Foto: US

Domkyrkoförsamlingen

Välkommen in! Domkyrkan är öppen 09.00-18.00.

Uno Sandén: Mariaoratorium

Domkyrkan söndag 17 mars kl. 18.00

Via Dolorosa. Korsvägsvandring.

Askonsdag 14 februari - Annandag påsk 1 april 2024 i Domkyrkan

Bibelns bilder tolkar livet

En samtalsserie om Bibelns berättelser och våra liv.

Kristen djupmeditation

Stillhet, tystnad, ordlös bön. Måndagar 19.00 i Domkyrkan (Dock ej juldagen och nyårsdagen!)

Nya klanger i katedralen

En ny kororgel i Linköpings domkyrka. Ett efterlängtat instrument för gudstjänst, konsert och pedagogisk verksamhet.

Studiecentrum

Studiecentrum inbjuder till studier och samtal. I respekt för varje människas sökande efter en tro vill vi presentera kyrkans tro och liv i en miljö där samtalet och frågorna får stor plats.

En bok om katedralen

”Ett ädelt och kostbart verk” är en bok om Linköpings domkyrka.

Ett dop i en kyrka. En kvinna med sin man bakom sig, håller barnet i famnen. En manlig präst håller barnets hand.

Dopvärdar sökes!

Vill du vara med och välkomna i Domkyrkan?

Gör Tidsresan mellan olika besöksmål

Filmen Tidsresan inspirerar till kulturhistoriskt besök

Mässa i Mariakapellet tisdagskvällar

Kvällsmässa kl. 20.00 (i samband med "Livsviktigt")

Livsviktigt våren 2024

Livsviktigt är en föreläsningsserie som tar upp tänkvärda och livsnära ämnen. Tolv gratis föreläsningar 18.30 på tisdagskvällar i Domkyrkan. Fika med smörgås 19.30. Mässa 20.00-20.40. Vårens datum är 23 januari - 9 april.

Drama i katedralen

Dramagrupp för vuxna

Bachs samlade verk

Här finner du allt om det stora Bachprojektet! Samtliga Bachs orgelverk ljöd i Linköpings domkyrka i 26 konserter under 2021-2023.

Vårens musik 2024

Med församlingens rika musikliv vill vi ge dig möjlighet till en stunds stillhet, tid för reflektion och eftertanke, gemenskap, förtröstan, hopp och glädje. Musiken tar ofta vid där orden inte räcker till, såväl i glädje som i sorg. Här kan du läsa om vårens olika musiktillfällen i Domkyrkan.

Mötesplatser för vuxna med små barn

Här hittar du tider för olika öppna träffar mm

Sinnesro för kropp och själ

– Domkyrkan och sinnesrogudstjänsten har blivit en viktig del i en stressad tillvaro, berättar Johan Melander som går regelbundet på Sinnerogudstjänsterna i Domkyrkan.

Axel von Fersens stämplar

I mer än tio har restaureringsarbetet av fönstren i Linköpings domkyrka pågått. Nu när man är framme vid de sista fönstren i Thomaskapellet så har man upptäckt tidigare helt okända järnstämplar på flera av fönstren. 

Domkyrkan vinner Stenpriset

Stenpriset 2021 går till Linköpings domkyrka ”för ett både mångårigt och högklassigt arbete med att restaurera Sveriges största stenkyrka”. Så lyder en av motiveringarna när Sveriges Stenindustriförbund utsett Domkyrkan till årets vinnare. Priset delas ut varje år till ett projekt i Sverige där natursten använts på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt. 

Stipendier Sundbergska stiftelsen i Linköping

Du som studerar på gymnasium eller går yrkesutbildning motsvarande gymnasium, är under 25 år och bor i Linköpings kommun är välkommen att söka stipendium från Sundbergska stiftelsen. Utdelning sker varje år.

Om man kunde stänga dörrarna på Heemskercks altarskåp ...

Dörrarna till Heemskercks altarskåp inne i Domkyrkan är för sköra för att öppna och stänga så de står numera alltid öppna. Pressar man sig mot väggen bakom altarskåpet så kan man i mörkret ana de bilder som finns på dörrarnas utsida. Nu visar vi upp dem här.

Östgötapojkens dotter

– Får jag låne gutten? Får jag låne gutten? Den som ropar är den norske konstnären Henrik Sörensen som kommer utspringande ur en sidoport i Linköpings domkyrka med flaxande målarrock. Så kom det sig att den 9-årige Arne Åkesson blev modell för östgötapojken i Sörensens altartavla.

– Det är härligt när kyrkan kommer på besök!

– Jag är inte gammal, men jag är årsrik, skojar hundraåriga Brita när hon kommer gående med rullatorn till gemenskapslokalen. Samtidigt kommer Elisabeth och Helena från Domkyrkan. Elisabeth är präst och har en gammal skolplansch och en docka under armen. Helena är församlingsmusiker och bär sin gitarr på ryggen. I eftermiddag är det andakt på trygghetsboendet Översten på T1.

Visa mig dina stigar

Helena Ritzén har tonsatt psaltarpsalmer ur Psaltaren. Här kan du lyssna på psalmerna.

Dop, vigsel och begravning

Läs mer om dop, vigsel och begravning i våra kyrkor och kapell.

Sorgegruppen blev vägen till engagemang

– Jag tycker det är roligt att lära känna nya människor och det finns en värme och omtanke i det här sammanhanget, berättar Christina Fhyr som hittade ett engagemang och ett nytt sammanhang i Domkyrkan genom sorgegruppen.

Domkyrkotornets historia

Det välkända torn som pryder Linköpings domkyrka idag har bara funnits sen 1886.

Domkyrkans torn restaureras

Restaureringsarbetet av domkyrkotornet kommer att pågå i tre år fram till 2025. Då kommer plåt och sten att bytas ut och toppspiran och urtavlor kommer att förgyllas. På den här sidan kan du kunna följa arbetet löpande med information och bilder. 

Konsten att välja plåt till ett domkyrkotorn

– Målsättningen är att ingen ska kunna se att vi bytt kopparplåten när restaureringen av domkyrkotornet är klar, säger Niclas ”Plåt-Niclas” Bylund som är den som ska byta ut 18 000 kg plåt på taket under tre år.

Stenen till domkyrkotornet bryts i Borghamn

– Domkyrkans torn är byggt helt i kalksten från Borghamn, berättar Tim Ericsson som är stenhuggarmästare vid Borghamns stenförädling. Det är här de mer än 1 000 stenarna till domkyrkotornets restaurering bryts. Precis som för 150 år sen när tornet byggdes.

Linköpings Slotts- & Domkyrkomuseum

Domkyrkans Skattkammare. Välkommen in i medeltiden!

Sjukhuskyrkan

Sjukhuskyrkan

aktuell information

Han är Linköpings nya domprost

Han är en 48-årig fyrabarnspappa och hundägare som gillar sport, historia och gärna tar en match på squashbanan eller förädlar tankar och idéer tillsammans med andra. Mattias Bähr är Linköpings nya domprost. Läs en personlig intervju med Mattias här.

Rosettfönster från 1200-talet på nära håll

Nygammal altartavla i Nicolauskapellet

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktionen berättar om verksamheten i våra församlingar i stan. Du kan läsa den här.

Så blir du medlem i Svenska kyrkan

Du kan bli medlem i Svenska kyrkan oavsett om du har varit medlem tidigare eller inte. Här finns alltid en plats för dig.

Ung musikplats

– Projektet Ung musikplats tar ett helhetsgrepp kring arbetet med musicerande barn och unga i Svenska kyrkan, berättar Lovisa Kronstrand Alinder som tillsammans med Alexandra Pilakouris driver projektet. Ung musikplats är vårt svar på frågan hur vi långsiktigt ger förutsättningar för ett ungt och levande musikliv i kyrkan. 

Sjung med Eva och Jennie

Digitala sånghälsningar för små och stora

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Att få dela sina tankar med någon kan göra skillnad. Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt. Just nu extraöppet på grund av coronapandemin. https://www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprast

Vad gör dom där uppe?

Renovering av valv och fönster

– Vi blir nog aldrig klara!

Många har säkert gått förbi domkyrkan och undrat om arbetet med fönstren som aldrig tycks ta slut. Möt Stefan Gullberg som arbetar med renoveringen.

Konstapp för Domkyrkan

Gör en konstvandring i Domkyrkan med din mobil! (Via Sacra, Frälsarkransen har en egen app) Ladda ner där appar finns.

Upptäck Via Sacra med mobilapp

Använd mobilappen Via Sacra som guide till Frälsarkransens pärlor i Domkyrkan.

Via Sacra

I Domkyrkans golv döljer sig en skatt där Frälsarkransens pärlor finns nedsänkta och inbjuder till en vandring runt katedralen och inåt i oss själva.

Domkyrkans hemliga rum

Följ med på några upptäcktsfärder i Domkyrkans hemliga rum dit de flesta inte har möjlighet att komma.

Elias älskar kyrkklockor

– Jag blir på glatt humör när jag hör kyrkklockor. Jag tycker det är vackert. Vissa har ljusa och andra mörka toner. Domkyrkans klockor är glada i tonen.

Svenska kyrkan Linköping

Sida för de nio församlingarna i Linköpings domkyrkopastorat

Appar till kyrkan

Upptäck vår konstapp, Frälsakransappen och Kyrkguiden

Slotts- & Domkyrkomuseet

Möt medeltiden i centrala Linköping

Kontakt

Välkommen att kontakta oss!