Funderar i katedralen
Foto: Royne Mercurio

Linköpings domkyrkopastorat

Nio församlingar i Linköping

Livsviktigt våren 2023

Livsviktigt är en föreläsningsserie som tar upp tänkvärda och livsnära ämnen.  Tolv gratis föreläsningar på tisdagskvällar i Domkyrkan kl. 18.30-19.30 varje termin. Fika med smörgås kl. 19.30. Mässa kl. 20.00 - 20.40. Vårens datum är 24 januari - 11 april 2023.

Biskop Marika

Marika Markovits är Linköpings stifts 65:e biskop. Hon vigdes till Linköpings stifts biskop i Uppsala domkyrka söndag den 15 januari 2023. Lördag den 21 januari togs hon emot i Linköpings domkyrka.

Series pastorum

– ny gestaltning i Linköpings domkyrka av Linköpings stifts biskops- och domprostlängder invigs och uppmärksammas med tre söndagseftermiddagar med korta föredrag.

Linköpingskörer spelade in doppsalmer

Hur låter psalmen egentligen? Den frågan kanske man ställer sig när det är dags att välja psalmer inför dopet. Nu finns elva inspelade doppsalmer på webben som man kan lyssna på.

129 522 kr till En varmare stad

Ett varmt tack till alla privatpersoner, organisationer och företag som gett en gåva till vår diakonala julkampanj ”En varmare stad”. Genom er gåva har vi kunnat sprida julglädje i många hem denna jul. Tillsammans arbetar vi för att skapa trygghet i människors liv och att det ska finnas något att glädjas åt. Vi behöver alla en medmänniska som bryr sig om oss. Tack till Friskis & Svettis, Lions Club, Ica Signalen och Östgöta Provinsalloge för era gåvor.

Domkyrkans torn restaureras

Restaureringsarbetet av domkyrkotornet kommer att pågå i tre år fram till 2025. Då kommer plåt och sten att bytas ut och toppspiran och urtavlor kommer att förgyllas.

Om man kunde stänga dörrarna på Heemskercks altarskåp ...

Dörrarna till Heemskercks altarskåp inne i Domkyrkan är för sköra för att öppna och stänga så de står numera alltid öppna. Pressar man sig mot väggen bakom altarskåpet så kan man i mörkret ana de bilder som finns på dörrarnas utsida. Nu visar vi upp dem här.

Sorgegruppen blev vägen till engagemang

– Jag tycker det är roligt att lära känna nya människor och det finns en värme och omtanke i det här sammanhanget, berättar Christina Fhyr som hittade ett engagemang och ett nytt sammanhang i Domkyrkan genom sorgegruppen.

En tanke och en ton

Ta del av en kort tanke inför helgen följt av ett musikaliskt inslag. En tanke och en ton sänds varje lördag 18.00 på Facebook och på den här webbsidan som en digital helgsmål.

En ledare står och pratar framför en grupp ungdomar.

Alla behövs!

Man trivs där man behövs! Att vara ideell leder ofta till både gemenskap och glädje. Vill du engagera dig? Kanske har du en egen idé om vad du skulle vilja göra eller så finns det viktiga uppgifter att gå in i.  

Kvällsöppet i S:t Lars kyrka

– Det är trevligt folk här, så jag brukar titta in när jag har vägarna förbi och ta en kopp kaffe och snacka en stund, säger Jöran med J som är stammis på Kvällsöppet i S:t Lars kyrka på fredagskvällarna.

Kvällsöppet

På fredagskvällar har S:t Lars kyrka öppet

Liv & Längtan

En tidning från nio församlingar i Linköping

Verksamhet

Svenska kyrkan är en levande och öppen kyrka, full av mötesplatser. Här hittar du massor av mötesplatser med möjlighet till gemenskap, glädje och fördjupning.

Ett glatt barn med rutig mössa gör V-tecknet med båda händerna mot kameran.

Att vara medlem i Svenska kyrkan

Det finns massor av anledningar att vara med i Svenska kyrkan. Här berättar vi mer om vad det innebär att tillhöra kyrkan. Vi presenterar också lite av vår verksamhet och berättar om hur du kan bli medlem. Kyrkan är vi – tillsammans!

Östgötapojkens dotter

– Får jag låne gutten? Får jag låne gutten? Den som ropar är den norske konstnären Henrik Sörensen som kommer utspringande ur en sidoport i Linköpings domkyrka med flaxande målarrock. Så kom det sig att den 9-årige Arne Åkesson blev modell för östgötapojken i Sörensens altartavla.

Konfirmation i Linköping

Du är inte ensam om att fundera över livet. Välkommen att bli konfirmand i Linköping!

Stipendier Sundbergska stiftelsen i Linköping

Du som studerar på gymnasium eller yrkesutbildning och är bosatt i Linköpings kommun är välkommen att söka stipendium ur Sundbergska stiftelsen.

Att förlora ett barn

– Det jag upplevde efter att Christoffer dött var att jag saknade andra i samma situation att prata med, berättar Ann, som tog initiativet att starta en sorgegrupp för föräldrar som mist ett barn. Tillsammans med Sara och fyra andra har de träffats S:t Lars kyrka i ett års tid nu.

Gröna Skäggetorp på städuppdrag

– Man har ett vardagsrum hemma och så har man ett ute också. Det är gemensamt och det får vi försöka vårda tillsammans, säger Tommy, som går och plockar skräp en timme varje dag i Skäggetorp. På tisdagar gör han det tillsammans med andra i Gröna Skäggetorp.

Hur hjälper vi vår nästa på flykt?

Bibelns texter är full av inspiration till hur vi som människor bör vara mot oss själva och varandra Därför är det självklart att också vilja möta och hjälpa människor som är på flykt. Men hur görs det på bästa sätt? Diakon Eva Wenehult hjälper oss hur vi kan hjälpa på bästa sätt.

Adwoa brinner för unga tjejers rättigheter

Möt Adwoa Edgar som berättar om hur hon kom till Sverige, hennes engagemang för unga människor, både som lärare och genom Act – Svenska kyrkans internationella arbete.

– Det är härligt när kyrkan kommer på besök!

– Jag är inte gammal, men jag är årsrik, skojar hundraåriga Brita när hon kommer gående med rullatorn till gemenskapslokalen. Samtidigt kommer Elisabeth och Helena från Domkyrkan. Elisabeth är präst och har en gammal skolplansch och en docka under armen. Helena är församlingsmusiker och bär sin gitarr på ryggen. I eftermiddag är det andakt på trygghetsboendet Översten på T1.

Griftegårdarna speglar staden

Runt omkring på våra begravningsplatser finns ett stort antal kulturhistoriskt intressanta gravar. Bakom namnen finns ofta spännande människoöden och berättelser.

Ett samtal behöver inte vara så dramatiskt...

– Det är väl ungefär så här enkelt det kan vara när man kommer och har ett samtal med en präst eller diakon, säger Hans Petersson som präst i Ryd, när han och diakonen Kristina Nedell slår sig ner i varsin fåtölj. På bordet står en ljuslykta med ett tänt värmeljus och ett par rykande kaffekoppar.

Samtal

I kyrkan finns det olika möjligheter till enskilda samtal med en präst eller en diakon. Varje natt går det att ringa till Jourhavande präst. I Linköping erbjuds också möjlighet till familjerådgivning hos Linköpings Stadsmission.

Alla Bachs verk ska fylla katedralen

– Det finns många dimensioner i Bachs musik. Det är djup och botten, men också hopp och ljus, säger Alexandra Pilakouris, organist i Domkyrkan och en av initiativtagarna till att man under två års tid ska framföra samtliga Bachs orgelverk i katedralen. Man kan spela samma verk tusen gånger och ändå inte tröttna för man hör hela tiden nya saker. Läs en intervju om projektet här.

Bachs samlade verk

Här finner du allt om det stora Bachprojektet! Samtliga Bachs orgelverk ska få ljuda i Linköpings domkyrka i 26 konserter under 2021-2023.

Tomaskyrkan

Tomaskyrkan invigdes som kyrka den 4 september 1993 av dåvarande biskop Martin Lönnebo och tog ur bruk den 19 december 2021. Tomaskyrkan har varit ett andligt hem och en växtplats för många människor under de 28 år som den varit kyrka.

Tannefors blir en egen församling

1964 invigdes Tannefors kyrka på Augustbergsgatan i Tannefors. Redan då var tanken att Tannefors skulle bli en egen församling men det har alltså dröjt nästan 60 år. 

Domkyrkan vinner Stenpriset

Stenpriset 2021 går till Linköpings domkyrka ”för ett både mångårigt och högklassigt arbete med att restaurera Sveriges största stenkyrka”. Så lyder en av motiveringarna när Sveriges Stenindustriförbund utsett Domkyrkan till årets vinnare. Priset delas ut varje år till ett projekt i Sverige där natursten använts på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt. 

Söndagens texter

Här kan du läsa kommande söndags texter och lära dig mer om kyrkoåret.

Jag hittar till kyrkan och till puben!

– Jag är blind sen födseln och ser ingenting, berättar Lena som är en välkänd profil i Skäggetorp där hon bor. Vi möts i kyrkan dit Lena ofta går tillsammans med sin ledsagarhund Wilma. Här sjunger jag i två körer, säger Lena, eller så sitter jag och stickar och pratar med andra pensionärer.

Axel von Fersens stämplar

I mer än tio har restaureringsarbetet av fönstren i Linköpings domkyrka pågått. Nu när man är framme vid de sista fönstren i Thomaskapellet så har man upptäckt tidigare helt okända järnstämplar på flera av fönstren. 

Visa mig dina stigar

Helena Ritzén har tonsatt psaltarpsalmer ur Psaltaren. Här kan du lyssna på psalmerna.

Hbtq+ och Svenska kyrkan

Varje människa är skapad till Guds avbild, och älskad av Gud. Det gäller hbtq+personer lika mycket som heterosexuella. Svenska kyrkan vill möta varje människa med kärlek och respekt, oavsett sexuell läggning och könsidentitet.

Först ut med HBTQ+certifiering

– Svenska kyrkan har, liksom många andra kyrkor och samhället i stort, en historia av att ha diskriminerat hbtq+-personer. Det är en historia som vi måste göra upp med, säger Zacharias Järphed Lindgren som är ordförande i Svenska kyrkans unga i S:t Lars församling. – Nu är vi är först ut i Linköpings stift att bli hbtq+-certifierade med märkningen Regnbågsnyckeln. 

Utställning - Livet på griftegårdarna

Nu har fotoutställningen "Livet på griftegårdarna" öppnat i Alla helgons kapell på Centrala griftegårdarna.

Ett nytt rosettfönster efter 800 år

 Ett rosettfönster från slutet av 1200-talet har fått en ny plats i Nicolaus-koret i Domkyrkan. Fönstret är ett mästerverk skapat av okända stenhuggare och som nu har plockats ner av nutida stenhuggare. 

Sorgen är en del av livet

Vad är sorg? Vilken funktion fyller sorgen? Går den över? Finns det bra och dåliga sätt att sörja? Behöver vi en begravningsceremoni? Vi träffar Karin Larsdotter, präst i Mikaelskyrkan i Ryd, och pratar om sorg.

Den glada sorgegruppen

– Vi brukar kalla oss den glada sorge-gruppen eftersom vi hållit på så länge nu. Sorgen är inte längre i fokus när vi träffas, berättar Martta som står i köket och plockar fram kaffebröd när jag kommer in i S:t Hans kyrka i Ekholmen.

Saknaden efter pappa

– För mig finns ju inte pappa här, berättar Sussie när jag träffar henne och systern Helena ute på griftegården i Lilla Aska. Hon har med sig en bukett blommor från trädgården som systrarna sätter ner i grusrabatten i askgravlunden.

Samtal med människofeeling

Diakonerna och prästerna som jag har pratat med har en människofeeling, berättar Kim som går i samtal i Skäggetorps kyrka. Jag har mött olika människor med olika professioner genom livet som inte har den här feelingen för att möta människor. Här känns det naturligt och avslappnat att prata. 

"Sjung för sjutton!"

– Sången får allt mindre plats och utrymme i svenskarnas vardag. Vi blir distanserade till ljudet av våra egna röster vilket leder till att sångkunskapen sjunker. Det menar musiker och engagerade som samlas i ”Barns sång – ett nationellt upprop”. 

Ung musikplats

– Projektet Ung musikplats tar ett helhetsgrepp kring arbetet med musicerande barn och unga i Svenska kyrkan, berättar Lovisa Kronstrand Alinder som tillsammans med Alexandra Pilakouris driver projektet. Ung musikplats är vårt svar på frågan hur vi långsiktigt ger förutsättningar för ett ungt och levande musikliv i kyrkan. 

Unga konstnärer med stora drömmar

Möt sex unga tjejer från Somalia och ta del av deras berättelser om krig, utsatthet och framtidsdrömmar. Tillsammans gjorde dom utställningen "En bild – en berättelse" som är en del av projektet Barn i väntan/Barn i start.

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktionen berättar om verksamheten i våra församlingar i stan. Du kan läsa den här.

Upptäck Domkyrkan virtuellt i 3D

Linköpingsföretaget Spotscale har skapat en 3D-modell av vår domkyrka. Nu kan du kika på Domkyrkan ur vinklar och perspektiv som du aldrig har sett den tidigare. Du kan titta på detaljerade foton av hela kyrkan eller mäta avståndet mellan tornen eller hur stor kyrkans urtavla är.

Prata om livet!

– Jag har nog aldrig varit så pirrig i hela mitt liv som när jag gick in till det allra första mötet här, berättar Daniel Wettervik som tillsammans med Elisabeth Magnusson går i en katekumenatsgrupp i S:t Lars kyrka. Jag stod utanför och funderade på om jag skulle gå in eller gå och ta en hamburgare istället.

Via Sacra

I Domkyrkans golv döljer sig en skatt där Frälsarkransens pärlor finns nedsänkta och inbjuder till en vandring runt katedralen och inåt i oss själva.

Vi lever alla under samma himmel

Vi har alla samma rättigheter. Var med i kampen för varje människas rätt till ett värdigt liv.

Läs mer och ge en gåva

Att våga prata om psykisk ohälsa...

– För vår del började det med att vi såg att fler och fler av de ungdomar som vi träffade led av psykisk ohälsa på olika sätt, berättar Frida Carlsson, församlingspedagog i Berga. Tillsammans med studentprästen Anders Facks leder hon utbildningar i ”Första hjälpen till psykisk hälsa”.

Energi och hållbarhet – att dra sitt strå till stacken

Klimatfrågan är en av Sveriges och världens största framtidsfrågor idag. Hur ska vi kunna producera tillräckligt med energi på ett hållbart sätt för att tillgodose vårt samhälles behov? Det här är frågor som Gunnar Forsberg, griftegårds- och fastighetschef på kyrkoförvaltningen, arbetar med.

Spikar, taggar och nakenrumpor!

– Så här ser vi ut när vi är korsfästa, säger Junie, Louie och Torsten från förskolan Himlaliv som berättar berättelsen om påsken för oss.

Lediga jobb

Här hittar du aktuella tjänster som finns att söka i Linköping domkyrkopastorat

Emmie följer människor en bit på vägen...

– Hade du sagt till mig för 20 år sen att jag skulle bli diakon så hade nog jag gapskrattat, skrattar Emmie Davidsson, som är diakon i Tannefors. Kallelsen var ingen blixt från klar himmel, utan en längre resa där kallelsen blev klarare och klarare med tiden. Jag tvivlade många gånger på vägen och tänkte att jag kanske inte är tillräckligt kristen…

Mångfaldskören delar glädje, sång och integration!

Helena Ritzén sitter vid pianot och spelar när Jenni Skogsfors delar ut papprena till den första sången. Det småpratas och skrattas i Gamla domprostgården när Mångfaldskören ska sätta igång. Följ med en gång när Mångfaldskören träffas...

Nu kan du boka dop på webben

För att underlätta för föräldrar, men även för andra som vill döpas, så blir det nu möjligt att boka dop via vår bokningskalender på webben.

Så blir du medlem i Svenska kyrkan

Du kan bli medlem i Svenska kyrkan oavsett om du har varit medlem tidigare eller inte. Här finns alltid en plats för dig.

Musiken som når bortom orden

– Jag hade inte tänkt att kyrkomusiker skulle bli mitt yrke. Jag hade en dröm om att bli barnläkare, berättar Helena Söderberg som arbetar som organist i Ansgarskyrkan i Gottfridsberg.

Så får bönen plats mitt i vardagen

Anders Facks delar med sig av 4 tips på bön i vardagen.

Eva Nyström Tagesson vid en gravtumba i domkyrkan

Med kulturarvet som uppdrag

Som tioåring smög Eva Nyström Tagesson med ficklampan i hand in i Domkyrkan för att lysa ner i gravtumban i Nicolauskapellet. Idag är hon kyrkoantikvarie på Länsstyrelsen och brinner för våra kyrkor och vårt kulturarv.

Domkyrkans hemliga rum

Följ med på några upptäcktsfärder i Domkyrkans hemliga rum dit de flesta inte har möjlighet att komma.

Legenden om S:t Lars och kyrkans skatter

Vem var mannen som gett namn åt S:t Lars kyrka? Göran Rehnström berättar legenden om S:t Lars och kyrkans skatter.

Det svänger om gospelkören Agape

– Att sjunga gospel ger en enorm kick, man blir väldigt glad och taggad. Och även om det är en måndagskväll så orkar man hela veckan sen, säger Josefine Johansson som är en av körledarna i gospelkören Agape.

– Vi blir nog aldrig klara!

Många har säkert gått förbi domkyrkan och undrat om arbetet med fönstren som aldrig tycks ta slut. Möt Stefan Gullberg som arbetar med renoveringen.

En plats för skratt och tårar!

- Kyrkan har varit platsen som jag kunnat komma till och bara vara, säger Ruya när hon berättar vad kyrkan betyder för henne.

I fängelset fann Gud Roger

– När polisen grep mig efter tio år som yrkeskriminell så hade mitt liv redan varit slut ett bra tag. Jag hade innan dess börjat planera för slutet.

Dop

Dop, vigsel och begravning

Läs mer om dop, vigsel och begravning i våra kyrkor och kapell.

Svenska kyrkan - närvaro, öppenhet, hopp

Församlingar

Linköpings domkyrkopastorat består av nio församlingar.

Griftegård

Linköpings domkyrkopastorat ansvarar för Linköpings centrala griftegårdar, griftegården i Lilla Aska och kyrkogården i Landeryd.

Förvaltning

Välkommen till Kyrkoförvaltningen!

Framtiden bor hos oss

Nätverket "Framtiden bor hos oss" samlar distrikt och församlingar i Svenska kyrkan i mångreligiösa och mångkulturella stadsdelar. Hos oss tar det nya samhället och den nya kyrkan form.