Funderar i katedralen
Foto: Royne Mercurio

Linköpings domkyrkopastorat

Nio församlingar i Linköping

En hand håller upp en fredsduva i papper.

Vi samlas för fred – gudstjänst öppen för alla

Ärkebiskop Martin Modéus bjuder in till en nationell gudstjänst om fred. Torsdagen den 23 november klockan 19 – i Uppsala domkyrka och här på webben. Varmt välkommen!

Det svänger om Gospel T Joy

Det svänger av gospeltoner när jag kliver in i Tannefors röda tegelkyrka en helt vanlig onsdagskväll i november. Längst fram i kyrkan övar kören Gospel T Joy. Mellan två låtar så pratas det för fullt, det skrattas och fnissas, men när körledaren Liselotte Tengelin knäpper med fingrarna är koncentrationen total igen och nästa låt gungar igång.

Livsviktigt hösten 2023

Livsviktigt är en föreläsningsserie som tar upp tänkvärda och livsnära ämnen. Tolv gratis föreläsningar 18.30 på tisdagskvällar i Domkyrkan. Fika med smörgås 19.30. Mässa 20.00-20.40. Höstens datum är 5 september- 21 november.

Våld i nära relationer

Välkommen på en frukostföreläsning med Råd & Stöd onsdagen 22 november 08.30-10.00 i S:t Lars kyrka.

Nya klanger i katedralen

En ny kororgel i Linköpings domkyrka. Ett efterlängtat instrument för gudstjänst, konsert och pedagogisk verksamhet.

Bilder och filmer från när Domkyrkans spira lyfts ner

Den 12 september 2023 lyftes domkyrkospiran ner för att förgyllas under vintern. Här kan du se bilder och filmer från arbetet.

Från gladaste glada till ledsnaste ledsna

Möt Ida Andrae som är pastorsadjunkt i domkyrkoförsamlingen och hennes ledarhund Ona.

Kyrkomusiker i Skäggetorp

Vi söker en kyrkomusiker som vill vara med och bygga broar och utveckla musiklivet i Skäggetorps församling tillsammans med kyrkomusiker, präster och pedagoger och som ser integration som en positiv och spännande utmaning.

Församlingsherde i Tannefors

Tannefors är Linköpings nyaste församling. Det är en liten, men växande församling med siktet inställt mot framtiden.Vi söker dig som vill vara med och leda utvecklingen framöver.

Präst blåljus och sjukhus i Linköping

Vi söker en präst med inriktning mot polis, räddningstjänst och sjukhus. Du bidrar med din kompetens till samhällsviktiga organisationer och får finnas till för människor i svåra situationer.

Låt oss tända tusen juleljus!

Det är inte i alla hem i Linköping som julen är en festlig högtid där klappar öppnas eller julmaten står på borden. Svenska kyrkans diakonala arbete vill sprida julglädje och skänka hopp och ljus där mörker råder. Swisha din gåva till En varmare stad 123 475 95 02 och ta hand om din nästa i jul! Behöver du eller någon du känner ekonomiskt stöd inför jul? Kontakta diakonen i den församling som du bor i så får du veta hur en ansökan går till.

Är du orolig för hur julen ska bli?

Det är inte i alla hem i Linköping som julen är en festlig högtid där klappar öppnas eller julmaten står på borden. Behöver du eller någon du känner ekonomiskt stöd inför jul? Kontakta diakonen i den församling som du bor i så får du veta hur en ansökan går till.

Måndagsgruppen – en läkande gemenskap

Stämningen är glad och uppsluppen när Måndagsgruppen träffas i biblioteket en trappa upp i Domkyrkans församlingshem. Värmen kommer inte bara från de tända ljusen och kaffet som har dukats fram. Det skrattas och alla pratar i mun på varandra runt bordet.

Samtalsgrupper om sorg

I en samtalsgrupp träffas sörjande för att dela tankar och erfarenheter med andra som går igenom något liknande.

Samtal

I kyrkan finns det olika möjligheter till enskilda samtal med en präst eller en diakon. Varje natt går det att ringa till Jourhavande präst.

Verksamhet

Svenska kyrkan är en levande och öppen kyrka, full av mötesplatser. Här hittar du massor av mötesplatser med möjlighet till gemenskap, glädje och fördjupning.

Ett glatt barn med rutig mössa gör V-tecknet med båda händerna mot kameran.

Att vara medlem i Svenska kyrkan

Det finns massor av anledningar att vara med i Svenska kyrkan. Här berättar vi mer om vad det innebär att tillhöra kyrkan. Vi presenterar också lite av vår verksamhet och berättar om hur du kan bli medlem. Kyrkan är vi – tillsammans!

Madeleine sätter guld på tillvaron

– Linköpingsborna kommer bli bländade av skönhet när det är klart, skrattar Madeleine Villanyi som är konservator och arbetar med förgyllningen av urtavlorna och spirorna under restaureringen av domkyrkotornet.

En tanke och en ton

Ta del av en kort tanke inför helgen följt av ett musikaliskt inslag. En tanke och en ton sänds varje lördag 18.00 på Facebook och på den här webbsidan som en digital helgsmål.

En diakon står alltid på de svagas sida

 – Redan när jag var liten var jag arg på orättvisor, säger Anna Ramén när hon berättar hur det kom sig att hon blev diakon i Svenska kyrkan. Jag har alltid haft ett starkt patos för rättvisefrågor och varit intresserad av hur människor fungerar.

Kvällsöppet i S:t Lars kyrka

– Det är trevligt folk här, så jag brukar titta in när jag har vägarna förbi och ta en kopp kaffe och snacka en stund, säger Jöran med J som är stammis på Kvällsöppet i S:t Lars kyrka på fredagskvällarna.

Kvällsöppet

På fredagskvällar har S:t Lars kyrka öppet 19.00-00.00. Här kan du prata med någon, tända ett ljus, ladda din telefon, vänta på bussen eller bara vara.

Domkyrkans torn restaureras

Restaureringsarbetet av domkyrkotornet kommer att pågå i tre år fram till 2025. Då kommer plåt och sten att bytas ut och toppspiran och urtavlor kommer att förgyllas. På den här sidan kan du kunna följa arbetet löpande med information och bilder. 

Stenen till domkyrkotornet bryts i Borghamn

– Domkyrkans torn är byggt helt i kalksten från Borghamn, berättar Tim Ericsson som är stenhuggarmästare vid Borghamns stenförädling. Det är här de mer än 1 000 stenarna till domkyrkotornets restaurering bryts. Precis som för 150 år sen när tornet byggdes.

Vi samlas för fred på torsdag kl 19

Ärkebiskop Martin inbjuder till en nationell gudstjänst för fred. Följ via livesändning eller besök Uppsala domkyrka.

Se gudstjänsten live

En bok om katedralen

”Ett ädelt och kostbart verk” är en bok om Linköpings domkyrka.

Liv & Längtan

En tidning från nio församlingar i Linköping

Sorgegruppen blev vägen till engagemang

– Jag tycker det är roligt att lära känna nya människor och det finns en värme och omtanke i det här sammanhanget, berättar Christina Fhyr som hittade ett engagemang och ett nytt sammanhang i Domkyrkan genom sorgegruppen.

En ledare står och pratar framför en grupp ungdomar.

Alla behövs!

Man trivs där man behövs! Att vara ideell leder ofta till både gemenskap och glädje. Vill du engagera dig? Kanske har du en egen idé om vad du skulle vilja göra eller så finns det viktiga uppgifter att gå in i.  

Ett samtal behöver inte vara så dramatiskt...

– Det är väl ungefär så här enkelt det kan vara när man kommer och har ett samtal med en präst eller diakon, säger Hans Petersson som präst i Ryd, när han och diakonen Kristina Nedell slår sig ner i varsin fåtölj. På bordet står en ljuslykta med ett tänt värmeljus och ett par rykande kaffekoppar.

Samtal

I kyrkan finns det olika möjligheter till enskilda samtal med en präst eller en diakon. Varje natt går det att ringa till Jourhavande präst.

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktionen berättar om verksamheten i våra församlingar i stan. Du kan läsa den här.

Lediga jobb

Här hittar du aktuella tjänster som finns att söka i Linköping domkyrkopastorat

Nu kan du boka dop på webben

För att underlätta för föräldrar, men även för andra som vill döpas, så blir det nu möjligt att boka dop via vår bokningskalender på webben.

Så blir du medlem i Svenska kyrkan

Du kan bli medlem i Svenska kyrkan oavsett om du har varit medlem tidigare eller inte. Här finns alltid en plats för dig.

Dop, vigsel och begravning

Läs mer om dop, vigsel och begravning i våra kyrkor och kapell.

Svenska kyrkan - närvaro, öppenhet, hopp

Församlingar

Linköpings domkyrkopastorat består av nio församlingar.

Griftegårdsverksamheten

Linköpings domkyrkopastorat ansvarar för Linköpings centrala griftegårdar, griftegården i Lilla Aska och kyrkogården i Landeryd.

Förvaltning

Välkommen till Kyrkoförvaltningen!

Framtiden bor hos oss

Nätverket "Framtiden bor hos oss" samlar distrikt och församlingar i Svenska kyrkan i mångreligiösa och mångkulturella stadsdelar. Hos oss tar det nya samhället och den nya kyrkan form.