En ledare står och pratar framför en grupp ungdomar.
Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Alla behövs!

Man trivs där man behövs! Att vara ideell leder ofta till både gemenskap och glädje. Vill du engagera dig? Kanske har du en egen idé om vad du skulle vilja göra eller så finns det viktiga uppgifter att gå in i.  

En plats att vara

Mitt engagemang i kyrkan ger mig en plats. Att komma utifrån till en ny stad är alltid svårt, men kyrkan är väldigt duktig på att välkomna en in. Att då kunna ge den här platsen till andra människor det är det finaste med att vara engagerad. 

Det började med blåset

När jag flyttade till Linköping så kollade jag runt bland kyrkorna i stan och fastnade för Ansgarskyrkan. Där var det någon som såg mig redan vid första gudstjänsten och bjöd in mig i gemenskapen.

Sorgegruppen blev vägen till engagemang

– Jag tycker det är roligt att lära känna nya människor och det finns en värme och omtanke i det här sammanhanget, berättar Christina Fhyr som hittade ett engagemang och ett nytt sammanhang i Domkyrkan genom sorgegruppen.

Någon knådar en deg i en bunke.

Engagera dig!

Vill du vara med och engagera dig ideellt i kyrkan? Här finns kontaktuppgifter till din församling!

Det finns idag drygt 10 000 unga ledare inom Svenska kyrkans konfirmandverksamhet som är mellan 16-26 år och engagerar sig frivilligt.

Att få vara i ett sammanhang

Jag började hjälpa till på kyrkans juniorer i Valdemarsvik på 60-talet tillsammans med postmästaren och hans fru. Det var i tidiga tonåren. Sen har jag nog varit mer eller mindre ideell sen dess. 

Jag bidrar gärna till samhället

Jag tyckte det var jättekul när jag fick frågan om jag ville bli kyrkvärd. Jag tvekade inte, utan jag sa ja direkt.

Under ett år är det drygt 45 000 människor som engagerar sig ideellt i Svenska kyrkan. Och då räknas av någon anledning inte de 100 000 körsångare som sjunger i 5 000 olika körer med.

Jag behöver kyrkan

Mitt engagemang ger mig jättemycket, jag behöver verkligen kyrkan. Vänskapen med andra är oerhört värdefull.

Jag känner mig värdefull

Det känns bra när man har gjort något. Man får göra det man orkar och klarar av. Det ger mycket. Jag känner mig behövd och jag känner att jag är värdefull.

Enligt forskningen uppstår engagemang när en person vill (motivation), kan (har färdigheter och tid) samt blir uppmuntrad till att engagera sig från någon eller några som redan är aktiva.

Man får så mycket tillbaka

Man får möta människor och var behövd på ett annat sätt än på jobbet. Man ger lite av sig själv och får mycket tillbaka av andra.

Man blir hemma här

Jag har ett särskilt hjärta för barnen. Det är barnen vi lär oss av. Det är så många olika åldrar här i kyrkan och man umgås över generationsgränser. Mötet med människor från olika länder ger jättemycket.