Massor av möjligheter att rösta i kyrkovalet

Nyhet Publicerad

Med exakt tre månader kvar till kyrkovalet den 17 september pågår förberedelser för fullt för att göra valet synligt och än mer tillgängligt för de 5,2 miljoner röstberättigade. Bland annat blir det möjligt att rösta i Sky City på Arlanda och i köpcentret Nordstan i Göteborg.

I dagsläget har cirka 1500 röstningslokaler registrerats för förtidsröstningen, som kommer att vara öppen under perioden 4-17 september, det vill säga till och med valdagen.

– Alla ska snabbt och enkelt kunna hitta en lokal att rösta i. Därför utvecklar vi en kartfunktion på webben som öppnas i slutet av augusti, när registreringen av alla röstningslokaler är klar, berättar Anki Bondesson, projektledare för kyrkovalet.

Röstningslokaler kommer att finnas i alla församlingar och på platser där många människor rör sig i vardagen, exempelvis stora köpcenter som Sky City på Arlanda och Nordstan i Göteborg.

– I Göteborgs skärgård kan man också rösta på en båt som går mellan öarna. Det har varit uppskattat i tidigare kyrkoval av de som bor på öarna och har svårt att ta sig till en vallokal.

Stortavlor och filmer

Under de två veckorna före valet uppmärksammar Svenska kyrkan kyrkovalet på flera olika sätt. På 3 000 stortavlor i hela landet kommer olika exempel på vad Svenska kyrkan gör idag att lyftas fram, med en uppmaning att rösta i kyrkovalet.

– Genom att rösta i kyrkovalet kan man påverka vad Svenska kyrkan ska göra i framtiden. Nationellt kommer vi att lyfta valet främst genom stortavlor men i församlingarna kommer det se lite olika ut, säger Mattias Nihlgård, ansvarig för kommunikationsinsatsen.

– Den som tänker rösta i kyrkovalet behöver också känna till vad man ska välja till. Därför använder vi två tecknade filmer som Västerås pastorat producerat, och som förklarar allt man behöver veta om vad man ska rösta till och hur man röstar.

Filmerna kommer att finnas på kyrkovalswebben