Linköpings domkyrkopastorat Besöksadress: Ågatan 40 , 58222 Linköping Postadress: Box 2037, 58002 Linköping Telefon: +46(13)205000 E-post till Linköpings domkyrkopastorat Webbplats

Vigsel i Svenska kyrkan

En kyrklig vigsel är en symbolrik gudstjänst. I Guds och alla vittnens närvaro lovar vi varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Vi ber Gud att välsigna vårt äktenskap och hjälpa oss igenom de svårigheter vi kommer att möta i livet.

Kärlek handlar mer om att ge än om att få. Jag ger mig själv, hela mitt liv, utan förbehåll till en annan människa. Samtidigt får jag ta emot den jag gifter mig med. Jag och du blir vi - ett löfte för hela livet.

I vigselgudstjänsten lovar de två att dela glädje och sorg i en livslång gemenskap och får ta emot Guds välsignelse. Förutom löftena om inbördes kärlek och trohet innehåller vigseln förbön för dem som gifter sig och ofta också sång och musik.

Vigseln är en gudstjänst. Det betyder att vi litar på att Gud är med oss i det som sker. Vigseln har en fast form, men det ges också möjlighet att välja musik, sång, psalmer och textläsningar. En tid före vigseln kommer varje brudpar att träffa sin präst och musiker i ett enskilt vigselsamtal för att samtala och bestämma mer i detalj om vigseln.

En symbolhandling

Vigselakten är en symbolhandling där vi som par lovar att vi vill älska och satsa helhjärtat på varandra hela livet. Med äktenskapet vill vi fästa vår gemenskap i något som är mer hållbart och pålitligt än våra flyktiga känslor. Vi ber att kärleken alltid ska finnas mellan oss i våra liv. Gud är kärleken och all kärlek har ytterst sitt ursprung i Gud.

Vigselsamtal

Inför vigseln har brudparet samtal med vigselförrättaren. En del par bär med sig svåra erfarenheter av söndring och kanske är det inte det första äktenskapet. Allt det kan man ta upp i samtal med prästen inför det nya förbundet. Svenska kyrkans familjerådgivning finns också till hands för stöd och hjälp i fortsättningen

Vill du boka vigsel?

Kontakta pastorsexpeditionen

10.00-12.00 och 13.00-16.00

28-29 augusti är pastorsexpeditionen stängd på grund av utbildning.

linkoping.pastorsexpedition@svenskakyrkan.se