Linköpings domkyrkopastorat Besöksadress: Ågatan 40 , 58222 Linköping Postadress: Box 2037, 58002 Linköping Telefon: +46(13)205000 E-post till Linköpings domkyrkopastorat

Kulturvård och gravvårdshantering

Inom Linköpings griftegårdar har vi sedan länge arbetat med kulturarvet, allt ifrån de begravningsplatser vi använder idag till den varsamma skogsvården i Lilla Aska med fornlämningar från bronsålder och järnålder, som finns längs vår meditationsled. Man skulle alltså kunna säga att vårt arbetsområde omfattar mer än två tusen år.

Ett fortlöpande arbete

I vår dagliga verksamhet bedriver vi fortlöpande ett kulturvårdande arbete inom ramen för kulturminneslagen.Det gäller att slå vakt om de kulturella värden som finns på våra griftegårdar och bevara dessa för kommande generationer, samtidigt som griftegårdarna ska kunna fortsätta att vara väl fungerande begravningsplatser i en modern tid.

Kulturvårdsplan och gravvårdsmanual

Inom Linköpings griftegårdar finns en kulturvårdsplan och en gravvårdsmanual. I kulturvårdsplanen står vad som är viktigt att spara och gravvårdsmanualen beskriver gången för hur vi hanterar stenar mm på gravar som återlämnas eller återtas.

Kulturvårdsplanen går ut på att så långt som möjligt försöka bevara det 200-åriga kulturarv som griftegårdarna utgör. Att ärva, förvalta och överlämna ska vara ledorden.

kontakta griftegårdsexpeditionen

10.00-11.45 och 13.00-15.00

Ågatan 40, Linköping

linkoping.griftegard2@svenskakyrkan.se