Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Linköpings domkyrkopastorat Besöksadress: Ågatan 40 , 58222 Linköping Postadress: Box 2037, 58002 Linköping Telefon:+46(13)303500 E-post till Linköpings domkyrkopastorat

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Mariakapellet

Mariakapellet i öster är uppkallat efter Jesu moder. Tidigare hette kapellet Andreaskapellet.

I Mariakapellet finns en av världens största glasgravyrer. Högt uppe ser vi Marias ansikte under en krona av nyponrosor. Hennes mantel består av ”Mariablomster”, alltså 93 olika svenska blommor och träd som har anknytning till Maria, t ex genom någon folkvisa eller en legend eller därför att växten i någon del av Sverige har ett Maria-namn. Glaskonstnären är Lisa Bauer, och glasgravören Lars Börnesson, som utfört rastertekniken i screentryck. Lisa Bauer började sitt skissarbete 1988 men Mariafönstret invigdes först 8 februari 1998.

Ovanför Mariafönstret ser man fyra färgglada papegojor som funnits där sedan mitten av 1800-talet.

Det moderna altarskåpet från 1987 av skulptören Sven Lundqvist visar fem reliefer med händelser i Marias liv. Under fastan täcks det stängda altarskåpet av det monumentala broderiet ”Veronicas svetteduk” utfört av textilkonstnären Sten Kauppi 1996-98. Till höger ser man Kristus, tyngd av korsbärandet, och till vänster framsträcker Veronica svetteduken för att torka Kristi ansikte. Kauppi har inspirerats av samekonstens kraftiga färgskala.

Arbetet med de stora stjärnvalven avslutades i slutet av 1400-talet  av tyska hantverkare. På en inskriftssten i Mariakapellet står det: ”orate pro mer. magister gierlac de colonia fecit istam capellam”. ”Bedjes för mig. Mäster Gierlac från Köln har byggt det här kapellet.”