Domkyrkans orglar

Vad är en orgel?

Orgeln är ett blåsinstrument med rötter långt tillbaka i tiden - till det faraoniska Egypten. Till formatet är orgeln det största av alla musikinstrument.

Hur fungerar en orgel?

När tangenten trycks ner öppnas en ventil till en luftlåda. På luftlådan står en pipa som då börjar ljuda.

Hur många pipor har läktarorgeln?

Bakom fasaden till läktarorgeln i Linköpings Domkyrka finns det flera tusen orgelpipor. För att vara lite mer exakt är det c:a 3600 pipor som döljer sig bakom den magnifika orgelfasaden. Piporna i själva fasaden är inte ljudande.

Vem byggde läktarorgeln?

Den nuvarande läktarorgeln byggdes 1929 av orgelbyggare E A Setterqvist och Son, på rekommendation av professor Otto Olsson, Stockholm.
Orgeln har 61 stämmor (andrag), och i spelbordet finns det 3 manualer (klaviaturer) och så pedal förstås!

Vilken var Domkyrkans första orgel?

Man vet inte riktigt säkert vilken som var den första orgeln i Linköpings Domkyrka, men att biskop Brask lät bygga en orgel år 1523 är historiskt belagt. Om det funnits någon orgel tidigare vet man inte med bestämdhet. En mycket berömd orgelbyggare, Johan Niclas Cahman, byggde år 1733 en orgel på 28 stämmor, och fasaden från den barockorgeln  är densamma som den vi idag ser framför läktarorgeln.

Det finns väl fler orglar i Domkyrkan?

Helt riktigt. Det finns en läktarorgel och så ytterligare en orgel framme i koret mellan två pelare. Kororgeln byggdes år 1973 av den danske orgelbyggaren P.G. Andersen, och den har nitton stämmor fördelade på två manualer och pedal. Kororgeln används mest för psalmspel vid gudstjänster och för att ackompanjera körer. Läktarorgeln är inte så väl anpassad för det ändamålet utan passar bättre till de stora mäktiga orgelverken, så läktarorgeln är således konsertinstrumentet par préfèrence.
Så finns det en liten orgel på en manual i Mariakapellet, med 6 stämmor och s.k. bihängd pedal. Det betyder, att pedalen inte har några egna stämmor, utan spelar endast detsamma som dras an i manualen. Den orgeln är också byggd av P.G. Andersen. På den orgeln är det ganska svårt att spela större orgelverk.

2001 införskaffades en s.k. continuo-orgel eller kistorgel, byggd av Henk Klop, Holland. Den är flyttbar och används mest som ackompanjemangsinstrument till större kör- och instrumentalverk, som Bachs passioner, Juloratorium och Händels Messias. Den har 5 stämmor, och tangentbordet är flyttbart i sidled. Det innebär, att man kan spela i tre olika tonlägen, med ettstrukna A i 415, 440 eller 465 herz. Vi använder ofta den lågstämda varianten i barockmusiken.