Foto: Griftegården

Aktuellt på griftegården

Höst på griftegårdarna

Luften är sval och himlen blå. I plog efter plog flyger gässen söder ut, trumpetande sitt postludium. Mörka moln drar in och regnet öser ner, det droppar från gula löv och kala grenar. Ibland lyser solen och sommaren dröjer sig kvar med soliga, sköna dagar. Dock avtar ljuset och i kapellen tänds lamporna. Nu går vi in i höstens tid. 

Under vecka 41–42, med början 9/10, tas sommarblommorna bort på samtliga skötselgravar. Därefter höstgrävs gravrabatterna. Vårblommande lök samt ljung planteras sedan kontinuerligt. Kransar och gravdekorationer är beställda till vecka 43 och läggs ut på gravarna innan Allhelgonahelgen. Allt växtmaterial från griftegårdarna komposteras, därför är det viktigt att nedbrytbara material används vid utsmyckning. Griftegårdarnas sopkärl är märkta med ”Växter och jord”, för komposterbart avfall och med ”Övrigt”, för till exempel plastkrukor, emballage och kartonger. Vi ber gravrättsinnehavarna att undvika engångslyktor och vaser av glas, lergodsföremål mm på gravarna, risken är stor att de skadas eller sprängs av frost under vintern. Om bat­teriljus används så ska de sopsorteras i batterilådorna som finns vid vissa vattenposter. Som tack för att sopsorteringen fungerat så bra tidigare år, har vi ställt ut markerade behållare på respektive område med gratis kompostjord, som kan användas till gravrabatterna. 

Griftegårdens dag

Lördagen den 4 november, klockan 10.00–18.00, äger ”Griftegårdens dag” rum. Då finns som vanligt griftegårdens personal på plats för att hjälpa till och för att besvara frågor. Vi bjuder på rykande varmt kaffe med tillbehör. Passa på att besöka våra utställningar i Alla helgons kapell på den Norra griftegården samt i Lilla Aska. I maj 2022 öppnade en fotoutställning med bilder över Lilla Askas 50-åriga historia. Utställningen hänger i väntrummet i anslutning till Lilla Askas ekonomibyggnad. Här visar vi resan från den ursprungliga jordbruksfastigheten som köptes in av Linköpings och S:t Lars församlingars pastorat 1958, via invigningen 1972, till dagens griftegård. Väntrummet är öppet vardagar 07.00-18.00.

På förekommen anledning ber vi våra besökare att tänka på att våra minneslundar utgör ett kollektivt gravskick, vilka genererar ett stort antal besökare runt allhelgona helgen. Med respekt för de avlidna uppmanar vi därför alla att undvika att gå på de klippta gräsmattorna, där gravsättningar har skett.

Att tänka på inför en begravning

I sorgens stund kan det vara svårt för de efterlevande att hålla isär begreppen. Det är klokt att söka svar på dessa frågor i förväg. Vi har därför tagit fram vår broschyr ”Att tänka på inför en begravning”. I denna broschyr berättar vi om saker som är bra att veta. Du hittar broschyren i digitalt format längst ner på denna sida och den finns även att hämta på griftegårdsexpeditionen samt i anslutning till våra kapell och ekonomibyggnader. Eller ring oss så berättar vi, telefon 013-30 36 00.

Avverkning av träd

Efter Allhelgonahelgen planerar vi att fortsätta arbetet med att avverka de stora almarna på de centrala griftegårdarna, som dukat under av almsjukan, för att senare kunna återplantera nya träd. Vid valet av nya trädslag strävar vi efter variation samtidigt som vi vill bevara karaktären av en griftegård med flerhundraåriga anor och ett stort kulturhistoriskt värde.

 

 

Viktigt att veta när någon dör

En viktig föreläsning i samarbete med Linköpings kommun.

Vi erbjuder miljövänlig och professionell tvätt av gravstenar

Gravstenar behöver tvättas då och då för att de ska hålla länge och behålla sin vackra finish. Griftegårdsförvaltningen erbjuder miljövänlig och professionell tvätt av gravstenar.

Lyssna på berättelser om människoöden

Nu kan du göra en egen guidad tur bland linköpingsprofiler på Centrala griftegårdarna.

Griftegårdarna speglar staden

Runt omkring på våra begravningsplatser finns ett stort antal kulturhistoriskt intressanta gravar. Bakom namnen finns ofta spännande människoöden och berättelser.