Funderar i katedralen
Foto: Royne Mercurio

Linköpings domkyrkopastorat

Nio församlingar i Linköping

Nu öppnar Matmissionen – en social matbutik i Linköping

– Det här är världens bästa affärsmodell, säger Sanna Detlefsen som är direktor på Stadsmissionen. Vi tar matöverskott och matsvinn och säljer det superbilligt till människor som lever i fattigdom. Det är en riktig win-win.

Livsviktigt våren 2024

Livsviktigt är en föreläsningsserie som tar upp tänkvärda och livsnära ämnen. Tolv gratis föreläsningar 18.30 på tisdagskvällar i Domkyrkan. Fika med smörgås 19.30. Mässa 20.00-20.40. Vårens datum är 23 januari - 9 april.

Konserter på gång

Aktuella konserter i våra 9 församlingar i Linköping

Bibelns bilder tolkar livet

Vill du vara med i en samtalsserien där man möts för att förutsättningslöst läsa och tolka Bibelns berättelser? Under några onsdagskvällar möts vi i Domkyrkans församlingshem 18.15-20.00 för samtal. Datum:21 feb, 6 mars, 20 mars, 17 april

Fastan ger oss kärlekens perspektiv

Varje år när jag är med kompisar före påsk, tiden då man fastar, dyker det upp frågor som: Varför fastar vi? Hur fastar man? Och vad är meningen med fastan? Läs Nobar Ashjian tankar om fastan.

Vissa dagar bygger vi en katedral, andra dagar så hugger vi bara sten

Stenhuggargesällerna Johanna och Adine har siktet inställt på att bli Sveriges första kvinnliga stenhuggarmästare – tillsammans!

Gött häng i Gosskören

– Det är lite som julafton när man börjar en ny termin och man ser att det ligger nya noter i pärmen, säger Linnar. Möt Alfred och Linnar som sjunger i Linköpings Gosskör.

Jonas Helgesson: Ett CP-bra liv 

Föreläsaren, författaren, skribenten, och ståupparen Jonas Helgesson är killen som inte ger upp. Trots att han föddes med svår CP-skada lever han idag ett liv få trodde var möjligt. Den 6 mars 19.15 kommer han till S:t Hans kyrka i Ekholmen och berättar om ”Ett CP-bra liv. För den som vill firas det mässa 18.30.

Utställning – Barnens bästa bibel

I drygt två år jobbade Sören Dalevi, biskop i Karlstad och illustratören Marcus-Gunnar Pettersson tillsammans för att skapa en unik barnbibel – lekfull och på samma gång både modig och trogen originaltexterna. Den 4-24 mars visas en utställning med 19 bilder ur Barnens bästa bibel av illustratören ­Marcus-Gunnar Petterson i S:t Hans kyrka i Ekholmen.

Prästostförsäljning

Fredagen den 22 mars 14.00-18.00 säljer våra präster prästost på Ica Signalen till förmån för Act Svenska kyrkans fasteaktion.

Församlingspedagog till Landeryds församling

Vi söker en församlingspedagog med fokus på ungdomar och konfirmander i Landeryds församling. Vi söker en samspelande ledare som vill få unga människor att växa och utvecklas.

Några barn med plasthandskar och plastförkläden bakar en tårta.

Diakon till Berga församling

En tjänst inriktad mot vuxna och integration i en mångfaldsförsamling. Du är samordnare för Barn i väntan/Barn i start vars mål är att skapa goda förutsättningar för nyanlända barn. Erfarenhet av integrationsarbete är ett +

Kyrkomusiker till Skäggetorps församling

Vi söker en kyrkomusiker som vill vara med och utveckla musiklivet i Skäggetorps församling tillsammans med kyrkomusiker, präster och pedagoger och som ser integration som en positiv och spännande utmaning.

Ung resurs – ett praktikår i Svenska kyrkan

Letar du efter en meningsfull sysselsättning efter gymnasiet? Praktikåret Ung resurs är en möjlighet för unga vuxna mellan 18 och 25 år över hela Sverige att göra en insats för medmänniskor inom Svenska kyrkan och dela en församlings tro och liv.

Tårtdekoration av ett bröllopspar.

Vigselinformation

Årets brudpar och andra intresserade är välkomna att få veta mer om hur en vigsel kan gå till 3 mars 14.00-16.00 i Landeryds kyrka.

Världsböndagen

På världsböndagen fredagen den 1 mars firas en ekumenisk gudstjänst 14.00 i Equmeniakyrkan i Linköping.

Information om personuppgiftsincident

Svenska kyrkan vill informera dig om en personuppgiftsincident som skedde i samband med att kyrkan utsattes för ett cyberangrepp i november 2023. Syftet med informationen är att berätta vad som hänt och vilka åtgärder kyrkan vidtagit. Vi ger även generella tips på vad du kan göra själv för att skydda dina personuppgifter.

Svenska kyrkan har inte skickat ut ett brev med erbjudande om tvätt av gravsten

Kanske har du de senaste dagarna fått ett erbjudande i din brevlåda om tvätt av gravsten? Då vill vi göra dig uppmärksam på att detta inte är ett erbjudande från Svenska kyrkan och att vi heller inte har tillhandahållit några adressuppgifter i samband med utskicket.

Bibliska figurer

– Vi ställer inte till en scen, utan vi ställer en scen, skrattar Chrestina som tillsammans med Violet och Chatarina skapar olika bibelscener med bibliska figurer i S:t Lars kyrka.

Bilder och filmer från när Domkyrkans spira lyfts ner

Den 12 september 2023 lyftes domkyrkospiran ner för att förgyllas under vintern. Här kan du se bilder och filmer från arbetet.

Madeleine sätter guld på tillvaron

– Linköpingsborna kommer bli bländade av skönhet när det är klart, skrattar Madeleine Villanyi som är konservator och arbetar med förgyllningen av urtavlorna och spirorna under restaureringen av domkyrkotornet.

Lunchmusik

Välkommen till Lunchmusik i S:t Lars kyrka fredagar 12.15. 25 min orgelmusik, ett ord på vägen och möjlighet att köpa lunchmacka och dricka.

Nya klanger i katedralen

En ny kororgel i Linköpings domkyrka. Ett efterlängtat instrument för gudstjänst, konsert och pedagogisk verksamhet.

Det svänger om Gospel T Joy

Det svänger av gospeltoner när jag kliver in i Tannefors röda tegelkyrka en helt vanlig onsdagskväll i november. Längst fram i kyrkan övar kören Gospel T Joy. Mellan två låtar så pratas det för fullt, det skrattas och fnissas, men när körledaren Liselotte Tengelin knäpper med fingrarna är koncentrationen total igen och nästa låt gungar igång.

Måndagsgruppen – en läkande gemenskap

Stämningen är glad och uppsluppen när Måndagsgruppen träffas i biblioteket en trappa upp i Domkyrkans församlingshem. Värmen kommer inte bara från de tända ljusen och kaffet som har dukats fram. Det skrattas och alla pratar i mun på varandra runt bordet.

Samtalsgrupper om sorg

I en samtalsgrupp träffas sörjande för att dela tankar och erfarenheter med andra som går igenom något liknande.

Samtal

I kyrkan finns det olika möjligheter till enskilda samtal med en präst eller en diakon. Varje natt går det att ringa till Jourhavande präst.

En tanke och en ton

Ta del av en kort tanke inför helgen följt av ett musikaliskt inslag. En tanke och en ton sänds varje lördag 18.00 på Facebook och på den här webbsidan som en digital helgsmål.

Verksamhet

Svenska kyrkan är en levande och öppen kyrka, full av mötesplatser. Här hittar du massor av mötesplatser med möjlighet till gemenskap, glädje och fördjupning.

Ett glatt barn med rutig mössa gör V-tecknet med båda händerna mot kameran.

Att vara medlem i Svenska kyrkan

Det finns massor av anledningar att vara med i Svenska kyrkan. Här berättar vi mer om vad det innebär att tillhöra kyrkan. Vi presenterar också lite av vår verksamhet och berättar om hur du kan bli medlem. Kyrkan är vi – tillsammans!

Att våga prata om döden

Döden är en del av livet. Välkommen på en viktig föreläsning om sorg, omsorg och praktisk information kring dödfall och begravning.

En diakon står alltid på de svagas sida

 – Redan när jag var liten var jag arg på orättvisor, säger Anna Ramén när hon berättar hur det kom sig att hon blev diakon i Svenska kyrkan. Jag har alltid haft ett starkt patos för rättvisefrågor och varit intresserad av hur människor fungerar.

Kvällsöppet i S:t Lars kyrka

– Det är trevligt folk här, så jag brukar titta in när jag har vägarna förbi och ta en kopp kaffe och snacka en stund, säger Jöran med J som är stammis på Kvällsöppet i S:t Lars kyrka på fredagskvällarna.

Kvällsöppet

På fredagskvällar har S:t Lars kyrka öppet 17.00-22.00. Här kan du prata med någon, tända ett ljus, ladda din telefon, vänta på bussen eller bara vara.

Domkyrkans torn restaureras

Restaureringsarbetet av domkyrkotornet kommer att pågå i tre år fram till 2025. Då kommer plåt och sten att bytas ut och toppspiran och urtavlor kommer att förgyllas. På den här sidan kan du kunna följa arbetet löpande med information och bilder. 

Stenen till domkyrkotornet bryts i Borghamn

– Domkyrkans torn är byggt helt i kalksten från Borghamn, berättar Tim Ericsson som är stenhuggarmästare vid Borghamns stenförädling. Det är här de mer än 1 000 stenarna till domkyrkotornets restaurering bryts. Precis som för 150 år sen när tornet byggdes.

Dela lika och rädda liv

Var tionde människa i världen saknar sitt dagliga bröd trots att det finns tillräckligt med resurser för att alla ska kunna äta sig mätta. Du kan vara med och förändra det.

Läs mer och ge en gåva

En bok om katedralen

”Ett ädelt och kostbart verk” är en bok om Linköpings domkyrka.

Liv & Längtan

En tidning från nio församlingar i Linköping

Sorgegruppen blev vägen till engagemang

– Jag tycker det är roligt att lära känna nya människor och det finns en värme och omtanke i det här sammanhanget, berättar Christina Fhyr som hittade ett engagemang och ett nytt sammanhang i Domkyrkan genom sorgegruppen.

En ledare står och pratar framför en grupp ungdomar.

Alla behövs!

Man trivs där man behövs! Att vara ideell leder ofta till både gemenskap och glädje. Vill du engagera dig? Kanske har du en egen idé om vad du skulle vilja göra eller så finns det viktiga uppgifter att gå in i.  

Ett samtal behöver inte vara så dramatiskt...

– Det är väl ungefär så här enkelt det kan vara när man kommer och har ett samtal med en präst eller diakon, säger Hans Petersson som präst i Ryd, när han och diakonen Kristina Nedell slår sig ner i varsin fåtölj. På bordet står en ljuslykta med ett tänt värmeljus och ett par rykande kaffekoppar.

Samtal

I kyrkan finns det olika möjligheter till enskilda samtal med en präst eller en diakon. Varje natt går det att ringa till Jourhavande präst.

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktionen berättar om verksamheten i våra församlingar i stan. Du kan läsa den här.

Lediga jobb

Här hittar du aktuella tjänster som finns att söka i Linköping domkyrkopastorat

Nu kan du boka dop på webben

För att underlätta för föräldrar, men även för andra som vill döpas, så blir det nu möjligt att boka dop via vår bokningskalender på webben.

Så blir du medlem i Svenska kyrkan

Du kan bli medlem i Svenska kyrkan oavsett om du har varit medlem tidigare eller inte. Här finns alltid en plats för dig.

Dop, vigsel och begravning

Läs mer om dop, vigsel och begravning i våra kyrkor och kapell.

Svenska kyrkan - närvaro, öppenhet, hopp

Församlingar

Linköpings domkyrkopastorat består av nio församlingar.

Griftegårdsverksamheten

Linköpings domkyrkopastorat ansvarar för Linköpings centrala griftegårdar, griftegården i Lilla Aska och kyrkogården i Landeryd.

Förvaltning

Välkommen till Kyrkoförvaltningen!

Framtiden bor hos oss

Nätverket "Framtiden bor hos oss" samlar distrikt och församlingar i Svenska kyrkan i mångreligiösa och mångkulturella stadsdelar. Hos oss tar det nya samhället och den nya kyrkan form.