Svenska kyrkans ungdomsfilmpris gick till "X+Y"

Nyhet Publicerad Ändrad

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2015 tilldelades i fredags kväll den brittiska filmen "X+Y" i regi av Morgan Matthews. Filmen handlar om autistiske Nathan som genom matematiken hittar ett sammanhang där han kan vara sig själv och bli accepterad. Priset delades ut av biskop Johan Tyrberg under Barn- och ungdomsfilmfestivalen (BUFF) i Malmö.

Tonårige Nathan har det kämpigt med sociala relationer men känner sig hemma i matematikens värld. En fritänkande mattelärare ser honom både som människa och som matematisk talang, vilket för Nathan hela vägen till matematik-olympiaden i Taipei.

- Filmen skildrar en sorgeprocess med allt det svåra som det innebär. Men berättelsen har ett stark hopp om att livet går att leva även fast vi inte förstår allting. Det fina i filmen är att det är kärleken på olika plan som bryter sorgens förlamning, säger Beatrice Lönnqvist, ordförande i juryn för Svenska kyrkans ungdomsfilmpris.

Juryns motivering: 

”Anpassningens svårtolkade matematik berättad med bitsk humor, charm och intelligens. En film om att bryta sin ensamhet och att lära sig att tycka om någon annan mer än glass.”

Regissören Morgan Matthews, är flerfaldigt belönad som dokumentärfilmare och för tv-produktioner. X+Y är hans spelfilmsdebut i långt format.

I huvudrollen som Nathan ser vi Asa Butterfield, som fått stor uppmärksamhet för sina rollprestationer i filmer som Pojken i randig pyjamas och Hugo, samt andra välkända skådespelare som Rafe Spall (Life of Pi, Prometheus), Sally Hawking (Blue Jasmine) och Eddie Marsan (Still Life, War Horse, Sherlock Holmes).

X+Y får svensk biopremiär i april.

Om Svenska kyrkans ungdomsfimpris och BUFF:

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris är ett samarbete mellan tre kyrkliga nivåer, Nationell nivå, Lunds stift och Malmö pastorat.

Under BUFF medverkar Svenska kyrkan inte bara med filmpris utan står även för andra arrangemang. I år har det handlat om "Tala film, tala liv" en samtals-workshop om en av festivalfilmerna, filmmusik i S:t Johannes kyrka med organisten Christian Schulze, orgelmusik i S:t Petri på temat musik från Astrid Lindgrenfilmer med organisten Carl Adam Landström, och visning av filmen ”Boktjuven” i nattkyrkan i S:t Johannes kyrka.

- Film är ett viktigt medium för livstolkning, inte minst för barn och unga, därför är samarbetet med BUFF något som vi högt värderar och filmpriset ett sätt att stötta och uppmärksamma film av hög kvalitet för barn och unga, säger Charlotte Wells, handläggare för kulturfrågor på Kyrkokansliet.