Linköpings domkyrkopastorat Besöksadress: Ågatan 40 , 58222 Linköping Postadress: Box 2037, 58002 Linköping Telefon: +46(13)205000 E-post till Linköpings domkyrkopastorat Webbplats

Skolprogram för gymnasieskolorna

Med skolans nya läroplan finns många möjligheter till samarbete mellan skola och kyrka. Inom ämnen som religion, naturkunskap, geografi, historia och bild ser vi många intressanta beröringspunkter. Ett besök i Linköpings domkyrka innebär att eleverna får del av ett stort kulturarv med symboler från medeltidens kyrka fram till våra dagar. I kyrkan finns spår från alla tider och tankegångar därifrån. Vi kan på ett levande sätt berätta och samtala kring kyrkans olika högtider, bibelberättelser och historia. Vi funderar tillsammans omkring viktiga frågor som kärlek, relationer och döden under medeltidsvalven.

Domkyrkan är öppen från nio på morgonen och hela skoldagen. Ibland är det bön, mässa, begravning eller orgellektion, så det är säkrast att ni hör av er innan om ni vill komma med en grupp till Domkyrkan utan att delta i något av våra program!
Under vårens alla skolutflykter är det många som besöker Domkyrkan. Vi hjälper er gärna med en kort presentation av kyrkan. Vi hoppas att ni finner något i vårt utbud lockande -  något som fördjupar och berikar er undervisning!

Obs! Det är gratis!

Gymnasieskolan

Vi kan ta emot klasser och mindre projektgrupper med teman som passar in i undervisningen.

Förslag på teman:

Historia och nutid i Linköpings Domkyrka

Hur historia, politik och religiös utveckling speglas i Domkyrkans arkitektur och bilder.

Symboler i Linköpings Domkyrka

Alla kyrkor är fyllda med symboler. Vad uttrycker bilderna av de bibliska personerna och hur tolkar vi det och vad betyder symbolerna?

Meditation

Prova-på meditation enligt za-zen-metoden, för gymnasieelever i åk 3, max 15 elever.
Tidsåtgång ca 60 minuter.

Tro och vetande

Hänger tro och vetenskap ihop? Vad säger kyrkan? Vad tror du? Skapades jorden på 7 dagar? Vad står det egentligen i bibeln? På ett öppet och roligt sätt möts våra viktiga tankar. Ett tillfälle att grubbla lite tillsammans!
Tidsåtgång 60 minuter

Fråga kyrkan

Du är välkommen med din klass att samtala om och ställa frågor om Svenska kyrkan,  att vara präst eller om andra yrken, om tro och tvivel. Små och stora frågor.

Intervjuer

Vi står gärna till förfogande i samband med elevernas projekt och grupparbeten. Det är viktigt att eleverna tar kontakt för att boka en tid!

Utställningar

Håll utkik på vår hemsida, det pågår ofta en intressant utställning som kan vara värt ett besök!