Vallmofält med kyrktorn i bakgrunden. Till vänster i bilden syns loggan för Agenda 2030.
Foto: Gustaf Hellsing

Mål 15 – Ekosystem och biologisk mångfald

Människans välfärd – idag och i framtiden - är helt beroende av att ekosystemen fungerar väl och att det finns en biologisk mångfald.

Den biologiska mångfalden stärker ekosystemen genom att göra dem mer motståndskraftiga. I dag klassas över 20 procent av alla bedömda arter i Sverige som hotade, enligt den nationella rödlistan. Skogsavverkning och igenväxning är de två faktorer som påverkar flest rödlistade arter i Sverige.

Arbete för ekosystem och biologisk mångfald

Svenska kyrkan är Sveriges största förvaltare av jordbruksmark och femte största förvaltare av skog. Förvaltningen av skog, som utförs av de tretton stiften, ställer en rad miljökrav som ska efterlevas. Insatser för att skydda och främja den biologiska mångfalden finns i avsättningar av skyddad skog men även i det dagliga arbetet när värdefulla träd och dungar sparas vid avverkning, markskador undviks och död ved skapas. 

Läs mer om stiftens skogar.

Även på  kyrkogårdarna är frågan om biologisk mångfald aktuell. Kyrkogårdar och parker är viktiga livsmiljöer för flera hotade och sällsynta växter och djur. Ofta blir de tillflyktsplatser när samhället runt omkring förändras och livsutrymmet krymper. Kyrkogårdarnas stora och gamla träd utgör artrika miljöer för mossa och lavar.

Se inslaget om Finnekumla kyrkas åtgärder för att förbättra fladdermössens situation. 

I anslutning till kyrkan odlas blommor för att ta med den biologiska mångfalden in i kyrkorummet. Altaret kan smyckas solidariskt och efter växtsäsong, något som lyfter skapelseansvaret i församlingens gudstjänstliv. 

Lyssna till Frustuna församlings arbete med blomstersmyckning.

"Bättre att jobba med naturen än mot"

Numera finns en nyinrättad tjänst som naturvårdsspecialist för Linköpings stifts skogar. Möt skogsmästaren Tomas Björkesten, en smålänning som är lika hemtam i skogen som vid kyrkorgeln.

Flyga och falla - en bimusikal

En musikal om binas viktiga arbete som pollinatörer på den jord som Gud har skapat.

Lunds stifts bidrar till blommande kantzoner

Lunds stifts prästlönetillgångar har tagit ett nytt grepp för att gynna miljön och pollinerare som bin, humlor och andra nyttoinsekter. 1,2 ton fröer har resulterat i runt 100 hektar blommande kantzoner.

Bikupor som hänger i träden

Internationellt arbete för biologisk mångfald och ekosystem

Utarmningen av ekosystemen slår hårdast mot människor som lever i fattigdom. I det internationella arbetet stödjer Svenska kyrkan insatser för hållbart jordbruk.

Planetens förstörelse, Andens kraft, Ljusets hopp

Skapelsetid 

Från första september till fjärde oktober firar kyrkor och samfund över hela världen Skapelsetid, Season of Creation. Skapelsen och vårt ansvar får fokus i gudstjänster och andakter. Välkommen att delta i våra kyrkor eller digitalt. 

Klimatsmarta kyrkogårdar ger rik biologisk mångfald

Färdplanen för klimatet har möjliggjort ett kyrkogårdsprojekt. Det handlar om att minska klimatbelastningen från begravningsverksamheten och att samtidigt värna om de höga naturvärden som finns på våra begravningsplatser.

Agenda 2030 är mer än många tror

Trädkronor. Till vänster i bilden syns loggan för Agenda 2030.

Agenda 2030

Hösten 2015 förhandlade FN fram Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling. I en hållbar värld värnas alla människors lika värde, ekosystemen skyddas och ekonomin respekterar planetens integritet och gränser. Som kristna kallar vi detta för att ta ansvar för skapelsen.