Pilgrimsaltaret. Uteliggaren.

Konstnärlig gestaltning vid pilgrimsaltare, Domkyrkans norra sida, av Charlotte Gyllenhammar. Invigt 18 oktober 2009 av biskop Martin Lind.  Professor B. Risbergs donationsfond och insamlade gåvor till Biskop Martin Linds 60-årsdag bekostade konstverket.

”Skulpturen som är gjuten i brons gestaltar en ung man klädd i munkjacka, sneakers och militärbyxor; ”Street” - en global dresscode för unga män, som döljer hans identitet. Patinan är lergrå som Domkyrkans egen kalksten. Han kan vara vilande, sovande eller sjuk. Utsatt med ansiktet bortvänt, försvarslös, oförberedd. Arkitekturens överenskommelse understryker fallet. Brottet mot det upprättstående, oförmågan att resa sig.

På altaret, en vertikal som korsar den liggandes horisont, en stege i silver med 628 facettslipade djupröda granater, i en annan skala än gestalten på golvet. En enkel geometrisk form, några streck på ett papper, men kanske en öppning, en hisnande möjlighet. Stegen kan leda både upp och ned. Jag har tänkt på Johannes av Korsets drömmar om stigande och fallande i nattens mörker.”  
/Charlotte Gyllenhammar/

Läs i Bibeln om Jakobs dröm om stegen/trappan i 1 Mos. 28:10

Konstnär Charlotte Gyllenhammar, f. 1963. 
H. Bergman Konstgjuteri AB. Guldsmed Lasse Kernen och Juvelerare Yehuda Golan gjorde den ursprungliga silverstegen, som dessvärre stals. Den kommer att ersättas av en ny stege.
Charlotte Gyllenhammars webbsida: www.charlottegyllenhammar.com