Två kvinnor dansar på en matta i ett rum upplyst av rött ljus.
Foto: Marta Popivoda

Kultur och kulturarv - kultursatsning 2020

Svenska kyrkan är en av samhällets största kulturaktörer. Vi förvaltar ett brett och tusenårigt arv av miljöer, byggnader, musik, bilder, kunskap och tankar i skrift och liturgi. Hösten 2020 lyfter vi fram flera digitala satsningar på webben.

Svenska kyrkans bidrag till kultur och kulturarv värderas till miljarder

På Bokmässan 2020 presenterades en ny rapport om det ekonomiska värdet av Svenska kyrkans kulturverksamhet. För första gången finns nu konkreta siffror över detta.  Svenska kyrkans bidrag till kultur och kulturarv uppskattas till minst 2,3 miljarder årligen. Till det kommer 2,7 miljarder i indirekta effekter.

Rapporten Svenska kyrkans samhällsekonomiska bidrag till kultur och kulturarv presenterades den 25 september vid ett seminarium under Bokmässan med ärkebiskop Antje Jackelén och kulturminister Amanda Lind.

Här hittar du både en sammanfattning och hela rapporten, som tagits fram av konsultföretaget Ramboll.

Samarbete för mer kultur

Svenska kyrkan är en viktig partner för nationella och lokala kulturaktörer. Eftersom utbudet ofta är gratis och vänder sig utåt kan teater, utställningar, dans och musik i Svenska kyrkans regi för många vara första mötet med kultur. Vi når grupper som annars inte får del av kulturlivet.

Vår utgångspunkt under den pågående pandemin är: vi ställer inte in – vi ställer om. Svenska kyrkan både erbjuder och lyfter fram ett brett utbud av kulturella aktiviteter – både med social distans och digitalt på nätet.

Ett urval hittar du här på sidan. Många fler finns på församlingarnas delar av svenskakyrkan.se.

Ett urval digitala kulturhändelser

En dag, ett ögonblick i sänder

Fyra psalmkonserter om psalmen som livstolkning, med älskade psalmer och nyskrivna sånger.

Se konserterna på svenskakyrkan.se

Botvid och miraklerna

En uppmärksammad dokumentärfilm om spåren efter helgonet S:t Botvid, som dödades för 900 år sedan dödades.

Se filmen hos Botkyrka församling

En vesper i pandemins tid

Konsert med Sara Parkman. Konserten skulle ha hållits under Almedalsveckan men spelades istället in i Lida idrottskyrka i Botkyrka församling.

Se konserten på svenskakyrkan.se

Går Svenska kyrkans bidrag till kulturen att värdera?

Samtal med ärkebiskop Antje Jackelén och kultur- och demokratiminister Amanda Lind på den digitala Bokmässan (25 september kl. 13.00).

Se samtalet från Se människan-scenen under Bokmässan 2020.

Vad innebär kyrkans samhällsekonomiska bidrag till kultur och kulturarv?

Samtal med Stockholms handelshögskolas rektor Lars Strannegård, SKRs ordförande Anders Knape och ärkebiskop Antje Jackelén (30 september).

Se samtalet som leds av kulturjournalisten Ulrika Knutson

Digital@Idag den 2 oktober

Digitalt konstprojekt i Markuskyrkan i Skarpnäcks församling. En del av Digital@Idag, en dag för att uppmärksamma digitaliseringens fördelar över hela landet.

Cinema Pameer

Dokumentär av regissören Martin von Krogh, vinnare av Svenska kyrkans filmpris Angelos 2020, som nu går att se på SVT Play.

Se Cinema Pameer på SVT Play

Orgeln – musikaliska strövtåg

Musikdokumentär i samverkan med Svenska kyrkan om orgelns betydelse idag och genom historien. Även den går att se på SVT Play.

Se Orgeln - Musikaliska strövtåg på SVT Play

Vi kommer lyfta fram fler digitala satsningar under hösten.