mångreligiösa och mångkulturella stadsdelar.
Medverkande: Malin Strindberg, Moni Höglund, Ola Frideblad, Emelie Simmons
Läs mer - Framtiden bor hos oss

 

Om MR-dagarna

Två barn står bredvid varandra med ryggarna mot kameran. De håller upp varsin hand och gör V-tecknet.

MR-dagarna

Mänskliga rättighetsdagarna - MR-dagarna - är Nordens viktigaste samlade mötesplats för alla som arbetar för och/eller vill lära sig mer om mänskliga rättigheter. Svenska kyrkan är en av arrangörerna.