Några personer och en kvinnlig präst sitter på stolar i en ring i en kyrka.
Foto: John Strand /Ikon

Stöd i sorgen

Det finns ett liv efter döden – också för dig som blir kvar. I kyrkan kan du dela sorgen med någon som lyssnar och förstår.

Du är inte ensam i sorgen

I kyrkan finns plats för din sorg. Du kan tända ett ljus och sitta en stund i stillhet. Många gånger är det också värdefullt att dela sorgen med någon som lyssnar och förstår. Du kan delta i en sorgegrupp eller samtala enskilt med en präst eller diakon. I kyrkan finns stöd som hjälper dig att leva vidare.

Sorgegrupper

Sorgegrupper

I en sorgegrupp träffas människor som har förlorat en närstående. Ni får dela med er av era tankar och känslor.

Två flickor i en folkmassa kramar om varandra hårt.

Sorgegrupp för barn och unga

När vännerna inte förstår, kan en sorgegrupp vara till hjälp. Där träffar du andra barn eller ungdomar som har förlorat någon som stått dem nära.

Prata med en präst eller diakon

En kvinnlig diakon och en man sitter ner och samtalar.

Samtalsstöd

När livet är svårt kan du höra av dig till Svenska kyrkan och be att få prata med en präst eller en diakon. Det är kostnadsfritt och du behöver inte vara kristen eller medlem i Svenska kyrkan. Vi finns här för dig oavsett ålder och livssituation.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Du kan stötta en sörjande vän

Vad ska man säga och göra när någon nära drabbas av sorg? Många känner sig osäkra. Vi tipsar om hur du kan vara ett bra stöd för sörjande vuxna och barn i din omgivning.

Animation där en person lutar sig fram och vinkar till en annan.

Första hjälpen vid sorg

Ingen människa ska behöva vara ensam i sin sorg. Därför har vi samlat konkreta tips som gör det lite lättare för oss som medmänniskor att finnas där för någon som sörjer.

Ett barn sitter i en gunga med händerna för ansiktet.

Stötta ett barn i sorg

Det kan vara svårt att veta hur man pratar med barn om döden. Några råd är att använda raka ord, säga som det är och utgå från barnets egna frågor.

En liten sovande ängel i porslin ligger på en gravsten.

Barnen får vara delaktiga i begravningen

Är det lämpligt att barn deltar vid en begravning? Hur anpassar man en begravning till barnets nivå? Gör gärna barnen delaktiga i ceremonin.

Sorg utifrån olika perspektiv

Hur sörjer människor på olika sätt och när tar sorgen slut? Präster och sörjande berättar om sorg utifrån olika perspektiv.

En kvinna sitter utomhus och håller på med sin mobiltelefon.

Att sörja online

Sörjer du hellre på nätet än vid graven? Det är du inte ensam om. Men vad händer när sorgen förflyttas till nätet? Kan man ge ett sorgebesked på Facebook?

Om sorg

När sorgen drabbar kan ge en känsla av overklighet. Det som tidigare gav balans och harmoni finns inte kvar.

Ett gravkors i järn på en kyrkogård.

Livet efter döden

Vad står det i Bibeln om döden och livet därefter? Prästen Charlotte Frycklund har samlat några av de bibeltexter som förklarar hoppet, uppståndelse och evigt liv.

Berättelser om sorg

Sorgsen man siter i soffa och håller handen för ögonen.

Berättelser om sorg

Här kan du ta del av några berättelser om hur det är att förlora någon.

Prästerna Kent Wisti och Susanne Dahl läser dikter om sorg

Dikter för oss som inte kan sova av smärtan, som sörjer, som bär på skuld över allt det som inte blev. Kent Wisti och Susanne Dahl läser ur sin uppskattade bok Vem såg mig då? Med musik av Leif Nahnfeldt.

Allhelgonahelgen

Allhelgona är den tid på året då vi tillsammans med människor i Sverige och världen uppmärksammar och minns dem som har lämnat det här livet. Det är en helg då vi påminner oss om att döden finns, och drabbar oss alla. I kyrkan påminns vi också om att det finns hopp om ett liv efter döden.

Vem minns du?

Tänd ett ljus på bönewebben för någon du saknar.

Till bönewebben