Foto: Magnus Aronson /Ikon

En flexibel kyrka i södra Thailand

Anders och Ulrika arbetar i Svenska kyrkan i södra Thailand. I arbetet ingår allt från skolbesök till gemensamma måltider med strandade svenskar.

En rörlig kyrka

I Thailand finns ingen svensk kyrklokal över huvud taget. Kyrkan är mobil och består av de människor som samlas på olika platser dit Anders och Ulrika Stenbäck kommer. Anders är komminister och Ulrika är diakon.
– Vi har en veckomässa hemma hos oss varannan onsdag kväll. Då brukar vi normalt vara nånstans mellan 12 och 24 personer, berättar Anders. Innan veckomässan finns också en sång- och brumstund för dem som vill. Och en gång i månaden inbjuder vi till samtal både vid Fredagsfrukost och vid Kyrkkaffe eller till någon annan programpunkt.

Hyr en thailändsk kyrka

Anders och Ulrika gör också en del hembesök. Under en vecka varje månad finns de i Koh Lanta som ligger sex timmars bilresa söderut. Då hyr de en thailändsk luthersk kyrka för gudstjänsten på lördagar.
– Vi har en ständig projektkör som sjunger i gudstjänsterna där, berättar Ulrika. Varje gudstjänst är det till hälften nya människor i kören, som är där på semester. Det är roligt! Vi har också en samtalsgrupp, själavårdssamtal, hembesök och besök på de svenska skolorna där.

En öppenhet för religion

Den svenska skolan i Phuket var ganska liten och stängdes ned i slutet på våren, men på Koh Lanta finns normalt cirka 200 elever vardera på de två skolorna under högsäsong. Skolorna får besök varje månad och har önskemål om vilka ämnen Ulrika och Anders ska prata om.
– Det är väldigt givande! säger Anders.
Ämnena kan handla om julen, påsken eller allhelgona. Utgångspunkten är allmänbildning men de pratar också om Bibeln och jämförelser mellan kristendom, buddhism, islam, judendom, hinduism och till och med asatro(!). Sen följer lärarna upp.
– När det gäller skolbesök är det en väldig skillnad i öppenhet jämfört med i Sverige, berättar Anders Stenbäck.
– Ja, man tar det här med religionen på ett annat allvar, tillägger Ulrika Stenbäck. Här har man både islam och buddhism så nära inpå sig. Det finns en öppenhet för religion.
– Jag själv är uppvuxen i Malaysia med alla religionerna omkring mig, berättar Anders. För mig har det alltid varit naturligt att kristendomen inte behöver ha en ensamposition för att överleva, den växte ju fram i en mångkultur redan på Jesu tid.

Stöd under coronapandemin

Diakonin är viktig i södra Thailand. Folk kan känna sig isolerade:
– Man behöver stödet på svenska av en människa som bryr sig, säger Ulrika.

I coronatider har Anders och Ulrika haft några personer som de ringt regelbundet. De har också kunnat ge praktisk hjälp. Det är inte så att alla flyg varit inställda för den som velat ta sig hem, utan det har gått ett reducerat antal flyg, från Bangkok.

Anders och Ulrika har kunnat hjälpa till att sprida information om att man kan få en passersedel från ambassaden för att ta sig igenom regionerna för hemfärd. Det finns exempel på folk som fick helt slut på pengar under sin vistelse och inte hade släktingar som kunde skjuta till. Då var det möjligt att bygga stödnätverk under väntetiden på ombokad returbiljett.
– Vi delar inte ut pengar men vi äter tillsammans. Vi vill skapa gemenskap, då kan vi tänka tillsammans och hitta lösningar, säger Anders.