Hur du röstar

Så här gör du för att rösta.

Röstkort

Alla som har rösträtt får ett röstkort som skickas ut till folkbokföringsadressen. Du bör ha fått ditt röstkort senast 1 september 2021.

På röstkortet står det vilken församling, vilket valdistrikt och vilket stift du tillhör och vilka val du får delta i. Där står också vallokalens adress och öppettider samt adress och öppettider för förtidningsröstning. 

Du måste ha med dig ditt röstkort om du förtidsröstar. Röstkortet används för att skicka din röst till din vallokal. Det är också viktigt att du har med dig legitimation.

Det är inte obligatoriskt att ha med sig röstkortet till vallokalen, men det underlättar för att enkelt kontrollera att du är i rätt vallokal. Däremot behöver du ha med dig legitimation.

Vad du röstar till och valsedlarna

I kyrkovalet röstar du på nomineringsgrupper och kandidater i tre val:

  • Val till kyrkofullmäktige, som använder vita valsedlar
  • Val till stiftsfullmäktige, som använder rosa valsedlar. 

  • Val till kyrkomötet, som använder gula valsedlar. 

Personröster  

Du kan rösta på upp till tre kandidater genom att kryssa i deras namn på valsedeln. Dina kryss ökar deras möjlighet att bli valda. 

Vallokal och förtidsröstning är inte samma sak!

På ditt röstkort står det vilken vallokal du tillhör. Du kan inte rösta i en vallokal som du inte tillhör. Vallokalerna har bara öppet på valdagen söndag den 19 september. Du behöver ha med dig ID-handling och bör ha med dig ditt röstkort.

Över hela landet kan du förtidsrösta från och med 6:e och till och med 19:e september. Alla röster som läggs i förtidsröstningslokaler kallas för förtidsröster, även om röstningen sker på valdagen. Du behöver ha med dig ditt röstkort och ID-handling.

Information om platser och öppettider för förtidsröstning kommer att publiceras på den här webbplatsen under sommaren.

Om du tappat bort ditt röstkort

Har du tappat bort ditt röstkort kan du själv beställa ett nytt på svenskakyrkan.se/kyrkoval eller vända dig till en församlings- eller pastorsexpedition för att få ett nytt utskrivet. Beställer du via webb/telefon skickas röstkortet till din folkbokföringsadress. Beställer du på plats behöver du ha med dig en ID-handling.

 För information om att rösta via bud eller brev, se: När DU KAN rösta

Mer information om röstkortet och för att beställa ett nytt röstkort finns på sidan om röstkortet.

Information om hur du röstar från utlandet

För information om hur du röstar från utlandet, gå till sidan Så röstar du och scrolla ner på sidan.