Musik

Att sjunga i kör ger så mycket energi, glädje och gemenskap. Är du nyfiken på att sjunga i kör? Här har vi samlat alla körer, orkestrar och ensembler i hela Linköpings domkyrkopastorat. I kalendariet hittar du aktuella konserter.

För kören och gemenskapen

Att sjunga i kör ger så mycket energi. Man kan vara trött när man kommer till övningen, men så möter man alla härliga människor som man får dela sångglädje och tro med. Det är en riktig endorfinboost. / Matilda

Musiken kan på ett oväntat sätt nå bortom orden och därmed beröra oss på ett djupare plan. Där orden inte alltid når fram, kan kanske musiken göra det. Musiken står våra känslor nära – musiken berör oss, den tröstar oss, den gör oss glada och ofta lättare om hjärtat. Musiken följer med oss i både glädje och sorg, i ljus och mörker, ja genom hela livet och alla dess skiften.

Därför har musiken alltid varit viktig i gudstjänsten, den kompletterar orden och kan beröra oss på ett annat plan. Musiken kan överbrygga generationsgränser och skapa gemenskap, inte minst i gudstjänsten och vi kan få en känsla av mening och helhet.

Flera studier visar på att musik får oss att må bättre. Den frigör kroppens egna välbefinnandehormoner endorfin och oxytocin, som får oss glada och lugna och motverkar stress.

Med andra ord - musik är bra för kropp och själ, så kom och var med!

Helena Söderberg, kyrkomusiker i Gottfridsberg

Sång som får ta plats! Omkring 100.000 barn, ungdomar och vuxna är med och sjunger i någon av Svenska kyrkans körer.