Foto: Maria Lundström

Lunds stifts bidrag till blommande kantzoner en surrande succé

Nyhet Publicerad Ändrad

Under 2021 togs ett nytt grepp - en glad nyhet för att gynna miljön och pollinerare som bin, humlor och andra nyttoinsekter. Lunds stifts prästlönetillgångar köpte in 1,2 ton fröer och delade ut till arrendatorer. Det resulterade i runt 100 hektar blommande kantzoner, motsvarande hela 185 fotbollsplaner.

Det är en blåsig dag på de ägor som Per-Olof Andersson brukar ute på den skånska slätten i närheten av Lomma. Sedan 2009 arrenderar Per-Olof av Lunds stifts prästlönetillgångar. Totalt brukar han 280 hektar och arrendet som omfattar cirka 85 hektar är hans enda arrende.

Prästlönetillgångarnas anställda, biträdande chef och jurist Martha Henriksson-Witt och jordbruksförvaltare Hans Törnlycke, har kommit hit för att titta på resultatet av prästlönetillgångarna bidrag till blommande kantzoner.

På fältet vi står intill vajar lila honungsört i vinden. Surret är intensivt. Humlor och bin är full gång med att samla nektar och flyger från växt till växt framför oss.   

Öka den biologiska mångfalden

– Med vår satsning på blommande kantzoner vill vi göra något positivt för miljön på våra jordbruksfastigheter. Vi hoppas uppmuntra fler markägare att på olika sätt bidra till en ökad biologisk mångfald – och så är det ju vackert också, kommenterar Martha där hon skådar ut över det lila fältet.

Vad tycker du Per-Olof som arrendator om satsningen med att dela ut fröer? 

- Ett fint initiativ! Det är en smart idé och en bra gåva som jag nappade på. Det var trevligt att det var just ett förslag och inte ett krav. Det är också positivt att det var markägaren som kom med erbjudandet. Unikt för den plats där jag sått in fröerna är att marken legat i träda i många år, säger Per-Olof.

- Det behövdes 15 kilo per hektar och jag sådde på runt 4,5 hektar. Totalt blev det runt 75 kilo fröer som gick åt. Det fanns två olika sorters blandningar, både ettårig och flerårig, att välja bland.

- Jag valde den fleråriga. På det här fältet där jag sått honungsört är det en väldig aktivitet när det gäller pollinering. Jag har faktiskt undrat över var alla humlor och bin kommer ifrån.

Skönhet som skapar goodwill

- Love is in the air, säger Martha och skrattar. Per-Olof ler och tillägger:

Hans Törnlycke och Martha Henriksson-Witt från Lunds stifts prästlönetillgångar på besök hos arrendatorn Per-Olof Andersson. Foto: Maria Lundström

- För min del hade det en dubbeleffekt. Förutom att det är bra för våra insekter så är det vackert visuellt med blommor längs vägen. Det har skapat goodwill och blivit uppmärksammat.

Den intensivt lila honungsörten har lyst upp där den växer intill en starkt trafikerad väg. 15 000 bilar passerar per dygn.

- Detta kommer att fungera så länge EU ställer trädeskrav, något som är bra för naturen. EFA, ekologisk fokusareal, innebär att cirka 5 procent av marken ska avsättas. På den marken får ingen normal produktion ske, påpekar Per-Olof.

Hur gick ni på prästlönetillgångarna till väga konkret?

- Vi skickade ut ett brev till samtliga arrendatorer, som är cirka 200 till antalet, och erbjöd fröblandningar till kantzoner. Responsen var positiv. Ett 40-tal arrendatorer nappade och tillsammans med våra förvaltare bistod jag med hemleverans av fröerna, berättar Martha och fortsätter:

- Vi samordnade turerna för miljönyttans skull och det blev ett trevligt sätt att passa på att träffa våra arrendatorer. Projektet gjorde succé och blev även uppmärksammat i media. Vi har bestämt oss för att gå ut med detta erbjudande även kommande år.

- Det är mycket bra att det får en fortsättning! Det var rena lyxen att få hemleverans, kommenterar Per-Olof.

Hur jobbar du som lantbrukare med miljö och hållbarhet?

- Jag följer med i debatten. Fälten ska hållas gröna för på så sätt bidra till kolinlagring. Jag försöker givetvis att optimera skördarna vilket leder till bättre resursutnyttjande. Jag planerar att skaffa solceller. När det gäller exempelvis traktorer finns det inte än så länge inte så många miljövänliga alternativ, förklarar Per-Olof.

- Jag har investerat i bevattning eftersom vädret blivit alltmer lynnigt. Vi märker av de våtare vårarna och torrare höstarna som ju är precis tvärtemot vad växtodlingen behöver. Jag kommer att kunna bevattna en tredjedel av arealen. Det hjälper till att hålla jämnare skördar. När det gäller ytinsatserna som åtgång av diesel och gödning går det åt mer eller mindre lika mycket oavsett skördarnas storlek.

Vi lever med klimatomställningarna

- Bara under min livstid har vi gått mot allt större extremer. Som lantbrukare lever du med att ständigt tänka på klimatet och vädret. I spannmålshanteringen har vi tagit bort den fossila energin, vi förbrukar el istället för olja genom så kallad kallluftstorkning. Solenergi är på gång. Över tid strävar vi mot att bli mer klimatneutrala.

Hur är det att arrendera av kyrkan? 

- Det fungerar väldigt bra och känns som frihet under ansvar. Det är en positiv affärsrelation där jag sköter mig själv. Kontraktet och kontakten utmärks av långsiktighet och det gillar jag. Det är också uppskattat att prästlönetillgångarna bjuder in till träffar för arrendatorer med olika relevanta teman, tycker Per-Olof.

maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se

FAKTA

Samtliga av Lunds stifts prästlönetillgångars jordbruksarrendatorer erbjöds 2021 möjligheten att kostnadsfritt ta emot en blomsterfröblandning bestående antingen av ett- eller fleråriga fröer. Blandningen är speciellt framtagen i samarbete med Olssons Frö AB i Helsingborg och består bland annat av rödklöver, vitklöver och honungsört.

Förutom att bidra till en ökad biologisk mångfald ger kantzonerna dessutom skydd åt fältvilt och föda åt fröätande fåglar.  

En av de arrendatorer som nappade på erbjudandet och tog emot fröer är Per-Olof Andersson som driver Östra Prästberga i Fjelie strax utanför Lund. Per-Olof, som har ett sidoarrende med beteckningen Lomma Prästberga 1:4, är den fjärde generationen lantbrukare i rak följd som brukar markerna. Släkten har en lång relation till Svenska kyrkan och arrenderade tidigare av Lomma församling i flera hundra år.