Linköpings domkyrkopastorat Besöksadress: Ågatan 40 , 58222 Linköping Postadress: Box 2037, 58002 Linköping Telefon: +46(13)205000 E-post till Linköpings domkyrkopastorat Webbplats

Heemskercks altartavla

Altartavlan på Domkyrkans södra sida målades i Holland av konstnären Maarten van Heemskerck 1539-1540. Den var länge placerad i Laurentiikyrkan i Alkmaar men köptes av den svenske kungen Johan III, som skänkte tavlan till Linköpings Domkyrka på 1580-talet. Den placerades då i högkoret, men flyttades 1812 då man ansåg att koret blev väl mörkt. Kvinnan i blått, som ser ut att svimma längst ner till vänster på den stora mittbilden, föreställer Maria Jesu mor, som blir omhändertagen av lärjungen Johannes, och kvinnan vid korsets fot föreställer Maria från Magdala.