Med blicken mot jul i Linköpings domkyrkopastorat

Här kan du läsa allt vad som händer från advent till trettondagen i våra kyrkor. Här finns julevangeliet, allt om julens traditioner, musik och läsning.

Julkalendariet

Konserter, krubbor och gudstjänster från advent till trettondedagen i Linköpings kyrkor.

Barnen på Ängeln hittar former för julen

– Jag ska göra Nordpolen, säger Walter på förskolan Ängeln i Tannefors direkt när förskollärare Birgit Triches berättar att de ska julpyssla och skapa med olika former. – Jag ska också göra Nordpolen, säger Eira. Turu bestämmer sig för att göra en tomte.

Mirna har växt upp i Betlehem

– Från mina föräldrars köksfönster kan man se fårhjordarna gå uppe i bergen och äta gräs och herdar som vaktar dom, berättar linköpingsstudenten Mirna som är uppväxt i Betlehem. Kameler har vi inte så många, dom finns mest i Jeriko. 

Krubban på Stora torget

– När krubban är på plats på Stora torget så känner man en förnöjsamhet över att få göra något för Linköping. Det är en fin tradition, säger Tore Allert, pensionerad lärare som har byggt stallet tillsammans med elever från Anders Ljungstedts gymnasium.

Julen är en tuff tid för många människor

– Våra församlingar arbetar året runt med att möta och stötta människor som lever i ekonomisk utsatthet, men vid jul ökar behovet, säger Anna Haglund Fröhler som är diakon i domkyrkoförsamlingen. Då är det vår uppgift som kyrka att vara där och ge stöd och inte minst erbjuda gemenskap.

Handla för andra

Sen några år tillbaka har Landeryds församling ett samarbete med ICA Signalen som kallas Handla för andra. Det innebär att du handlar något extra när du ändå är i affären. Sedan lägger du din betalda vara i kundvagnen utanför kassorna. Gåvorna lämnas sedan vidare av våra diakoner till behövande familjer som kämpar med sin tillvaro. Insamlingen pågår 12-31 december.

Låt oss tända tusen juleljus!

Det är inte i alla hem i Linköping som julen är en festlig högtid där klappar öppnas eller julmaten står på borden. Svenska kyrkans diakonala arbete vill sprida julglädje och skänka hopp och ljus där mörker råder. Swisha din gåva till En varmare stad 123 475 95 02 och ta hand om din nästa i jul! Behöver du eller någon du känner ekonomiskt stöd inför jul? Kontakta diakonen i den församling som du bor i så får du veta hur en ansökan går till.

En musikalisk adventskalender

Upplev 25 musikaliska "luckor" med sång och musik från våra kyrkor i Linköping.

En välsignad jul!

Vi närmar oss advent och jultid. En tid som vi möter med så väl förväntan och glädje som stress och otillräcklighet. Läs församlingsherde Liza Hagberg Lerners tankar inför julen.

Vilka bilder av julen gör det lättare att andas?

Julen är en bildrik tid. Media pumpar ut bilder av hurdan julen bör vara. Somliga traditionella, många idylliserande, en hel del vackra och somliga nästa groteska. Somliga är kravfyllda. Andra gör det lättare att andas. Läs biskop Martins julhälsning här.

Låt oss fira jul med båda fötterna på jorden!

Berättelserna om Jesu födelse i Betlehem har i över två tusen år färdats över hav och land, korsat ängar och öknar, dragit in i städer och byar. De har formats och färgats av de många och skiftande sammanhang i vilka de sjungits, dramatiserats, avbildats, lästs och talats fram för att så bli levande och meningsfulla i människors liv. Läs domkyrkolektor Johannes Zeilers tankar inför jul.

Nästan allt du undrar om julen...

Vad betyder advent? Vad är ett ramaskri? Var kommer julkrubban ifrån? Vilka var de vise männen? Varför den 25 december och varför firar vi Trettondedag jul? Har du koll på julen? Annars får du läsa mer här...

Vad är Julevangeliet?

Julevangeliet är den glada berättelsen om hur Gud föddes som människa i ett stall i Betlehem för drygt 2000 år sen och som börjar vår tideräkning. Berättelsen finns att läsa i Lukasevangeliet kapitel 2 vers 1-20. eller här.

Vad gör vi när julen inte tindrar?

Nu är vi inne i adventstiden. Adventsljusstakarna och julstjärnorna lyser upp i stadens mörker. Många av oss ser fram emot jul och adventstid; pyssel, förberedelser, gemenskapen, möjligheten att visa sin kärlek i omtanke. Men så är det inte för alla...

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Vinterguidningar i Domkyrkan

Upptäck Sveriges antagligen vackraste katedral och gå en gratis guidning.