Domkyrkoförsamlingen
Välkommen in! Domkyrkan är öppen 09.00-18.00.
Korv med bön
Gudstjänst i Domkyrkan på barnens villkor.
"Korv med bön" onsdag 11 sept. kl 17.30
Gudstjänst med små och stora i Domkyrkan. Lilla kören medverkar. Korv till alla från kl. 16.45.
Visning av slottsträdgården 2024
Lördagarna 21 och 28 september!
Höstens tre historieföreläsningar med Erik Petersson
Linköpings slotts-och domkyrkomuseum den 26 september, 31 oktober, 28 november
Kristen djupmeditation
Stillhet, tystnad, ordlös bön. Måndagar 19.00 i Domkyrkan Terminstart 2 sept 2024. (Dock ej 23 dec)
Nya klanger i katedralen
En ny kororgel i Linköpings domkyrka. Ett efterlängtat instrument för gudstjänst, konsert och pedagogisk verksamhet.
Livsviktigt
Livsviktigt är en föreläsningsserie som tar upp tänkvärda och livsnära ämnen. Tolv gratis föreläsningar 18.30 på tisdagskvällar i Domkyrkan. Höstens datum: 3 sept-19 nov 2024.
Höstorgel i Domkyrkan lördagar kl 12
7 september - 12 oktober
Drama i katedralen
Dramagrupp för vuxna
Bachs samlade verk
Här finner du allt om det stora Bachprojektet! Samtliga Bachs orgelverk ljöd i Linköpings domkyrka i 26 konserter under 2021-2023.
Sinnesro för kropp och själ
– Domkyrkan och sinnesrogudstjänsten har blivit en viktig del i en stressad tillvaro, berättar Johan Melander som går regelbundet på Sinnerogudstjänsterna i Domkyrkan.
Axel von Fersens stämplar
I mer än tio har restaureringsarbetet av fönstren i Linköpings domkyrka pågått. Nu när man är framme vid de sista fönstren i Thomaskapellet så har man upptäckt tidigare helt okända järnstämplar på flera av fönstren.
Domkyrkan vinner Stenpriset
Stenpriset 2021 går till Linköpings domkyrka ”för ett både mångårigt och högklassigt arbete med att restaurera Sveriges största stenkyrka”. Så lyder en av motiveringarna när Sveriges Stenindustriförbund utsett Domkyrkan till årets vinnare. Priset delas ut varje år till ett projekt i Sverige där natursten använts på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt.
Stipendier Sundbergska stiftelsen i Linköping
Du som studerar på gymnasium eller går yrkesutbildning motsvarande gymnasium, är under 25 år och bor i Linköpings kommun är välkommen att söka stipendium från Sundbergska stiftelsen. Utdelning sker varje år.
Att rita av Domkyrkan till en tidskapsel!
Det är en pirrig förväntan i luften så att det är lite svårt att stå still. För det är inte varje dag som man får möjligheten att rita en teckning som ska läggas i en tidskapsel som ska öppnas först om 80 eller 100 år.
För Gud och plåtslagare är ingenting omöjligt
– När vi lyfte ner spiran så kunde vi ta i ganska rejält för att få loss den, men när den ska på plats igen så får vi knappt röra vid den så vi inte förstör förgyllningen, berättar Niclas ”Plåt-Niclas” Bylund som är den som ansvarar för arbetet med att byta all plåt på domkyrkotornet.
Alva på äventyr i Paris
Allt började med en fredag förmiddag på mitt jobb som vaktmästare i Linköpings domkyrka. Det skulle vara stiftsmässa och denna gång skulle två personer sändas ut med Ung i SKUT (Svenska kyrkan i utlandet). Jag hade hört talas om Svenska kyrkan i utlandet, men visste inte så jättemycket.
Nytestamentlig grekiska
Introduktionskurs i höst i Församlingshemmet
Kian är årets gossopran 2024
Kian Eckestad från Linköpings gosskör är utsedd till årets gossopran 2024. Och när man hör honom sjunga En vänlig grönskas rika dräkt så är det inte så svårt att förstå. Hör honom sjunga här.
Konfirmation i Linköping
Du är inte ensam om att fundera över livet. Välkommen att bli konfirmand i Linköping!
Studiecentrum
Studiecentrum inbjuder till studier och samtal. I respekt för varje människas sökande efter en tro vill vi presentera kyrkans tro och liv i en miljö där samtalet och frågorna får stor plats.
En bok om katedralen
”Ett ädelt och kostbart verk” är en bok om Linköpings domkyrka.
Dopvärdar sökes!
Vill du vara med och välkomna i Domkyrkan?
Kryp och sjung
Välkommen till en lekfull gudstjänst med små och stora i Domkyrkan. Sång, lek och fika.
Mässa i Mariakapellet tisdagskvällar
Kvällsmässa kl. 20.00 (i samband med "Livsviktigt")
Domkyrkans torn restaureras
Restaureringsarbetet av domkyrkotornet kommer att pågå i tre år fram till 2025. Då kommer plåt och sten att bytas ut och toppspiran och urtavlor kommer att förgyllas. På den här sidan kan du kunna följa arbetet löpande med information och bilder.
Domkyrkotornets historia
Det välkända torn som pryder Linköpings domkyrka idag har bara funnits sen 1886.
En byggställning utöver det vanliga
– Jag har alltid klättrat i träd och på hustak, berättar Robin Koivula som är ledande ställningsmontör vid restaureringen av domkyrkotornet. Intresset med höjder har alltid funnits där ända sen jag var liten. Så det här jobbet passar mig utmärkt.
Madeleine sätter guld på tillvaron
– Linköpingsborna kommer bli bländade av skönhet när det är klart, skrattar Madeleine Villanyi som är konservator och arbetar med förgyllningen av urtavlorna och spirorna under restaureringen av domkyrkotornet.
Vissa dagar bygger vi en katedral, andra dagar så hugger vi bara sten
Stenhuggargesällerna Johanna och Adine har siktet inställt på att bli Sveriges första kvinnliga stenhuggarmästare – tillsammans!
Om man kunde stänga dörrarna på Heemskercks altarskåp ...
Dörrarna till Heemskercks altarskåp inne i Domkyrkan är för sköra för att öppna och stänga så de står numera alltid öppna. Pressar man sig mot väggen bakom altarskåpet så kan man i mörkret ana de bilder som finns på dörrarnas utsida. Nu visar vi upp dem här.
Östgötapojkens dotter
– Får jag låne gutten? Får jag låne gutten? Den som ropar är den norske konstnären Henrik Sörensen som kommer utspringande ur en sidoport i Linköpings domkyrka med flaxande målarrock. Så kom det sig att den 9-årige Arne Åkesson blev modell för östgötapojken i Sörensens altartavla.
– Det är härligt när kyrkan kommer på besök!
– Jag är inte gammal, men jag är årsrik, skojar hundraåriga Brita när hon kommer gående med rullatorn till gemenskapslokalen. Samtidigt kommer Elisabeth och Helena från Domkyrkan. Elisabeth är präst och har en gammal skolplansch och en docka under armen. Helena är församlingsmusiker och bär sin gitarr på ryggen. I eftermiddag är det andakt på trygghetsboendet Översten på T1.
Tonsatta psaltarpsalmer
"Visa mig dina stigar". Helena Ritzén har tonsatt psaltarpsalmer ur Psaltaren. Här kan du lyssna på psalmerna.
Dop, vigsel och begravning
Läs mer om dop, vigsel och begravning i våra kyrkor och kapell.
Sorgegruppen blev vägen till engagemang
– Jag tycker det är roligt att lära känna nya människor och det finns en värme och omtanke i det här sammanhanget, berättar Christina Fhyr som hittade ett engagemang och ett nytt sammanhang i Domkyrkan genom sorgegruppen.
Konsten att välja plåt till ett domkyrkotorn
– Målsättningen är att ingen ska kunna se att vi bytt kopparplåten när restaureringen av domkyrkotornet är klar, säger Niclas ”Plåt-Niclas” Bylund som är den som ska byta ut 18 000 kg plåt på taket under tre år.
Stenen till domkyrkotornet bryts i Borghamn
– Domkyrkans torn är byggt helt i kalksten från Borghamn, berättar Tim Ericsson som är stenhuggarmästare vid Borghamns stenförädling. Det är här de mer än 1 000 stenarna till domkyrkotornets restaurering bryts. Precis som för 150 år sen när tornet byggdes.
Han är Linköpings nya domprost
Han är en 48-årig fyrabarnspappa och hundägare som gillar sport, historia och gärna tar en match på squashbanan eller förädlar tankar och idéer tillsammans med andra. Mattias Bähr är Linköpings nya domprost. Läs en personlig intervju med Mattias här.
Församlingsinstruktion
Församlingsinstruktionen berättar om våra mål och vår verksamhet i våra församlingar i Linköping. ”För att världen ska leva” är den vision som bär församlingsinstruktionen. Du kan läsa den här.
Så blir du medlem i Svenska kyrkan
Du kan bli medlem i Svenska kyrkan oavsett om du har varit medlem tidigare eller inte. Här finns alltid en plats för dig.
Ung musikplats
– Projektet Ung musikplats tar ett helhetsgrepp kring arbetet med musicerande barn och unga i Svenska kyrkan, berättar Lovisa Kronstrand Alinder som tillsammans med Alexandra Pilakouris driver projektet. Ung musikplats är vårt svar på frågan hur vi långsiktigt ger förutsättningar för ett ungt och levande musikliv i kyrkan.
– Vi blir nog aldrig klara!
Många har säkert gått förbi domkyrkan och undrat om arbetet med fönstren som aldrig tycks ta slut. Möt Stefan Gullberg som arbetar med renoveringen.
Konstapp för Domkyrkan
Gör en konstvandring i Domkyrkan med din mobil! (Via Sacra, Frälsarkransen har en egen app) Ladda ner där appar finns.
Upptäck Via Sacra med mobilapp
Använd mobilappen Via Sacra som guide till Frälsarkransens pärlor i Domkyrkan.
Via Sacra
I Domkyrkans golv döljer sig en skatt där Frälsarkransens pärlor finns nedsänkta och inbjuder till en vandring runt katedralen och inåt i oss själva.
Domkyrkans hemliga rum
Följ med på några upptäcktsfärder i Domkyrkans hemliga rum dit de flesta inte har möjlighet att komma.
Elias älskar kyrkklockor
– Jag blir på glatt humör när jag hör kyrkklockor. Jag tycker det är vackert. Vissa har ljusa och andra mörka toner. Domkyrkans klockor är glada i tonen.
Svenska kyrkan Linköping
Sida för de nio församlingarna i Linköpings domkyrkopastorat
Appar till kyrkan
Upptäck vår konstapp, Frälsakransappen och Kyrkguiden
Slotts- & Domkyrkomuseet
Möt medeltiden i centrala Linköping
Kontakt
Välkommen att kontakta oss!