Ärkebiskop Antje Jackeléns tal på idrottsgalan 2015-01-19

Nyhet Publicerad Ändrad

Det är fantastiskt roligt att få dela ut just priset för ledarskap! Någon sa till mig:

I vårt land har vi för många chefer men för få ledare. Jag tror att det ligger något i det. De bästa ledarna får oss att växa över förväntan. De tar fram det bästa hos varje individ på ett sätt som gagnar hela laget, så att den enes seger blir en vinst för alla.

Bra ledare får oss att hantera motgång med samma värdighet som framgång, för de hjälper oss att bygga upp vår inre styrka. De ser möjligheter där andra ser problem. De tänker inte i första hand på hur mycket de tjänar utan hur de kan tjäna.

När idrott är som bäst förenar den stolthet över det egna med viljan att möta det andra, det främmande. I juste tävlan om den bästa, sannaste och vackraste prestationen. Goda förebilder, kvinnor och män, behöver vi genom hela livet, särskilt under ungdomsåren.

När vi idag hyllar en framstående idrottsledare vill jag samtidigt skicka en tacksamhetens tanke till alla duktiga ungdomsledare i städer och byar, både i kyrkan och i idrottsrörelsen.

Med gott ledarskap händer miraklet: resultat som är större än summan av enskilda prestationer. Därför är jag glad över att få dela ut priset till årets ledare. De nominerade är …