Vi ❤️ Bach

Jag hade aldrig hört något liknande och blev så överraskad och glad av den musiken! • Bachs orgelverk var det som fick mig att börja spela orgel. • Jag städar till Brandenburgkonserterna det ger en härlig fart på dammandet. • Vi har alla en relation till Bach. Vilken relation har du?

Sara Michelin 

När jag var 16 år gick jag på kantorskurs på sommaren. En kille spelade Bachs Preludium och fuga i D-dur. Jag hade aldrig hört något liknande och blev så överraskad och glad av den musiken! När vi nu ska spela all orgelmusik av Bach hoppas jag att fler ska få samma känsla som jag fick då när jag var 16. ”WOW vilken musik! Jag vill höra mer, veta mer.” Genom detta projekt kommer jag även nu, många år senare, få lära mig mer, det är många stycken som jag ännu inte spelat och det finns så mycket att lära sig OM själva musiken! Jag är glad att vi tillsammans, publik och organister, har detta framför oss - nya och överraskande upptäckter av J S Bachs orgelmusik. 

Marie-Louise Beckman  

För mig betyder Bachs musik något som passar överallt och vid alla tillfällen. Jag städar till Brandenburgkonserterna det ger en härlig fart på dammandet. Passioner, kantater ger mig ett liturgiskt djup och en kyrkoårsanknytning. Att spela kammarmusik med goda medmusikanter är magiskt. Så det här projektet betyder för mig att lämna den trygga tillvaron där man tillsammans med kör och orkester skapar musik till att hitta flow och energi ensam på orgelpallen. Jag ser verkligen fram emot att få nörda in mig på detaljer och samtidigt få en helhet på denna rika skatt av orgelmusik.    

Alexandra Pilakouris 

Någon gång i livet hade jag tänkt försöka spela Bachs samtliga orgelverk. Fint att det nu blir tillsammans med mina kollegor här i Linköpings domkyrka, en oerhört vacker plats som musiken får klinga under de månghundraåriga valven.  

Bachs musik är så många saker på en gång, oerhört mångfacetterad musik, nog det som är det stora i min upplevelse. Varje gång man spelar samma stycke blir det också en annan upplevelse. Att musiken har hållit i fyrahundra år och att tänka sig att den kanske spelas om tusen år gör det hela tidlöst och storslaget och samtidigt väldigt enkelt. Vi spelar den musik vi tycker om, och delar den med er, vare sig du är en van åhörare som kan allt om Bach eller hör musikern för första gången är det något vi tillsammans delar. Musiken är allas. Nu låter vi Bach ljuda!  

Elias Fergin 

Bachs orgelverk var det som fick mig att börja spela orgel. Jag hade en handfull stycken som jag lyssnade på om och om igen. Så småningom tillkom fler och fler verk till spellistan, och jag började även själv kunna spela musiken. Trots att det gått hyfsat många år sedan dess gör jag hela tiden nya upptäckter i Bachs orgelmusik, och det känns som att ju mer jag lär mig desto mer inser jag hur mycket det finns att lära. Att vara med och framföra samtliga orgelverk är en fin möjlighet att upptäcka stycken man missat eller förbisett, samt att lära sig mer om musiken och urskilja de stora linjerna i hans produktion. Bachs musik är fylld av  en skapargläjde och värme som är svår att värja sig mot, och den inspirerar mig lika mycket nu som när jag först kom i kontakt med den. Jag hoppas den ska inspirera och beröra även er! 

Christer Staaf 

Hemma hade vi ingen levande musik, stereo eller några skivor när jag var liten. Jag fick upptäcka allt sådant på egen hand hemma hos mina skolkamrater. En av dem hade skivor med Bachs musik och jag glömmer aldrig när jag första gången hörde den berömda Toccatan i d-moll. Jag kunde höra den hur många gånger som helst. På samma skiva fanns den virtuosa sopran- och trumpet-kantaten Jauchzet Gott in allen Landen. Något så fantastiskt hade jag aldrig hört. Jag spelade Toccatan i åttan på skolavslutningen. Sedan var jag fast. Att nu senare i livet får vara en del av Domkyrkomusikens Bach-satsning och försöka förmedla något av det som jag har fått med mig på vägen är väldig roligt!