Linköpings domkyrkopastorat Besöksadress: Ågatan 40 , 58222 Linköping Postadress: Box 2037, 58002 Linköping Telefon: +46(13)205000 E-post till Linköpings domkyrkopastorat Webbplats

Frågor och Svar

Får alla bli konfirmerade? Måste jag tro på Gud för att vara konfirmand? Jag är inte döpt...?

Du behöver inte vara döpt för att vara med i en konfirmandgrupp. Du behöver inte ens vara säker på att du tror på Gud. Vare sig du tror, tvivlar eller bara är nyfiken så är du välkommen.

Att delta i konfirmandåret innebär inte att du måste bli konfirmerad. Du kan börja och senare ta ställning till om du vill fortsätta.

Om du inte redan är döpt så döps du under konfirmationstiden, innan konfirmationen.

När konfirmeras man?

Inbjudan till konfirmation får du det år du fyller 14 år och börjar 8:an. Det innebär att man oftast blir konfirmerad framåt våren/sommaren det år man fyller 15. Sen kan du givetvis bli konfirmerad även som äldre.

Hur anmäler jag mig?

Sista anmälningsdag är 31 augusti 2016 och i mån av plats tar vi emot anmälningar efter anmälningstidens slut.

Naturligtvis kan du välja att bli konfirmerad i vilken församling du vill. Du väljer det alternativ som passar dig bäst helt enkelt. Här kan du anmäla dig!

Kostar det något?

Varje församling erbjuder ett konfirmationsalternativ som är gratis. Men det finns också alternativ som kostar pengar. Om din familj har svårt att betala finns det möjligheter att ordna en subvention eller en delbetalningen. Här hittar du alla grupper och vid varje alternativ står det om det kostar något och i så fall hur mycket.

Är det kul?

Absolut - de flesta konfirmander tycker att konfirmandtiden överträffade deras förväntningar! Varje år väljer cirka 30 000 tonåringar att bli konfirmerade i Svenska kyrkan och utvärderingar visar att nästan alla tycker att det var roligt.

Om jag har särskilda behov?

Alla ska ha möjlighet att vara konfirmand i Svenska Kyrkan! Om du går på särskola kanske du tycker att det verkar lite stort och rörigt i grupperna. I Tomaskyrkan erbjuder vi mindre grupper på 5-10 personer där vi anpassar verksamheten till de som är med. Tomaskyrkan ligger på T1 på Rekrytsgatan 1.

Dessa grupper är inte varje år utan där det finns minst 5 som vill vara med. Du kan vara med om du är 14 år och uppåt. I Tomaskyrkan finns också en gemenskap "Solskensgruppen" som träffas varannan torsdag 18.00 - 20.00. Hör av dig om det låter intressant!

Annika Appel 013 - 20 51 40
Annika Appel

På stiftet kan man också få information om konfirmationsläger för funktionshindrade på andra håll i Sverige.

Kontakta stiftspedagog Peter Eriksson 013 - 24 26 55
Peter Eriksson

Kan jag vara i samma grupp som mina kompisar?

För det mesta brukar det gå att ordna så att du hamnar i samma grupp som dina kompisar. Men det kan vara bra att anmäla sig tidigt så att grupperna inte blir fullbokade.

Får jag gifta mig i kyrkan om jag väljer att inte bli konfirmerad?

När man ska gifta sig i kyrkan räcker det med att en i paret är medlem i Svenska kyrkan. Du kan vara medlem i Svenska kyrkan även om du inte är konfirmerad.

Hur är det med försäkring under konfirmandtiden?

Alla konfirmander är försäkrade via Svenska kyrkan under hela konfirmationstiden (även läger).

Klart du ska bli konfirmand!
Bild: Royne Mercurio