Foto på röstkortskuvert. I bakgrunden ser man personer som köar.
Foto: Magnus Aronson

Kyrkovalet - demokrati i kyrkan

Svenska kyrkan gick till kyrkoval den 19 september 2021. Valdeltagandet blev 18,4%. Nästa kyrkoval äger rum den 21 september 2025. Informationen på den här webben rör kyrkovalet 2021.

Diagram över valdeltagandet i kyrkoval under 2000-talet

Högt valdeltagande i kyrkovalet 2021

Den slutgiltiga röstsammanräkningen för kyrkovalet 2021 visar på ett valdeltagande på 18,4 % till kyrkomötet, vilket är det näst högsta sedan 1930-talet. Med 900 753 avgivna röster är det även det näst högsta antalet röstande i ett kyrkoval.

Två personer sorterar kuvert i olika högar.

Slutgiltigt valresultat 2021

Så här gick det i kyrkovalet 2021.

Rösträkning

Det här händer efter kyrkovalet

Det här händer efter det att vallokaler och förtidsröstning har stängt.

Ett gruppfoto av kyrkomötets alla ledamöter mellan åren 2014–2017.

Så fördelas mandaten

Platserna, eller mandaten, i kyrkovalen fördelas proportionerligt mellan nomineringsgrupperna. Den grupp som får flest röster får också flest mandat. Mandaten fördelas genom en på förhand bestämd beräkningsmodell, den jämkade uddatalsmetoden. I kyrkovalet finns det, till skillnad från i allmänna val, inte någon procentspärr för att få ett mandat.

Om kyrkovalet

Det mesta du behöver veta om kyrkovalet 2021.

Så röstar du

Information om hur, var och när du kan rösta i kyrkovalet.

Valresultat

Valresultat från kyrkovalet 2021, information om vad som händer efter kyrkovalet och mandatfördelningen.

Kontakta kyrkovalet

Har du frågor om kyrkovalet kan du kontakta oss via telefon eller e-post. Svar på många frågor hittar du även här på webbplatsen.

Tillgänglig webb

Sidor om kyrkovalet med information på lätt svenska, talad webb och teckenspråk.

På andra språk

På andra språk/In other languages

Här kan du ladda ner information om kyrkovalet på andra språk. Information about the the church election in the Church of Sweden in other languages.

Webb för nomineringsgrupper och kandidater

För nomineringsgrupper och kandidater

Information som vänder sig till nomineringsgrupper och dig som kandiderar.

Bild på person i cirkel

Lättläst om kyrkovalet

Här får du veta mer om vad kyrkovalet är och hur du gör för att rösta.

Här hittar du vem du kan rösta på

Sök efter nomineringsgrupper och kandidater som ställer upp i kyrkovalet 2021. TÄNK PÅ: Sidan fungerar inte med webbläsaren Internet Explorer.

Till sökningen

Fasta valkretsmandat till kyrkomötet

Så här många fasta valkretsmandat får varje stift till kyrkomötet.

En häcklabyrint.

Valorganisation

Valorganisationen för 2021 finns för nedladdning här.

Närbild på en låda med färgsorterade röstsedlar.

ÖVERKLAGANDE AV VAL

Alla direkta val kan överklagas hos Svenska kyrkans valprövningsnämnd. Rätt att överklaga ett val har den som har rösträtt vid valet.

Foto på en ljusblå vattenkanna i metall där det växer grönt gräs  ur toppen och en skylt som det står GDPR på

Personuppgifter och GDPR

Din personliga integritet är viktig för oss och därför vill vi informera om var dina personuppgifter hämtas ifrån, hur vi använder dem och vilka rättigheter du har.