Linköpings domkyrkopastorat Besöksadress: Ågatan 40 , 58222 Linköping Postadress: Box 2037, 58002 Linköping Telefon: +46(13)205000 E-post till Linköpings domkyrkopastorat

Akademi för kyrka och kultur i Linköpings stift

Samtal i mötet mellan kyrka, kultur, samhälle och vetenskap.

Vårens program

Vårens föreläsningsserie uppmärksammar att det är 50 år sedan 1968. Det året har satt spår som påverkar oss fortfarande inom såväl politik, samhällsdebatt som kyrka och kultur. Med hjälp av tre olika infallsvinklar blickar vi tillbaka och frågar oss vad 1968 har betytt.

Du säger att du vill ha en revolution

4 februari 15.00 • S:t Lars kyrka, Linköping
Henrik Berggren, författare och historiker

1968 har blivit ett mytiskt årtal som väcker starka känslor. Men vad hände egentligen och hur viktigt var det? Henrik Berggren berättar om studenter, hippies, mods, hemmafruar, popstjärnor och allt som var i rörelse - och inte var det. Henrik Berggren är aktuell med den nyutgivna boken 68.

Kyrkans profetiska tradition – finns det ett kyrkans 1968

18 februari 15.00 • S:t Lars kyrka, Linköping
Anna Karin Hammar, teol dr och präst

Anna Karin Hammar utforskar olika rötter till den så kallade 68-kyrkan och kyrkans vänstervridning i kyrkans profetiska tradition, i Andra Vatikankonciliet och den växande ekumeniska rörelsen. Är det Marx eller Jesus som är den stora inspiratören?

1968 – musiken före, under och efter

18 mars 18.00 • S:t Lars kyrka, Linköping
Musikgruppen Mashpriborintorg och Per Carlsson, kulturjournalist

Hur präglade revolternas 1968 populärmusiken samma år? Eller fanns redan ”engagemang” och ”medvetenhet” inom musiken? Och vilka avtryck lämnade
68-vågen efter sig? Musik och reflektioner.

Fri entré vid samtliga tillfällen.

Ladda ner programmet som en PDF.

om oss

Akademi för kyrka och kultur i Linköpings stift vill verka för ett gränsöverskridande tankeutbyte genom föreläsningar och samtal i mötet mellan kyrka, kultur, samhälle och vetenskap. Akademin bildades 1987.

Medlemskap

Du blir medlem genom att sätta in 100:- på pg 654380-45. Glöm inte att uppge namn och adress!

Styrelsen för 2018

Jonny Karlsson, ordförande