Färgglatt motiv av Jesus och kvinna

Svenska kyrkan i Umeå

I vardag och helg, glädje och sorg finns vi här för varandra. Välkommen till Svenska kyrkans alla sammanhang i Umeå och Tavelsjö.

Sommar i Umeå

Friluftsgudstjänster, andakter, promenader och kaféer med låga priser. Träffar inne och ute, runt om i stan. För barn, ungdomar och vuxna. För dig som vill sitta ner och njuta av vacker musik, meditera eller skapa själv. Här ser du vad som händer i Svenska kyrkan i Umeå i sommar.

Aktuella och kommande arrangemang

Appen Pilgrim Umeå

Ladda ner appen och börja vandra någon av pilgrimslederna själv.

Nära naturen

Följ med på enkla utflykter i naturen på Ålidhem, Tomtebo och Carlshem. Upptäck växter och djur, prova på att odla grönsaker och blommor som är bra för insekter, bygg bon och matplatser till insekter och fåglar. Varken förkunskaper eller oömma kläder krävs för att delta. Aktiviteterna är gratis och fika bjuder vi på. Kom och var med, en gång eller fler!

Dagar om sorg

Lördag 8 oktober är en dag för dig som förlorat kroppsfunktioner exempelvis genom olycka eller sjukdom. Lördag 19 november är en dag för dig som sörjer någon som dött.

Konsert i Ersbodakyrkan 25 augusti

Konsert på temat " Gudomligt vackert". Torsdag 25 augusti klockan 19.00. Fri entré!

En grusväg mellan två åkrar. I vägkanten står en blå skylt med bokstaven M för mötesplats.

Katekumenatet- en vuxenväg till tro

Om du fick möjlighet att samtala om tro - vad skulle du fråga om? Om Gud finns - vad kan Gud ha för plats i ditt liv?

Vi tror på alla människors lika värde. Vi gör skillnad.

Senaste numret av Spira

Musiken i kyrkan är inte helt barock

Om du går på kyrkokonsert i Umeå kan du få njuta av nästan 400 år gammal musik. Just musik från barocken är oerhört populär. Men vad fick en umebo på 1600-talet höra i kyrkan?

Njuter när kyrkan bjuder på konsert

– För mig betyder det mycket att kyrkan erbjuder livemusik, säger Marianne Hägglund, som är en flitig konsertbesökare. Senast hörde hon musik av kompositören Rego Wiklund.

Levande musik vid livets början och slut

Har du varit på vigsel eller begravning i Umeå? Då är det mycket möjligt att du hört Per Wållberg spela orgel. – Det är ett otroligt viktigt uppdrag, säger han.

Nu är Umeå kulturfest igång!

Publicerad:

– Kulturen bär genom århundradena. Musiken, orden och bilderna finns alltid i våra kyrkor, men nu gör vi en extra satsning så att fler Umeåbor upptäcker den rikedomen, säger Lena Fagéus, kyrkoherde i Umeå.

Umeå har fått sin första polisdiakon

Publicerad:

Fredag den 29 april skrev Polisen och Svenska kyrkan i Umeå på en överenskommelse. Den innebär att en diakon finns tillgänglig för enskilda samtal för alla anställda i polishuset, kan fungera som krisstöd vid större olyckor, medverka i utbildning och ge stöd när polisen lämnar dödsbud eller om en polismedarbetare eller anhörig går bort.

Nu släpps biljetterna till kulturfesten

Publicerad:

Nu släpps biljetterna till fyra av konserterna under Umeå kulturfest Heliga rum. De nio andra är gratis.

Operasångare tolkar Rego Wiklund

Publicerad:

Anton Eriksson dokumenterar kyrkomusiker Rego Wiklunds musik. Den 3 april kan alla höra musiken i Backens kyrka.

Tro, hopp och ilska får plats i ny samtalsgrupp

Publicerad:

”Med hela mig” är en ny samtalsgrupp om tro och liv för den som lever med fysiska funktionshinder. Ledaren, diakon Maria Westerlund, är själv aktiv i riksföreningen Sällsynta diagnoser.

Här kan du läsa vad som händer i veckan

Detta händer under veckan i Svenska kyrkan i Umeå

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Du behövs!

Det finns många sätt som du kan hjälpa andra medmänniskor på. Att bli medlem, engagera dig som volontär och att ge en gåva är några.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Kyrkogårdar i Umeå

Välkommen till Umeås kyrkogårdsförvaltning. Vi sköter kyrkogårdarna och begravningsverksamheten för alla som bor i Umeå och Tavelsjö, oavsett livsåskådning eller medlemskap i Svenska kyrkan.

Senaste Spira

Spira nr 2 har temat ”Möt musiken”. Musiken i Umeås kyrkor under 400 år. Fönsterquiz. Möt Ann-Helén Andersson som slutat skämmas.

Arbeta med oss

Kul att du hittat hit! Här finns information om lediga jobb, Svenska kyrkan som arbetsgivare och intervjuer med några av våra fantastiska medarbetare.

Följ oss på Facebook

Behandling av personuppgifter

Din personliga integritet är viktig för oss och därför vill vi informera om var dina personuppgifter hämtas från, hur vi använder dem och vilka rättigheter du har.