Tre personer på scen under MR-dagarna.

Klimatoro och framtidstro - hur går det ihop?

Mår vi dåligt och har ångest - eller inspireras vi av Greta Thunberg som startat en global rörelse av skolstrejkande för klimatet? Det var frågeställningen i ett Svenska kyrkans seminarier på MR-dagarna.

Frida Gårdmo, klimathandläggare på Linköpings stift hade bjudit in Hans Landeström, psykolog och Jenny Carlenius, miljöaktivist, för att få deras perspektiv på frågan.

- Jag träffar många barn och unga som mår dåligt av oro för klimatet och frustration över att så lite görs, de blir nästan sjuka av det, säger Jenny Carlenius som är med i organisationen Fridays for Future som demonstrerat utanför stadshuset i Linköping.

- Jag är noga med att inte tala till dem utan med dem. Vi har empati för varandra och låter alla känslor få plats. Det tror jag underlättar, säger hon.

Hans Landeström flikar in att det i samhället blivit mycket lättare och mer accepterat att vara ledsen tillsammans med andra. Det tror han hjälper mot klimatoron.

- Att äga sina känslor, också ilska, är bättre än att inte låtsas om dem.

Han välkomnar engagemanget hos de unga:

- Vi vet att om en person är i en stressad situation så minskar stressen om han eller hon prövar att göra något åt situationen, även när det ser mörkt ut.

Hans Landeström vill gärna komma bort från undergångsperspektivet som ibland finns i klimatdebatten. Han vill visa på möjligheterna vi står inför:

- Nu har vi en chans att ändra våra sätt att leva. Vi kan börja leva mer jordnära och mindre egoistiskt, vi kan göra gott för naturen och för varandra. Det gynnar oss, altruistiska människor är lyckligare än människor som lever materialistiskt!

Samtidigt är både han och Jenny Carlenius noga med att inte lägga allt ansvar på den enskilda individen, det kan leda till handlingsförlamning. Vi som individer behöver känna att samhället går före eller åtminstone i takt med oss när det gäller klimatförbättringar. Gör samhället det?

- Tyvärr inte tillräckligt, säger Jenny Carlenius:

- Jag är anställd på en förskola. Där ingår att arbeta med hållbarhetsfrågor. Men tyvärr är jag väldigt ensam i det arbetet. En del i personalen är rädda att skapa oro hos barnen genom att lyfta frågor om klimatet.

- Ett enkelt och okontroversiellt sätt är att låta barnen vistas mycket i naturen. Genom att lära känna naturen lär de sig värna om den, vilja skydda den, säger Hans Landeström.

Katarina Sandström Blyme