Funderar i katedralen
Foto: Royne Mercurio

Linköpings domkyrkopastorat

Nio församlingar i Linköping

Valborgsfirande

Välkommen att fira Valborg i Vidingsjö kyrkby, Tannefors kyrka och Hjälmsätersberget i Gottfridsberg den 30 april.

Barnens katedral

Barnens katedral

Fredagen 3 maj är det återigen dags för Barnens katedral. Mellan 10.00-12.30 är det full aktivitet i och kring Domkyrkan.

Konserter på gång

Aktuella konserter i våra 9 församlingar i Linköping

Fred bygger vi tillsammans

– Att odla vänskap, bygga tillitsfulla relationer och goda strukturer för samverkan är något av det viktigaste vi kan göra för att skapa trygghet i vår stad. Ett sådant arbete är inte gjort i en handvändning utan kräver tid, engagemang och uthållighet från alla inblandade, menar domkyrkolektor Johannes Zeiler. 

Språkcafé i Berga kyrka

– Jag tränar på gym, berättar Miriam och visar med armarna hur hon rör sig på crosstrainermaskinen. Det är onsdag eftermiddag i Berga kyrka och språkcaféet har precis börjat.

Gröna diakonskjortor hänger på galgar på rad.

Diakonistrateg i Linköping

Som en del av Diakonicentrum är du med och samordnar det pastoratsgemensamma diakonala arbetet. Du arbetar med strategiskt utvecklingsarbete, agerar stödfunktion åt hela pastoratet samt ansvarar för migrationsfrågor.

Präst till Landeryds församling i Linköping

Tänk att få kombinera gudstjänster och sedvanliga prästuppgifter med konfirmander, ungdomar, lägerverksamhet och skolkontakter. Vilken drömtjänst!

Kulturveckan i Skäggetorp

En vecka full av konserter, konst, filmkväll, föreställningar. Välkommen till Skäggetorps kulturvecka 12-19 maj.

Att vara människa och kristen i en osäker tid

Föreläsning och samtal med ärkebiskop emerita Antje Jackelén om religion som syns och hörs och om kyrkans plats och bidrag i det offentliga rummet. Onsdagen den 24 april 18.30-20.00 i Domkyrkans församlingshem.

Griftegårdsvandringar

Gå en dramatiserad griftegårdsvandring och träffa några av stadens historiska karaktärer och människor som har sin utkomst från begravningsverksamheten.

Vår på griftegårdarna

Lördag 25 maj, 12.00-16.00, är det öppet hus öppet hus på Centrala griftegårdarna och griftegården i Lilla Aska.

Domkyrkans torn restaureras

Restaureringsarbetet av domkyrkotornet kommer att pågå i tre år fram till 2025. Då kommer plåt och sten att bytas ut och toppspiran och urtavlor kommer att förgyllas. På den här sidan kan du kunna följa arbetet löpande med information och bilder. 

En byggställning utöver det vanliga

– Jag har alltid klättrat i träd och på hustak, berättar Robin Koivula som är ledande ställningsmontör vid restaureringen av domkyrkotornet. Intresset med höjder har alltid funnits där ända sen jag var liten. Så det här jobbet passar mig utmärkt.

Moltas är Ung resurs i Tannefors

Alla ungdomar mellan 18 och 25 år som vill prova på att göra praktik i Svenska kyrkan är välkomna att söka till ungresurs.nu  Som praktikant får man ta del av en församlings liv och verksamhet och upptäcka mer om kristen tro. Just nu är Moltas Detlefsen Ung resurs i Tannefors församling.

Ung resurs – ett praktikår i Svenska kyrkan

Letar du efter en meningsfull sysselsättning efter gymnasiet? Praktikåret Ung resurs är en möjlighet för unga vuxna mellan 18 och 25 år över hela Sverige att göra en insats för medmänniskor inom Svenska kyrkan och dela en församlings tro och liv.

Vissa dagar bygger vi en katedral, andra dagar så hugger vi bara sten

Stenhuggargesällerna Johanna och Adine har siktet inställt på att bli Sveriges första kvinnliga stenhuggarmästare – tillsammans!

Gött häng i Gosskören

– Det är lite som julafton när man börjar en ny termin och man ser att det ligger nya noter i pärmen, säger Linnar. Möt Alfred och Linnar som sjunger i Linköpings Gosskör.

Dela lika och rädda liv

Var tionde människa i världen saknar sitt dagliga bröd trots att det finns tillräckligt med resurser för att alla ska kunna äta sig mätta. Du kan vara med och förändra det.

Läs mer och ge en gåva

Nu öppnar Matmissionen – en social matbutik i Linköping

– Det här är världens bästa affärsmodell, säger Sanna Detlefsen som är direktor på Stadsmissionen. Vi tar matöverskott och matsvinn och säljer det superbilligt till människor som lever i fattigdom. Det är en riktig win-win.

En tanke och en ton

Ta del av en kort tanke inför helgen följt av ett musikaliskt inslag. En tanke och en ton sänds varje lördag 18.00 på Facebook och på den här webbsidan som en digital helgsmål.

Liv & Längtan

En tidning från nio församlingar i Linköping

Svenska kyrkan har inte skickat ut ett brev med erbjudande om tvätt av gravsten

Kanske har du de senaste dagarna fått ett erbjudande i din brevlåda om tvätt av gravsten? Då vill vi göra dig uppmärksam på att detta inte är ett erbjudande från Svenska kyrkan och att vi heller inte har tillhandahållit några adressuppgifter i samband med utskicket.

Bibliska figurer

– Vi ställer inte till en scen, utan vi ställer en scen, skrattar Chrestina som tillsammans med Violet och Chatarina skapar olika bibelscener med bibliska figurer i S:t Lars kyrka.

Information om personuppgiftsincident

Svenska kyrkan vill informera dig om en personuppgiftsincident som skedde i samband med att kyrkan utsattes för ett cyberangrepp i november 2023. Syftet med informationen är att berätta vad som hänt och vilka åtgärder kyrkan vidtagit. Vi ger även generella tips på vad du kan göra själv för att skydda dina personuppgifter.

Bilder och filmer från när Domkyrkans spira lyfts ner

Den 12 september 2023 lyftes domkyrkospiran ner för att förgyllas under vintern. Här kan du se bilder och filmer från arbetet.

Madeleine sätter guld på tillvaron

– Linköpingsborna kommer bli bländade av skönhet när det är klart, skrattar Madeleine Villanyi som är konservator och arbetar med förgyllningen av urtavlorna och spirorna under restaureringen av domkyrkotornet.

Måndagsgruppen – en läkande gemenskap

Stämningen är glad och uppsluppen när Måndagsgruppen träffas i biblioteket en trappa upp i Domkyrkans församlingshem. Värmen kommer inte bara från de tända ljusen och kaffet som har dukats fram. Det skrattas och alla pratar i mun på varandra runt bordet.

Det svänger om Gospel T Joy

Det svänger av gospeltoner när jag kliver in i Tannefors röda tegelkyrka en helt vanlig onsdagskväll i november. Längst fram i kyrkan övar kören Gospel T Joy. Mellan två låtar så pratas det för fullt, det skrattas och fnissas, men när körledaren Liselotte Tengelin knäpper med fingrarna är koncentrationen total igen och nästa låt gungar igång.

Samtalsgrupper om sorg

I en samtalsgrupp träffas sörjande för att dela tankar och erfarenheter med andra som går igenom något liknande.

Ett samtal behöver inte vara så dramatiskt...

– Det är väl ungefär så här enkelt det kan vara när man kommer och har ett samtal med en präst eller diakon, säger Hans Petersson som präst i Ryd, när han och diakonen Kristina Nedell slår sig ner i varsin fåtölj. På bordet står en ljuslykta med ett tänt värmeljus och ett par rykande kaffekoppar.

Samtal

I kyrkan finns det olika möjligheter till enskilda samtal med en präst eller en diakon. Varje natt går det att ringa till Jourhavande präst.

Mötesplatser

Svenska kyrkan är en levande och öppen kyrka. Här hittar du massor av mötesplatser med möjlighet till gemenskap, glädje och fördjupning.

Ett glatt barn med rutig mössa gör V-tecknet med båda händerna mot kameran.

Att vara medlem i Svenska kyrkan

Det finns massor av anledningar att vara med i Svenska kyrkan. Här berättar vi mer om vad det innebär att tillhöra kyrkan. Vi presenterar också lite av vår verksamhet och berättar om hur du kan bli medlem. Kyrkan är vi – tillsammans!

Dop, vigsel och begravning

Läs mer om dop, vigsel och begravning i våra kyrkor och kapell.

En diakon står alltid på de svagas sida

 – Redan när jag var liten var jag arg på orättvisor, säger Anna Ramén när hon berättar hur det kom sig att hon blev diakon i Svenska kyrkan. Jag har alltid haft ett starkt patos för rättvisefrågor och varit intresserad av hur människor fungerar.

Kvällsöppet i S:t Lars kyrka

– Det är trevligt folk här, så jag brukar titta in när jag har vägarna förbi och ta en kopp kaffe och snacka en stund, säger Jöran med J som är stammis på Kvällsöppet i S:t Lars kyrka på fredagskvällarna.

Kvällsöppet

På fredagskvällar har S:t Lars kyrka öppet 17.00-22.00. Här kan du prata med någon, tända ett ljus, ladda din telefon, vänta på bussen eller bara vara.

Lunchmusik

Välkommen till Lunchmusik i S:t Lars kyrka fredagar 12.15. 25 min orgelmusik, ett ord på vägen och möjlighet att köpa lunchmacka och dricka.

Nya klanger i katedralen

En ny kororgel i Linköpings domkyrka. Ett efterlängtat instrument för gudstjänst, konsert och pedagogisk verksamhet.

Sorgegruppen blev vägen till engagemang

– Jag tycker det är roligt att lära känna nya människor och det finns en värme och omtanke i det här sammanhanget, berättar Christina Fhyr som hittade ett engagemang och ett nytt sammanhang i Domkyrkan genom sorgegruppen.

En ledare står och pratar framför en grupp ungdomar.

Alla behövs!

Man trivs där man behövs! Att vara ideell leder ofta till både gemenskap och glädje. Vill du engagera dig? Kanske har du en egen idé om vad du skulle vilja göra eller så finns det viktiga uppgifter att gå in i.  

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktionen berättar om våra mål och vår verksamhet i våra församlingar i Linköping. ”För att världen ska leva” är den vision som bär församlingsinstruktionen. Du kan läsa den här.

Lediga jobb

Här hittar du aktuella tjänster som finns att söka i Linköping domkyrkopastorat

Nu kan du boka dop på webben

För att underlätta för föräldrar, men även för andra som vill döpas, så blir det nu möjligt att boka dop via vår bokningskalender på webben.

Så blir du medlem i Svenska kyrkan

Du kan bli medlem i Svenska kyrkan oavsett om du har varit medlem tidigare eller inte. Här finns alltid en plats för dig.

Församlingar

Linköpings domkyrkopastorat består av nio församlingar.

Griftegårdsverksamheten

Linköpings domkyrkopastorat ansvarar för Linköpings centrala griftegårdar, griftegården i Lilla Aska och kyrkogården i Landeryd.

Förvaltning och ledning

Välkommen till kyrkoförvaltningen!

Framtiden bor hos oss

Nätverket "Framtiden bor hos oss" samlar distrikt och församlingar i Svenska kyrkan i mångreligiösa och mångkulturella stadsdelar. Hos oss tar det nya samhället och den nya kyrkan form.