Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, 753 10 Uppsala Telefon: 018-169600 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Podcast: Prata till punkt med ärkebiskopen

Lyssna på ärkebiskopens podcast i hängmattan i sommar. Totalt finns det 15 avsnitt där ärkebiskopen under 45 minuter samtalar om existentiella frågor, kristen tro, och det goda samhället med utvalda gäster.

Lyssna på ärkebiskopens podcast via länkar nedan. Du kan också hitta dem via podcast-appar i Play butik eller App-store.

Utforskande och nyfiket

– I ett medieklimat med högt tempo och korta klipp vill jag ge utrymme för ett lite längre samtal där det finns möjlighet att tänka högt, tala till punkt och reflektera också över de frågor som ofta inte ställs. Ambitionen är ett utforskande och nyfiket samtal med en intressant gäst, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Se intervju i SVT Kultur: Därför poddar ärkebiskopen

Här kan du lyssna på ärkebiskopens podar:

För att lyssna, klicka på respektive namn, varje pod är omkring 45 minuter lång.

Avsnitt 15.  Cecilia Uddén, journalist, möter ärkebiskop Antje Jackelén på orgelläktaren i Storkyrkan i Stockholm. De samtalar om den arabiska våren, om kristnas situation i Mellanöstern och om radioreportagets styrka som förmedlare av saklighet (14 juni 2016).

Avsnitt 14. Maja Hagerman, författare och vetenskapsjournalist, gästar ärkebiskop Antje Jackelén i Uppsala. De samtalar om svenskhet och om Sveriges kristnande. Samtalet handlar även om rasbiologi, ett tankegods som dessvärre inte bara hör till historien utan tar sig uttryck även i dag. (7 juni 2016)

Avsnitt 13. Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi, gästar ärkebiskopsgården i Uppsala. Antje Jackelén och Mohammad Fazlhashemi talar om islambilden i Sverige, om relationen mellan kristendom och islam, samt om utvecklingstendenser inom muslimsk teologi. Dessutom pratar de om Daesh (IS) barbari och om vilket ansvar muslimer har för att ta avstånd från våld som utövas i religionens namn.  (31 maj 2016)

Avsnitt 12. Soran Ismail var först ut i "Prata till punkt med ärkebiskopen" våren 2016. De samtalar bland annat om humor, mångfald, Twitter, det aggressiva samtalsklimatet och en förlorad generation. Dessutom berättar Soran Ismail om när han träffade Jesus.

Avsnitt 11. Leymah Gbowee, medborgarrättskämpe och fredsaktivist som fick Nobels fredspris 2011. Om mänskliga rättigheter, fred och försoning.

Avsnitt 10.  Jonas Kjellstrand, strategisk rådgivare i framtidsfrågor. Om Big data och den nya teknikens möjligheter och risker, om vad den gör med oss människor och vårt samhälle.

Avsnitt 9. Maciej Zaremba, journalist. Hur man försvarar demokratin, om biktens evangelium och det självsäkra Sverige.

Avsnitt 8. Lotta Lundberg, författare. Om existentiella teman i Lotta Lundbergs författarskap – som identitet, skuld och ”mellanrummet” som kreativitetens hemvist.

Avsnitt 7. Journalisten Fredrik Önnevall om nationalism, journalistrollen och historien om att hjälpa en flyktingpojke till Sverige.

Avsnitt 6. Från Bokmässan i Göteborg i september. Ärkebiskop Antje samtalar med vetenskapsjournalisten och författaren Karin Bojs om hennes nya bok Min familjs historia de senaste 54 000 åren. Ett samtal om existentiella dimensioner i både vår kunskap om mänsklighetens ursprung och klimatfrågan.

Avsnitt 5. Ärkebiskop Antje Jackelén samtalar med Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister. Om kulturens bidrag till hopp och sammanhållning, och om religionens roll i samhället.

Avsnitt 4. Ärkebiskop Antje Jackelén samtalar med journalisten Martin Schibbye. Om hur vi odlar hopp i till synes hopplösa situationer, om engagemang, framtidstro och om att be om nåd.

Jag sprang från kyrkan gråtande.

Carolina Klüft i sitt samtal med ärkebiskopen

Avsnitt 3. Ärkebiskop Antje Jackelén samtalar med Carolina Klüft, före detta friidrottare, nu föreläsare och programledare i TV. Om prestationer och ledarskap och om att locka fram det bästa hos varje individ och sträva mot ett gemensamt mål.

Avsnitt 2. Ärkebiskop Antje Jackelén samtalar med europaparlamentarikern Cecilia Wikström. Om politikens utmaningar, det europeiska projektet och om tro och solidaritet.

Avsnitt 1. Ärkebiskop Antje Jackelén samtalar med författaren, artisten och komikern Jonas Gardell. Om tro, normer, humor, homosexualitet och om ett samhälle med öppenhet för det annorlunda.