De fick Svenska kyrkans kulturstipendium 2016

Nyhet Publicerad Ändrad

Årets mottagare av Svenska kyrkans kulturstipendier är klara. Återigen har intresset varit stort med totalt 420 ansökningar. Sex stipendiater får i år dela på summan 500 000 kronor. Inom området litteratur delas stipendiet mellan två projekt.

- Som vanligt har kvalitén generellt varit mycket hög bland ansökningarna. Det är glädjande och hedrande att så många ser Svenska kyrkan som ett sammanhang där konst och livsfrågor kan mötas, säger Charlotte Wells, handläggare för Svenska kyrkans kulturstipendier.

Svenska kyrkans kulturstipendier omfattar 500 000 kronor som fördelas på de fem områdena musik, bild, scenkonst, film och litteratur. Varje område får 100 000 kronor. Stipendierna delas ut under kyrkomötets andra session i november.

MOTTAGARE AV SVENSKA KYRKANS KULTURSTIPENDIUM 2016

  • Musik Sonny Jansson och S:t Matteus symfoniorkester – En Luthersymfoni 100 000 kronor
  • Bild Deborah Elgeholm – Kristus i Kristineberg 100 000 kronor
  • Scenkonst Malin Hellkvist Sellén – Missionären 100 000 kronor
  • Film Maria Kuhlberg – En olycklig kärlekshistoria 100 000 kronor
  • Litteratur Mats Jonsson – Nya Norrland 50 000 kronor
  • Litteratur Pamela Jaskoviak – Hemkomsten 50 000 kronor

STIPENDIATERNA OCH DERAS PROJEKT

S:t Matteus Symfoniorkester, Sonny Jansson – En Luthersymfoni 

Sonny Jansson och S:t Matteus Symfoniorkester, Stockholm, engagerar tonsättaren Sven-David Sandström att komponera en symfoni för orkester och barytonsolo till Reformationsåret och orkesterns 100-års jubileum 2017. Verket skall bygga på fyra koraler av Martin Luther. Sandströms Luthersymfoni kommer att för landets orkestrar göras fri att användas.Projektet får Svenska kyrkans kulturstipendium 2016 för sin strävan att skapa en högkvalitativ, samtida, musikalisk festdräkt med fokus på Luther och reformationsåret under orkesterns jubileumsår.

S:t Matteus Symfoniorkester startade 1917. Orkestern är knuten till S:t Matteus församling i Stockholm. Orkestern konserterar och turnerar tillsammans med församlingens kör och på egen hand samt medverkar vid musikhögmässor. Den professionellt inriktade amatörorkestern leds av församlingens kyrkomusiker Sonny Jansson. Jansson fick sin utbildning i dirigering vid Musikhögskolan i Stockholm. Han har haft dirigentuppdrag för symfoniorkestrar, körer och operauppsättningar i Sverige och utomlands, arbetat för P2, gjort skivinspelningar och undervisar i ensembleledning vid Kgl Musikhögskolan.

Deborah Elgeholm – Kristus i Kristineberg

Svenska kyrkans kulturstipendium tilldelas Deborah Elgeholm för att fördjupa och slutföra projektet Kristus i Kristineberg. Med utgångspunkt i en kristusuppenbarelse i ett gruvsamhälle på 1940-talet undersöker Elgeholm sin egen och vår gemensamma längtan och förmåga att skapa mening och se samband. I en fördjupning av projektet kommer intervjuer att genomföras med människor som haft religiösa uppenbarelser som barn, på specifika platser i Spanien och Portugal.

Deborah Elgeholm har en magisterexamen från Högskolan för fotografi vid Göteborgs universitet. Hon använder filmmediet för att utforska teman där existentiella frågeställningar genomgående får ett stort utrymme – ett dokumentärt berättande blandas med ett starkt visuellt gestaltande. Hennes verk har visats på gallerier, konsthallar och filmfestivaler i Sverige och internationellt.

Malin Hellkvist Sellén – Missionären

Malin Hellkvist Sellén har utmärkt sig som koreograf och regissör genom ett ständigt lekfullt genreöverskridande. I sitt kommande projekt ger hon sig i kast med ett stycke oskriven 1900-talshistoria och rör sig obehindrat i skärningspunkten mellan fakta och fantasi, i spänningsfältet mellan tro, sexualitet, kropp och kall. Svenska kyrkans kulturstipendium går till en uppsättning som djärvt och nyfiket tacklar komplexa angelägna frågeställningar om hur vi människor definierar oss själva och våra gemensamma berättelser, om hur religionen genom tiderna fungerat som både problematisk normbärare och inkluderande fristad – inte sällan samtidigt. En stor uppsättning för mindre rum, som kommer uppföras runt om i landet.

Malin Hellkvist Sellén arbetar som koreograf i ett vidgat fält, både vad gäller scen/rum och medverkande/publik. Gränsen mellan medverkade och publik tunnas ut, dans, koreografi, samtal och dialog. Hellkvist Sellén utexaminerades från Danshögskolans koreografiutbildning 2001. Bland hennes många uppmärksammade och kritikerrosade verk återfinns ”Jag minns dig som du var då” (2014), ”Inom rimliga gränser” (2010) och ”Bättre folk” (2006). Ett mål för hennes arbete är att skapa angelägen konst som inte viker undan för att utmana normerande system, konst som skapar delaktighet, föder samtal och låter marginalens historier få plats.

Maria Kuhlberg – En olycklig kärlekshistoria

Det trasiga går genom generationer i en familj. Destruktiva mönster återkommer. Det gör de, tills någon modigt och trotsigt säger stopp och gör dokumentär filmkonst med allmänintresse av förändringsprocessen. Skådespelaren och regissören Maria Kuhlberg granskade i sin filmdebut Han tror han är bäst ärvda destruktiva mönster och aggressiva relationer hos manliga släktingar. I filmen letade hon lika envetet efter orsaker som sätt att försonas.Maria Kuhlberg tilldelas Svenska kyrkans kulturstipendium 2016 för att i den fristående fortsättningen En olycklig kärlekshistoria skildra kvinnorna i denna storartade släktkrönika, genomsyrad av en uthållig kärlek.

Maria Kuhlberg är verksam som skådespelerska och regissör, utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm och har dokumentärfilmutbildning bl. a från Birkagårdens folkhögskola. Som skådespelerska har hon arbetat i en lång rad teaterproduktioner, TV (ex Kommissarie Winter och Häxdansen) och film (ex Ella Lemhagens Tur och retur). Hennes debut som regissör; ”Han tror han är bäst” är flerfaldig prisvinnare, ex med Prix Italia för bästa dokumentär och det svenska TV-priset Kristallen för bästa dokumentär.

Mats Jonsson – Nya Norrland

Mats Jonsson har med seriealbum som ”Hey Princess” och ”Mats kamp” etablerat sig som en av landets mer tongivande serieskapare. I sitt kommande projekt, serieromanen ”Nya Norrland” ställer Mats Jonsson två platser mot varandra. Den ena är avfolkningsbygden Bollstabruk i Ångermanland och den andra den ständigt växande närförorten Midsommarkransen i Stockholm, platser där förutsättningarna för sådant som kommunal service, församlingsliv och det lokala näringslivet bytt skepnad. I ”Nya Norrland” vill Mats Jonsson undersöka var Sveriges välstånd kommer från och vart det tar vägen, filtrerat genom hans egen biografi. Svenska kyrkans kulturstipendium 2016 tilldelas Mats Jonsson för att han med humor, vemod och ilska skildrarsamtidens rörelser och visar de underliggande strömningar som blåser upp en plats och blåser ut en annan, en rörelse han själv är del av, i den existentiella brytpunkten mellan dåtid och framtid.

Mats Jonsson är serietecknare, redaktör, skribent och spoken word artist. Han är född 1973 och uppvuxen i Kramfors. Jonsson har publicerat en rad självbiografiska serieromaner, med utgångspunkt att det mest personliga också kan vara allmängiltigt. Pojken i skogen belönades med Norrländska litteraturpriset och Urhunden för 2005 års bästa svenska seriealbum. Hey Princess har även nått en amerikansk publik. Sedan 2003 är han redaktör för Galago. Jonsson har även medverkat med serier och texter i tidningar och kulturtidskrifter, samt publicerat prosa och barnbok.

Pamela Jaskoviak – Hemkomsten

Pamela Jaskoviak har i romaner, dikter och pjäser mutat in en helt egen plats i den svenska litteraturen. I Jaskoviakland skaver tillvaron, ibland bitterljuvt, ibland desperat. Där finns suburbias leda och drömmen om det där stora, omvälvande, som ska förändra allt. I sitt nya romanprojekt ”Hemkomsten” vidgar Jaskoviak sin repertoar mot en mörkare, mer personlig botten. Jaskoviak ska utifrån dokumentärt material berätta om hur hennes familj hamnade under inflytande av en sekt och hur lätt man kan förlora sig själv i en stor sorg. Svenska kyrkans kulturstipendium 2016 tilldelas Pamela Jaskoviak för att ge henne möjlighet att ta ett nytt, djärvt steg i sitt redan starka författarskap.

Författare av prosa, lyrik, barnböcker, lättläst, texter för tidningar och antologier, manus för teater, TV och konstfilm; Pamela Jaskoviak är i sin skrivargärning mångsidig och medverkar därtill regelbundet i radio och vid återkommande tillfällen i TV. Hon är även verksam som översättare av dramatik. Hon debuterade litterärt 1995 med lyriksamlingen Svart tulpan och har därefter en rik produktion. Till de mer uppmärksammade hör romanen Agadir My Love (1999) och diktsamlingen Regnet och gräset (2011).

Om Svenska kyrkans kulturstipendium

Svenska kyrkan verkar för ett rikt, mångfaldigt och frimodigt kulturliv och vill leva i dialog med de kulturutövare som i vår tid bearbetar religion och livfrågor. Därför utlyses årligen Svenska kyrkans kulturstipendier med syfte att bidra till skapandet av nya konstnärliga verk.

I bedömningen av ansökningarna är konstnärlig kvalitet och existentiell relevans mest avgörande. Med existentiell relevans avses att stipendieprojektet anknyter till tros- och livsfrågor som är bety­delse­fulla för människans liv. Det kan vara verk som anknyter till den kristna traditionen och de bibliska berättelserna, men behöver inte vara det.

Läs mer om Svenska kyrkans kulturstipendium