Tre spelmän på tvärflöjt, nyckelharpa och flygel i Lövstabruk kyrka.

Kultur och kulturarv

Svenska kyrkan är en av samhällets största kulturaktörer. Vi förvaltar ett brett och tusenårigt arv av miljöer, byggnader, musik, bilder, kunskap och tankar i skrift och liturgi.

Svenska kyrkans bidrag till kultur och kulturarv värderas till miljarder

På Bokmässan 2020 presenterades rapporten Svenska kyrkans samhällsekonomiska bidrag till kultur och kulturarv. För första gången finns nu konkreta siffror över Svenska kyrkans kulturverksamhet.  Svenska kyrkans bidrag till kultur och kulturarv uppskattas till minst 2,3 miljarder årligen. Till det kommer 2,7 miljarder i indirekta effekter.

Rapporten presenterades den 25 september vid ett seminarium under Bokmässan med ärkebiskop Antje Jackelén och kulturminister Amanda Lind.

Samarbete för mer kultur

Svenska kyrkan är en viktig partner för nationella och lokala kulturaktörer. Eftersom utbudet ofta är gratis och vänder sig utåt kan teater, utställningar, dans och musik i Svenska kyrkans regi för många vara första mötet med kultur. Vi når grupper som annars inte får del av kulturlivet.

Vår utgångspunkt under den pågående pandemin är: vi ställer inte in – vi ställer om. Svenska kyrkan både erbjuder och lyfter fram ett brett utbud av kulturella aktiviteter – både med social distans och digitalt på nätet.

Ett urval hittar du här på sidan. Många fler finns på församlingarnas delar av svenskakyrkan.se.

Ett urval digitala kulturhändelser

Orgeln – musikaliska strövtåg

Musikdokumentär i samverkan med Svenska kyrkan om orgelns betydelse idag och genom historien.

En dag, ett ögonblick i sänder

Fyra psalmkonserter om psalmen som livstolkning, med älskade psalmer och nyskrivna sånger.

Se konserterna på svenskakyrkan.se

Kinamockaskogen, ny podd med Susanne dahl och Kent Wisti

Kinamockaskogen ligger i skärningspunkten mellan kultur, samhälle och kyrka. Det är en podd som vill bjuda in till samtal i livsnära frågor. Varje avsnitt rör sig kring en gäst och ett tema. Senaste och kommande avsnitten är:

7/2 Vänskap- Bengt Brülde
14/2 Försoning- Ulrika Fritzson
21/2 Att inte ha en tro- Ulf Gustafsson
28/2 Granskogsfolk- David Thurfjell
7/3 Kropp- Karin Smirnoff
14/3 Makt och sexualitet- Maria Küchen
21/3 Normkreativitet- Mia Westin
28/3 Nyorientering- Peter Gembäck

Lyssna på Kinamockaskogen

Botvid och miraklerna

En uppmärksammad dokumentärfilm om spåren efter helgonet S:t Botvid, som dödades för 900 år sedan dödades.

Se filmen hos Botkyrka församling

Går Svenska kyrkans bidrag till kulturen att värdera?

Samtal med ärkebiskop Antje Jackelén och kultur- och demokratiminister Amanda Lind på den digitala Bokmässan (25 september kl. 13.00).

Se samtalet från Se människan-scenen under Bokmässan 2020.

Vad innebär kyrkans samhällsekonomiska bidrag till kultur och kulturarv?

Samtal med Stockholms handelshögskolas rektor Lars Strannegård, SKRs ordförande Anders Knape och ärkebiskop Antje Jackelén (30 september).

Se samtalet som leds av kulturjournalisten Ulrika Knutson

Cinema Pameer

Dokumentär av regissören Martin von Krogh, vinnare av Svenska kyrkans filmpris Angelos 2020, som nu går att se på SVT Play.

Se Cinema Pameer på SVT Play