Sorgegrupper / Leva vidare-grupper

Samtalsgrupp för dig som förlorat någon anhörig eller nära vän.

Animation där en person lutar sig fram och vinkar till en annan.

Första hjälpen vid sorg

Ingen människa ska behöva vara ensam i sin sorg. Därför har vi samlat konkreta tips som gör det lite lättare för oss som medmänniskor att finnas där för någon som sörjer.

Sorgen är en del av livet

Vad är sorg? Vilken funktion fyller sorgen? Går den över? Finns det bra och dåliga sätt att sörja? Behöver vi en begravningsceremoni? Vi träffar Karin Larsdotter, präst i Mikaelskyrkan i Ryd, och pratar om sorg.

Den glada sorgegruppen

– Vi brukar kalla oss den glada sorge-gruppen eftersom vi hållit på så länge nu. Sorgen är inte längre i fokus när vi träffas, berättar Martta som står i köket och plockar fram kaffebröd när jag kommer in i S:t Hans kyrka i Ekholmen.

Att förlora ett barn

– Det jag upplevde efter att Christoffer dött var att jag saknade andra i samma situation att prata med, berättar Ann, som tog initiativet att starta en sorgegrupp för föräldrar som mist ett barn. Tillsammans med Sara och fyra andra har de träffats S:t Lars kyrka i ett års tid nu.