Ett par personer lägger blommor på kistan vid en begravning
Foto: Magnus Aronson/Ikon

Vett och etikett vid en begravning

Som gäst har du kommit till begravningen för att visa din sorg och respekt för den döda, tillsammans med de anhöriga, släkt och vänner. Tänk på att ta hänsyn till den dödas och de anhörigas önskemål.

Begravning i coronatider

Från och med 29 september 2021 tar regeringen bort regeln om begränsat antal deltagare vid till exempel allmänna sammankomster. Även om restriktionerna lättar fortsätter vi att anpassa Svenska kyrkans verksamhet för att minska risken för smittspridning. 

Hör av dig till din församling för att få reda på vilka förutsättningar som gäller just där.

Begravningsgudstjänster är öppna för alla

Alla gudstjänster i Svenska kyrkans lokaler är öppna för alla. Det betyder att  ingen kan hindras från att delta i en begravningsgudstjänst. Är du tveksam om du ska gå, fråga de anhöriga. Tänk på att oftast är vi för försiktiga, för att vi inte vill störa. Många gånger vill man som anhörig att människor kommer.

Om de anhöriga vill begränsa antalet personer, brukar det ofta markeras genom att det till exempel står ”begravningen sker i kretsen av de närmast anhöriga” i begravningsannonsen.

Klädsel

Om du är osäker, hör av dig till de anhöriga eller begravningsentreprenören.

Var ute i god tid

Som begravningsgäst ska du komma  till kyrkan i god tid. Minst tio minuter före utsatt tid bör du sitta på din plats.

Placering

Ibland kan de främsta bänkraderna vara reserverade för den dödas närmaste familj och släkt – men det finns ingen regel som säger att det alltid måste vara så. Tänk på att de som stod den döda nära ska få platser långt fram.

Stäng av mobilen

Alla mobiltelefoner ska vara avstängda.

Fotografering

Oftast fotograferar man inte under en begravning. Däremot kan man fotografera kistan eller urnan och blommorna före eller efter begravningen, om den avslutas i kyrkan. Även här gäller att fråga begravningsbyrån eller anhöriga om man är tveksam.

Fråga begravningsbyrån – de hjälper gärna till

Om de anhöriga har anlitat en begravningsbyrå, brukar byråns representant finnas på plats i kyrkan i god tid före begravningen. Om du har frågor eller funderingar kan du tala med den personen. Du kan också kontakta begravningsbyrån inför en begravning. De kan alltid svara på dina frågor eller hänvisa till någon anhörig.