Församlingen i Aten har över 400 medlemmar utspridda över hela Grekland. Några är svenskar som bott många år i Grekland. Några är greker som bott i Sverige. En del säsongsbor i Grekland.
Björn Kling är kyrkoherde och reser regelbundet till bland annat Kreta och Rhodos för att fira gudstjänst. Varje söndagskväll är det gudstjänst i Aten och därefter äter man tillsammans. När det inte är coronatider finns en barngrupp, sopplunch, program på onsdagskvällar, körsång, bokcirkel och stickcafé.
Församlingsgemenskap med låga trösklar
– Vi har en otroligt god församlingsgemenskap, en närhet till varann, en enkelhet. Vi har låga trösklar. Det finns en anda i församlingen av att ”här får jag vara den jag är. Jag behöver inte vara lyckad”.
Att sjunga är farligt så nu blir det ingen psalmsång på gudstjänsten i coronatider. Men Björn ser fördelar.
– Efter en och en halv månads utegångsförbud firar vi gudstjänst igen. Men kör får vi inte ha. Vi sjunger inte ens på gudstjänsterna nu utan en gudstjänstdeltagare reciterar psalmen till musiken. Och det är till piano nu, inte orgel. Den får luften att virvla runt! Men det är fint att lyssna när någon läser Den blomstertid nu kommer. Det här kommer vi att fortsätta med. Tidigare har vi undvikit bra psalmer som vi inte kan melodin till, nu kan vi ju recitera dem!
Stöder socialt projekt för unga flyktingar
Vem stöder det bästa sociala projektet i Europa under 2020? Jo, Svenska kyrkan i Grekland som bidragit med käglor, enhjuling och styltor till projektet Social Circus för utsatta unga flyktingar i Grekland! Amateo, som delar ut priset, motiverar vinnaren med att “projektet går rätt in i hjärtat. Det visar en mix av kreativitet och mänsklighet. En grupp volontärer arbetar med olika sorters konst och färdigheter med unga flyktingar från hela världen.”
Under flyktingkrisen 2015-2016 kom en miljon flyktingar till Grekland. Tiotusentals finns kvar i landet, många lever i flyktingläger under svåra förhållanden. Social Circus är en metod som visat sig hjälpa ungdomar i utsatthet att återfå sin fysiska och mentala balans. Den har tidigare använts på många andra håll i världen. Församlingsmedlemmar i Svenska kyrkan i Grekland har samlat in pengarna, till exempel genom försäljningar.
Björn berättar: ”Anasa utför ett fantastiskt arbete och jag sticker inte under stol med att vi är väldigt stolta över att vara möjliggörare för dem att göra det. Och visst är det spännande att av alla sociala projekt som utförs i Europa, är det genom finansiering från en svensk utlandsförsamling som det bästa projektet utförs!
Inkomstkällor försvunnit på grund av pandemin
Björn berättar att församlingens ekonomi påverkats av coronapandemin. Vigslar, basarer och caféverksamhet är olika sätt för församlingen att få in pengar.
– Vi har några inkomstkällor som vi är väldigt beroende av och de har påverkats allihop. Förra året hade jag 70 vigslar, i år är nästan alla avbokade. Tidigare har vi alltid haft en stor vårbasar, i år var det förbjudet. Aktörer som hyrt våra lokaler blöder också. Här är vi uppe i 30 % arbetslöshet. Alla drabbas på något sätt. Så rent ekonomiskt går det åt skogen!
Björn skrattar till:
– Och det var dåligt redan tidigare… De flesta av våra medlemmar har inget att donera. Vi behöver till löner för de lokalanställda och för material till barnverksamheten. Några flyktingar som blivit utvisade från Sverige och svenskar som inte klarar sig kommer till oss och äter en enkel lunch. Vi stöder också insatser för utsatta barn och ungdomar. Jag tror inte man kan vara församling på något annat sätt än att ge till andra.