Funderar i katedralen
Foto: Royne Mercurio

Linköpings domkyrkopastorat

Nio församlingar i Linköping

Kian är årets gossopran 2024

Kian Eckestad från Linköpings gosskör är utsedd till årets gossopran 2024. Och när man hör honom sjunga En vänlig grönskas rika dräkt så är det inte så svårt att förstå. Hör honom sjunga här.

Linköping Pride 2024

Svenska kyrkan i Linköping är en del av Linköping Pride den 27 maj-2 juni. Välkommen på föredrag, Pride-fika, Pride-mässa, utställningen ”Regnbågen & kyrkan” och Pride-paraden.

Djurgudstjänst

Välkommen till en enkel och kort utomhusgudstjänst dit även våra husdjur är välkomna. Onsdagen den 22 maj 17.00 samlas vi vid södra porten i Domkyrkoparken. Lilla kören sjunger, Helen Olsson präst i Domkyrkan och syster Therése Olsson från Linköpings kloster medverkar.

Konserter på gång

Aktuella konserter i våra 9 församlingar i Linköping

Fred bygger vi tillsammans

– Att odla vänskap, bygga tillitsfulla relationer och goda strukturer för samverkan är något av det viktigaste vi kan göra för att skapa trygghet i vår stad. Ett sådant arbete är inte gjort i en handvändning utan kräver tid, engagemang och uthållighet från alla inblandade, menar domkyrkolektor Johannes Zeiler. 

Språkcafé i Berga kyrka

– Jag tränar på gym, berättar Miriam och visar med armarna hur hon rör sig på crosstrainermaskinen. Det är onsdag eftermiddag i Berga kyrka och språkcaféet har precis börjat.

Dop, vigsel och begravning

Läs mer om dop, vigsel och begravning i våra kyrkor och kapell.

Att göra i kyrkan

I kyrkan finns många mötesplatser för alla åldrar. Här finns allt från babysång till sorgegrupper, här finns gudstjänstgemenskap och fikagemenskap, du kan sjunga i kör, engagera dig ideellt, sticka, meditera, lyssna på föredrag eller delta i en samtalsgrupp. Titta och hitta ditt sammanhang!

Församlingar

Linköpings domkyrkopastorat består av nio församlingar.

Ett glatt barn med rutig mössa gör V-tecknet med båda händerna mot kameran.

Att vara medlem i Svenska kyrkan

Det finns massor av anledningar att vara med i Svenska kyrkan. Här berättar vi mer om vad det innebär att tillhöra kyrkan. Vi presenterar också lite av vår verksamhet och berättar om hur du kan bli medlem. Kyrkan är vi – tillsammans!

Griftegårdsvandringar

Gå en dramatiserad griftegårdsvandring och träffa några av stadens historiska karaktärer och människor som har sin utkomst från begravningsverksamheten.

Vår på griftegårdarna

Lördag 25 maj, 12.00-16.00, är det öppet hus öppet hus på Centrala griftegårdarna och griftegården i Lilla Aska.

Svenska kyrkan har inte skickat ut ett brev med erbjudande om tvätt av gravsten

Kanske har du de senaste dagarna fått ett erbjudande i din brevlåda om tvätt av gravsten? Då vill vi göra dig uppmärksam på att detta inte är ett erbjudande från Svenska kyrkan och att vi heller inte har tillhandahållit några adressuppgifter i samband med utskicket.

Domkyrkans torn restaureras

Restaureringsarbetet av domkyrkotornet kommer att pågå i tre år fram till 2025. Då kommer plåt och sten att bytas ut och toppspiran och urtavlor kommer att förgyllas. På den här sidan kan du kunna följa arbetet löpande med information och bilder. 

En byggställning utöver det vanliga

– Jag har alltid klättrat i träd och på hustak, berättar Robin Koivula som är ledande ställningsmontör vid restaureringen av domkyrkotornet. Intresset med höjder har alltid funnits där ända sen jag var liten. Så det här jobbet passar mig utmärkt.

Madeleine sätter guld på tillvaron

– Linköpingsborna kommer bli bländade av skönhet när det är klart, skrattar Madeleine Villanyi som är konservator och arbetar med förgyllningen av urtavlorna och spirorna under restaureringen av domkyrkotornet.

Vissa dagar bygger vi en katedral, andra dagar så hugger vi bara sten

Stenhuggargesällerna Johanna och Adine har siktet inställt på att bli Sveriges första kvinnliga stenhuggarmästare – tillsammans!

Gött häng i Gosskören

– Det är lite som julafton när man börjar en ny termin och man ser att det ligger nya noter i pärmen, säger Linnar. Möt Alfred och Linnar som sjunger i Linköpings Gosskör.

Dela lika och rädda liv

Var tionde människa i världen saknar sitt dagliga bröd trots att det finns tillräckligt med resurser för att alla ska kunna äta sig mätta. Du kan vara med och förändra det.

Läs mer och ge en gåva

Nu öppnar Matmissionen – en social matbutik i Linköping

– Det här är världens bästa affärsmodell, säger Sanna Detlefsen som är direktor på Stadsmissionen. Vi tar matöverskott och matsvinn och säljer det superbilligt till människor som lever i fattigdom. Det är en riktig win-win.

En diakon står alltid på de svagas sida

 – Redan när jag var liten var jag arg på orättvisor, säger Anna Ramén när hon berättar hur det kom sig att hon blev diakon i Svenska kyrkan. Jag har alltid haft ett starkt patos för rättvisefrågor och varit intresserad av hur människor fungerar.

En tanke och en ton

Ta del av en kort tanke inför helgen följt av ett musikaliskt inslag. En tanke och en ton sänds varje lördag 18.00 på Facebook och på den här webbsidan som en digital helgsmål.

Liv & Längtan

En tidning från nio församlingar i Linköping

Hot om publicering av stulen information

Det har kommit till Svenska kyrkans kännedom att någon hotar att 21 maj 2024 publicera information som stals i samband med cyberangreppet november 2023.

Måndagsgruppen – en läkande gemenskap

Stämningen är glad och uppsluppen när Måndagsgruppen träffas i biblioteket en trappa upp i Domkyrkans församlingshem. Värmen kommer inte bara från de tända ljusen och kaffet som har dukats fram. Det skrattas och alla pratar i mun på varandra runt bordet.

Det svänger om Gospel T Joy

Det svänger av gospeltoner när jag kliver in i Tannefors röda tegelkyrka en helt vanlig onsdagskväll i november. Längst fram i kyrkan övar kören Gospel T Joy. Mellan två låtar så pratas det för fullt, det skrattas och fnissas, men när körledaren Liselotte Tengelin knäpper med fingrarna är koncentrationen total igen och nästa låt gungar igång.

Samtalsgrupper om sorg

I en samtalsgrupp träffas sörjande för att dela tankar och erfarenheter med andra som går igenom något liknande.

Ett samtal behöver inte vara så dramatiskt...

– Det är väl ungefär så här enkelt det kan vara när man kommer och har ett samtal med en präst eller diakon, säger Hans Petersson som präst i Ryd, när han och diakonen Kristina Nedell slår sig ner i varsin fåtölj. På bordet står en ljuslykta med ett tänt värmeljus och ett par rykande kaffekoppar.

Samtal

I kyrkan finns det olika möjligheter till enskilda samtal med en präst eller en diakon. Varje natt går det att ringa till Jourhavande präst.

Kvällsöppet i S:t Lars kyrka

– Det är trevligt folk här, så jag brukar titta in när jag har vägarna förbi och ta en kopp kaffe och snacka en stund, säger Jöran med J som är stammis på Kvällsöppet i S:t Lars kyrka på fredagskvällarna.

Kvällsöppet

På fredagskvällar har S:t Lars kyrka öppet 17.00-22.00. Här kan du prata med någon, tända ett ljus, ladda din telefon, vänta på bussen eller bara vara.

Lunchmusik

Välkommen till Lunchmusik i S:t Lars kyrka fredagar 12.15. 25 min orgelmusik, ett ord på vägen och möjlighet att köpa lunchmacka och dricka.

Nya klanger i katedralen

En ny kororgel i Linköpings domkyrka. Ett efterlängtat instrument för gudstjänst, konsert och pedagogisk verksamhet.

Sorgegruppen blev vägen till engagemang

– Jag tycker det är roligt att lära känna nya människor och det finns en värme och omtanke i det här sammanhanget, berättar Christina Fhyr som hittade ett engagemang och ett nytt sammanhang i Domkyrkan genom sorgegruppen.

En ledare står och pratar framför en grupp ungdomar.

Alla behövs!

Man trivs där man behövs! Att vara ideell leder ofta till både gemenskap och glädje. Vill du engagera dig? Kanske har du en egen idé om vad du skulle vilja göra eller så finns det viktiga uppgifter att gå in i.  

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktionen berättar om våra mål och vår verksamhet i våra församlingar i Linköping. ”För att världen ska leva” är den vision som bär församlingsinstruktionen. Du kan läsa den här.

Jobba hos oss

Här hittar du aktuella tjänster som finns att söka i Linköping domkyrkopastorat