Funderar i katedralen
Foto: Royne Mercurio

Linköpings domkyrkopastorat

Nio församlingar i Linköping

S:t Hans kyrka är extra öppen idag

Efter morgonens explosion i Ekholmen så är S:t Hans kyrka öppen hela dagen och fungerar som uppsamlingsplats för bland annat kommun, socialtjänst och försäkringsbolag. Känner du dig orolig och behöver någon att prata med så finns präster och diakoner tillgängliga i kyrkan. Vi bjuder även på fika och det finns möjlighet att tända ljus och få en stunds stillhet i kyrkan.

Bilder och filmer från när Domkyrkans spira lyfts ner

Den 12 september 2023 lyftes domkyrkospiran ner för att förgyllas under vintern. Här kan du se bilder och filmer från arbetet.

Livsviktigt hösten 2023

Livsviktigt är en föreläsningsserie som tar upp tänkvärda och livsnära ämnen. Tolv gratis föreläsningar på tisdagskvällar i Domkyrkan 18.30-19.30 varje termin. Fika med smörgås 19.30. Mässa 20.00-20.40. Höstens datum är 5 september- 21 november, se föreläsare nedan. Folder finns i Domkyrkan. Se även bokcirkeln "Livsviktigt läser" nedan.

Konsert med Rickard Söderberg

Tillsammans med S:t Hans Diskantkör, Landeryds Diskantkör, S:t Hanskören och Landeryds Kyrkokör. Johan Reis, piano. Lördagen 21 oktober 15.00 och 18.00 i S:t Hans kyrka, Ekholmens centrum. Biljetter till jubileumspris à 50 kronor, säljs på kulturbiljetter.se från och med 10 september. Biljettförsäljning sker endast online. Konserterna är SLUTSÅLDA.

Domkyrkan berättar

Välkommen till en serie föredrag/guidningar om Domkyrkans historia och unika konstskatter! Serien omfattar sju tillfällen, ca 90 minuter/gång. Vi välkomnar alla intresserade! Anmälan senast 28 september!

Verksamhet

Svenska kyrkan är en levande och öppen kyrka, full av mötesplatser. Här hittar du massor av mötesplatser med möjlighet till gemenskap, glädje och fördjupning.

Ett glatt barn med rutig mössa gör V-tecknet med båda händerna mot kameran.

Att vara medlem i Svenska kyrkan

Det finns massor av anledningar att vara med i Svenska kyrkan. Här berättar vi mer om vad det innebär att tillhöra kyrkan. Vi presenterar också lite av vår verksamhet och berättar om hur du kan bli medlem. Kyrkan är vi – tillsammans!

LUMOS

Välkommen till Linköpings Unga Musiker Och Sångare – LUMOS. Här hittar du 23 olika körer för barn och ungdomar i Linköping.

Konfirmation i Linköping

Du är inte ensam om att fundera över livet. Välkommen att bli konfirmand i Linköping!

En tanke och en ton

Ta del av en kort tanke inför helgen följt av ett musikaliskt inslag. En tanke och en ton sänds varje lördag 18.00 på Facebook och på den här webbsidan som en digital helgsmål.

En diakon står alltid på de svagas sida

 – Redan när jag var liten var jag arg på orättvisor, säger Anna Ramén när hon berättar hur det kom sig att hon blev diakon i Svenska kyrkan. Jag har alltid haft ett starkt patos för rättvisefrågor och varit intresserad av hur människor fungerar.

Dags att välja nya församlingsråd

I varje församling finns ett församlingsråd som, tillsammans med församlingsherden, ansvarar för bland annat gudstjänstlivets utveckling och människors delaktighet i församlingens verksamhet. I oktober efter kyrkovalet är det nomineringsmöten till dessa församlingsråd i våra nio församlingar.

Hälsa Gud!

Får jag slå mig ner en stund? Miss Li, tack för din fantastiska sång med texten som fångar det som många tänkt och känner den senaste tiden. Jag känner särskilt igen mig i det du sjunger om längtan efter hopp.

Kvällsöppet i S:t Lars kyrka

– Det är trevligt folk här, så jag brukar titta in när jag har vägarna förbi och ta en kopp kaffe och snacka en stund, säger Jöran med J som är stammis på Kvällsöppet i S:t Lars kyrka på fredagskvällarna.

Kvällsöppet

På fredagskvällar har S:t Lars kyrka öppet 19.00-00.00. Här kan du prata med någon, tända ett ljus, ladda din telefon, vänta på bussen eller bara vara.

Domkyrkans torn restaureras

Restaureringsarbetet av domkyrkotornet kommer att pågå i tre år fram till 2025. Då kommer plåt och sten att bytas ut och toppspiran och urtavlor kommer att förgyllas.

Stenen till domkyrkotornet bryts i Borghamn

– Domkyrkans torn är byggt helt i kalksten från Borghamn, berättar Tim Ericsson som är stenhuggarmästare vid Borghamns stenförädling. Det är här de mer än 1 000 stenarna till domkyrkotornets restaurering bryts. Precis som för 150 år sen när tornet byggdes.

Bakom varje siffra finns en människa

Över 100 miljoner människor är på flykt och 300 miljoner människor är i behov av humanitärt bistånd. Din gåva gör skillnad!

Läs mer och ge en gåva

NPF-konfirmanderna träffas i Vidingsjö

– Det är skönt att det är ganska enkelt här, säger Rebecka. Jag var lite rädd att jag inte skulle förstå så mycket för jag har svårt att koncentrera mig i skolan. Men jag trivs här och det är roligt att träffa vänner.

Här är våra barn trygga och får vara sig själva!

– Som mamma är jag jättetacksam och lycklig för att det finns ett sammanhang där man inte behöver kämpa för sitt barn, säger Elisabeth som är mamma till Elin som gick i NPF-konfirmandgruppen i Vidingsjö kyrkby förra året. 

När Ivar och Alfred döptes

– Det känns lite mer som att man hör till när man är döpt. Att man är en del av gemenskapen, säger Ivar när han visar korset i silver som han fick av mormor i doppresent. 

Sankta Maria i Johannelund fyller 60 år

– Teglet i kyrkan var resttegel som skulle förstöras, berättar Robban som är vaktmästare i Sankta Maria i Johannelund. Men konstnären Erik Höglund tänkte att varje sten är unik precis som människorna i församlingen är unika.

Att fortsätta förundras...

April! Jag minns från min barndom hur spännande den här tiden på året var. Att varje frukost få fråga pappa: Har det hänt något i natt? Att varje dag efter skolan få smyga sig in i ladugården för att se; har de första lammen kommit än?

En ny bok om katedralen

Nu finns det en ny bok om Linköpings domkyrka: ”Ett ädelt och kostbart verk”.

Domkyrkans orgel renoveras

Linköpings domkyrkas läktarorgel, även kallad Setterqvistorgeln, byggd av Gunnar Setterqvist 1929, börjar närma sig sin 100-års dag. Som med allt som ska hålla länge så måste även orglar regelbundet gås igenom, servas och renoveras. 

Dela lika under samma himmel

* 110 kronor räcker till exempel till en matkasse för en familj på Filippinerna i en vecka.

Läs mer och ge en gåva

Linköpingskörer spelade in doppsalmer

Hur låter psalmen egentligen? Den frågan kanske man ställer sig när det är dags att välja psalmer inför dopet. Nu finns elva inspelade doppsalmer på webben som man kan lyssna på.

Om man kunde stänga dörrarna på Heemskercks altarskåp ...

Dörrarna till Heemskercks altarskåp inne i Domkyrkan är för sköra för att öppna och stänga så de står numera alltid öppna. Pressar man sig mot väggen bakom altarskåpet så kan man i mörkret ana de bilder som finns på dörrarnas utsida. Nu visar vi upp dem här.

Sorgegruppen blev vägen till engagemang

– Jag tycker det är roligt att lära känna nya människor och det finns en värme och omtanke i det här sammanhanget, berättar Christina Fhyr som hittade ett engagemang och ett nytt sammanhang i Domkyrkan genom sorgegruppen.

En ledare står och pratar framför en grupp ungdomar.

Alla behövs!

Man trivs där man behövs! Att vara ideell leder ofta till både gemenskap och glädje. Vill du engagera dig? Kanske har du en egen idé om vad du skulle vilja göra eller så finns det viktiga uppgifter att gå in i.  

Liv & Längtan

En tidning från nio församlingar i Linköping

Östgötapojkens dotter

– Får jag låne gutten? Får jag låne gutten? Den som ropar är den norske konstnären Henrik Sörensen som kommer utspringande ur en sidoport i Linköpings domkyrka med flaxande målarrock. Så kom det sig att den 9-årige Arne Åkesson blev modell för östgötapojken i Sörensens altartavla.

Konfirmation i Linköping

Du är inte ensam om att fundera över livet. Välkommen att bli konfirmand i Linköping!

Stipendier Sundbergska stiftelsen i Linköping

Du som studerar på gymnasium eller yrkesutbildning och är bosatt i Linköpings kommun är välkommen att söka stipendium ur Sundbergska stiftelsen.

Att förlora ett barn

– Det jag upplevde efter att Christoffer dött var att jag saknade andra i samma situation att prata med, berättar Ann, som tog initiativet att starta en sorgegrupp för föräldrar som mist ett barn. Tillsammans med Sara och fyra andra har de träffats S:t Lars kyrka i ett års tid nu.

Gröna Skäggetorp på städuppdrag

– Man har ett vardagsrum hemma och så har man ett ute också. Det är gemensamt och det får vi försöka vårda tillsammans, säger Tommy, som går och plockar skräp en timme varje dag i Skäggetorp. På tisdagar gör han det tillsammans med andra i Gröna Skäggetorp.

Adwoa brinner för unga tjejers rättigheter

Möt Adwoa Edgar som berättar om hur hon kom till Sverige, hennes engagemang för unga människor, både som lärare och genom Act – Svenska kyrkans internationella arbete.

– Det är härligt när kyrkan kommer på besök!

– Jag är inte gammal, men jag är årsrik, skojar hundraåriga Brita när hon kommer gående med rullatorn till gemenskapslokalen. Samtidigt kommer Elisabeth och Helena från Domkyrkan. Elisabeth är präst och har en gammal skolplansch och en docka under armen. Helena är församlingsmusiker och bär sin gitarr på ryggen. I eftermiddag är det andakt på trygghetsboendet Översten på T1.

Griftegårdarna speglar staden

Runt omkring på våra begravningsplatser finns ett stort antal kulturhistoriskt intressanta gravar. Bakom namnen finns ofta spännande människoöden och berättelser.

Ett samtal behöver inte vara så dramatiskt...

– Det är väl ungefär så här enkelt det kan vara när man kommer och har ett samtal med en präst eller diakon, säger Hans Petersson som präst i Ryd, när han och diakonen Kristina Nedell slår sig ner i varsin fåtölj. På bordet står en ljuslykta med ett tänt värmeljus och ett par rykande kaffekoppar.

Samtal

I kyrkan finns det olika möjligheter till enskilda samtal med en präst eller en diakon. Varje natt går det att ringa till Jourhavande präst.

Söndagens texter

Här kan du läsa kommande söndags texter och lära dig mer om kyrkoåret.

Jag hittar till kyrkan och till puben!

– Jag är blind sen födseln och ser ingenting, berättar Lena som är en välkänd profil i Skäggetorp där hon bor. Vi möts i kyrkan dit Lena ofta går tillsammans med sin ledsagarhund Wilma. Här sjunger jag i två körer, säger Lena, eller så sitter jag och stickar och pratar med andra pensionärer.

Visa mig dina stigar

Helena Ritzén har tonsatt psaltarpsalmer ur Psaltaren. Här kan du lyssna på psalmerna.

Hbtq+ och Svenska kyrkan

Varje människa är skapad till Guds avbild, och älskad av Gud. Det gäller hbtq+personer lika mycket som heterosexuella. Svenska kyrkan vill möta varje människa med kärlek och respekt, oavsett sexuell läggning och könsidentitet.

Först ut med HBTQ+certifiering

– Svenska kyrkan har, liksom många andra kyrkor och samhället i stort, en historia av att ha diskriminerat hbtq+-personer. Det är en historia som vi måste göra upp med, säger Zacharias Järphed Lindgren som är ordförande i Svenska kyrkans unga i S:t Lars församling. – Nu är vi är först ut i Linköpings stift att bli hbtq+-certifierade med märkningen Regnbågsnyckeln. 

Ett nytt rosettfönster efter 800 år

 Ett rosettfönster från slutet av 1200-talet har fått en ny plats i Nicolaus-koret i Domkyrkan. Fönstret är ett mästerverk skapat av okända stenhuggare och som nu har plockats ner av nutida stenhuggare. 

Den glada sorgegruppen

– Vi brukar kalla oss den glada sorge-gruppen eftersom vi hållit på så länge nu. Sorgen är inte längre i fokus när vi träffas, berättar Martta som står i köket och plockar fram kaffebröd när jag kommer in i S:t Hans kyrka i Ekholmen.

Saknaden efter pappa

– För mig finns ju inte pappa här, berättar Sussie när jag träffar henne och systern Helena ute på griftegården i Lilla Aska. Hon har med sig en bukett blommor från trädgården som systrarna sätter ner i grusrabatten i askgravlunden.

Samtal med människofeeling

Diakonerna och prästerna som jag har pratat med har en människofeeling, berättar Kim som går i samtal i Skäggetorps kyrka. Jag har mött olika människor med olika professioner genom livet som inte har den här feelingen för att möta människor. Här känns det naturligt och avslappnat att prata. 

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktionen berättar om verksamheten i våra församlingar i stan. Du kan läsa den här.

Prata om livet!

– Jag har nog aldrig varit så pirrig i hela mitt liv som när jag gick in till det allra första mötet här, berättar Daniel Wettervik som tillsammans med Elisabeth Magnusson går i en katekumenatsgrupp i S:t Lars kyrka. Jag stod utanför och funderade på om jag skulle gå in eller gå och ta en hamburgare istället.

Via Sacra

I Domkyrkans golv döljer sig en skatt där Frälsarkransens pärlor finns nedsänkta och inbjuder till en vandring runt katedralen och inåt i oss själva.

Lediga jobb

Här hittar du aktuella tjänster som finns att söka i Linköping domkyrkopastorat

Mångfaldskören delar glädje, sång och integration!

Helena Ritzén sitter vid pianot och spelar när Jenni Skogsfors delar ut papprena till den första sången. Det småpratas och skrattas i Gamla domprostgården när Mångfaldskören ska sätta igång. Följ med en gång när Mångfaldskören träffas...

Nu kan du boka dop på webben

För att underlätta för föräldrar, men även för andra som vill döpas, så blir det nu möjligt att boka dop via vår bokningskalender på webben.

Så blir du medlem i Svenska kyrkan

Du kan bli medlem i Svenska kyrkan oavsett om du har varit medlem tidigare eller inte. Här finns alltid en plats för dig.

Musiken som når bortom orden

– Jag hade inte tänkt att kyrkomusiker skulle bli mitt yrke. Jag hade en dröm om att bli barnläkare, berättar Helena Söderberg som arbetar som organist i Ansgarskyrkan i Gottfridsberg.

Så får bönen plats mitt i vardagen

Anders Facks delar med sig av 4 tips på bön i vardagen.

Eva Nyström Tagesson vid en gravtumba i domkyrkan

Med kulturarvet som uppdrag

Som tioåring smög Eva Nyström Tagesson med ficklampan i hand in i Domkyrkan för att lysa ner i gravtumban i Nicolauskapellet. Idag är hon kyrkoantikvarie på Länsstyrelsen och brinner för våra kyrkor och vårt kulturarv.

Domkyrkans hemliga rum

Följ med på några upptäcktsfärder i Domkyrkans hemliga rum dit de flesta inte har möjlighet att komma.

Legenden om S:t Lars och kyrkans skatter

Vem var mannen som gett namn åt S:t Lars kyrka? Göran Rehnström berättar legenden om S:t Lars och kyrkans skatter.

Det svänger om gospelkören Agape

– Att sjunga gospel ger en enorm kick, man blir väldigt glad och taggad. Och även om det är en måndagskväll så orkar man hela veckan sen, säger Josefine Johansson som är en av körledarna i gospelkören Agape.

– Vi blir nog aldrig klara!

Många har säkert gått förbi domkyrkan och undrat om arbetet med fönstren som aldrig tycks ta slut. Möt Stefan Gullberg som arbetar med renoveringen.

En plats för skratt och tårar!

- Kyrkan har varit platsen som jag kunnat komma till och bara vara, säger Ruya när hon berättar vad kyrkan betyder för henne.

I fängelset fann Gud Roger

– När polisen grep mig efter tio år som yrkeskriminell så hade mitt liv redan varit slut ett bra tag. Jag hade innan dess börjat planera för slutet.

Dop, vigsel och begravning

Läs mer om dop, vigsel och begravning i våra kyrkor och kapell.

Svenska kyrkan - närvaro, öppenhet, hopp

Församlingar

Linköpings domkyrkopastorat består av nio församlingar.

Griftegårdsverksamheten

Linköpings domkyrkopastorat ansvarar för Linköpings centrala griftegårdar, griftegården i Lilla Aska och kyrkogården i Landeryd.

Förvaltning

Välkommen till Kyrkoförvaltningen!

Framtiden bor hos oss

Nätverket "Framtiden bor hos oss" samlar distrikt och församlingar i Svenska kyrkan i mångreligiösa och mångkulturella stadsdelar. Hos oss tar det nya samhället och den nya kyrkan form.