Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Linköpings domkyrkopastorat Besöksadress: Ågatan 40 , 58222 Linköping Postadress: Box 2037, 58002 Linköping Telefon:+46(13)303500 E-post till Linköpings domkyrkopastorat

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Dopfuntar

Ett av Domkyrkans inredningsföremål från medeltiden som finns bevarat i våra dagar är cuppan till dopfunten. Den är åttasidig med flerfiguriga scener, gjord av brons (klockmetall), troligen tillverkad i Lübeck, och är från 1400-talets förra hälft.

Förutom bronsfunten här  i Linköpings domkyrka finns det fyra medeltida metallfuntar bevarade i Sverige. Samtliga är utförda i brons och återfinns i Asmundtorps kyrka utanför Landskrona, i Berghems kyrka utanför Kinna, i Munktorps kyrka i Västmanland, och i Strängnäs domkyrka. I Västerås domkyrka finns dessutom en på 1950-talet införskaffad kopia av en bevarad medeltida bronsfunt som en gång var avsedd för domkyrkan.  (Text:  Åke Nisbeth, ur "Linköpings domkyrka. Inredning och inventarier", och Hanna Källström, ur "Linköpingsfunten och andra senmedeltida bronsfuntar i Sverige", Fornvännen 101 (2006).)

Domkyrkan har numera en modern dopfunt också. Domkyrkoarkitekt Kerstin Barup har ritat den och glaskonstnär Bertil Vallien har gjort dopskålen. Underredet är i brons och den bär en sandgjuten glasskål.