Församlingens historia

Berga församling grundades 1972 för att möta ett behov av kyrklig gemenskap i ett växande område.

Församlingen omfattar idag stadsdelarna Berga, Garnisonen, Ramshäll och Vidingsjö.

Om Berga kyrka

Berga kyrka ritades av Linköpingsarkitekten Bo Sundberg och invigdes i april 1978 av biskop Ragnar Askmark. Den grundläggande idén bakom dess utformning sammanfattades i ordet gemenskap vilket arkitekten har återspeglat i kyrkorummets mjukt avrundade kvadratiska rum med välvt tak. I kyrkan finns ett runt dopfönster i färgat glas av glaskonstnären Bo Beskow. Altarskåpsreliefen är skulpterad och målad av Samuel Göransson, Bjärka Säby. Orgeln är byggd av orgelbyggarmästaren Nils Hammarberg och Göteborg- och Söderköpingsskulptören Elis Nordh har formgivit den stora takkronan formad som ett ringkors. 

Om Vidingsjö kyrka

Under 1960-talen konstruerades ett antal så kallade vandringskyrkor, vilka med lätthet skulle kunna tas ned och byggas upp på olika platser. En sådan flyttades 1966 från Vadstena till Berga där den stod i 12 år för att sedan flyttas till Vidingsjö. Vidingsjö kyrka är Östergötlands enda vandringskyrka. 

De stora glaspartierna på långhusväggen och det stora fönstret i väster ger ett ljust kyrkorum. Över altarskåpet finns ett korfönster med ett rött kors och blå bakgrund, utformat och tillverkat av glaskonstnär Winfried Baier. På väggen bakom det fristående altaret finns ett altarskåp utfört 1989 av Erland Forsberg.

Vidingsjö kyrka ligger naturskönt vid en gammal gård med en bäck och många fruktträd. I trädgården finns tolv meditationsplatser där människor i olika åldrar kan vandra runt, tänka, vara och möta den inre världen i de yttre tecknen.