Färgglatt motiv av Jesus och kvinna

Svenska kyrkan i Umeå

I vardag och helg, glädje och sorg finns vi här för varandra. Välkommen till Svenska kyrkans alla sammanhang i Umeå och Tavelsjö.

Sommarplaner?!

Sommar i Umeå

Friluftsgudstjänster, andakter, promenader och kaféer med låga priser. Träffar inne och ute, runt om i stan. För barn, ungdomar och vuxna. För dig som vill sitta ner och njuta av vacker musik, meditera eller skapa själv. Här ser du vad som händer i Svenska kyrkan i Umeå i sommar.

Konserter och musik i kyrkan

Välkommen på närmare 40 konserter med allt från 300 körsångare i Umeå stads kyrka till visor vid Nydalasjöns strand.

Ett dop i en kyrka. En kvinna med sin man bakom sig, håller barnet i famnen. En manlig präst håller barnets hand.

Dop

Dopet är en högtid som är förknippad med stor glädje. Dopet är öppet för alla, såväl barn som vuxna. Det är en helig handling som innebär att den döpte blir en del av ett större sammanhang; en världsvid kristen gemenskap och en del av Guds stora familj.

Aktuella och kommande arrangemang

”Dialogo” – Umeå kulturdagar

Se bilder från föreställningen fredag den 2 juni. Ett unikt möte mellan solodans och musik. Jakob Koranyi spelar cello och Virpi Pahkinen dansar.

Idédag 2023

Lördagen den 7 oktober kl 9-14 i Tegs kyrka. En frivillig dag för alla ideella, anställda och förtroendevalda. Vi följer Idédagarna digitalt från Trollhättan. Det utlovas en färgsprakande talkshow med spännande gäster som berättar utifrån olika teman.

12 steg om vår stund på jorden

Vad tror du händer när vi dör? Finns det någon som tar emot oss? Och vad är viktigt för oss att hinna med innan livet är över. För oss som funderar över hur livet kan levas. Vi delar utifrån de tolv stegen med ett tema varje vecka.

Kulturdagar 2023

Musik, ord, bild och dans med artister i världsklass.

Pop-up öppen förskola

Fredagar 9.30-10.30. Nu är Pop-up tillbaka! En mötesplats utomhus för er som vill leka, sjunga och fika tillsammans. Personal finns på plats kl 9.30-10.30. Kom när ni vill, gå när ni vill. Vårterminen pågår: 19 maj-16 juni.

P.S.UNG

Personlig samtalsmottagning för dig mellan 13 och 25 år. Öppet för alla oavsett tro, kön eller sexuell läggning.

Senaste numret av Spira

Fick tecken från Gud om att bli präst

För två år sedan fick Lina Gullbrand sitt drömjobb som präst inom kyrkans teckenspråkiga verksamhet. Strax efteråt föddes hennes yngsta dotter med  en oväntad hörselnedsättning.

Blir lugn av att gå långt och långsamt

Efter tredje dagen blir ryggsäcken som en extra kroppsdel – nödvändig och självklar. Camilla Lingbro-Dömstedt återvänder gärna till pilgrimsleden El Camino

Sommarquiz – titta upp & hitta tupp!  

På långt håll kan man se tuppar och kors på kyrktorn och klockstaplar. Försök para ihop prydnad med plats!

Bakom varje siffra finns en människa

Över 100 miljoner människor är på flykt och 300 miljoner människor är i behov av humanitärt bistånd. Din gåva gör skillnad!

Läs mer och ge en gåva

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Gudstjänst hemma

Fira andakt här varje söndag kl 10. Andakterna kommer från Umeå, Vännäs-Bjurholm, Bygdeå, Nordmaling, Holmsund, Sävar-Holmön och Hörnefors.

Vår på kyrkogården

Kyrkogårdar i Umeå

Välkommen till Umeås kyrkogårdsförvaltning. Vi sköter kyrkogårdarna och begravningsverksamheten för alla som bor i Umeå och Tavelsjö, oavsett livsåskådning eller medlemskap i Svenska kyrkan.

Arbeta med oss

Kul att du hittat hit! Här finns information om lediga jobb, Svenska kyrkan som arbetsgivare och intervjuer med några av våra fantastiska medarbetare.

Nyheter

Nya filmer hjälper kyrkan fira dop och andra gudstjänster på teckenspråk

Publicerad:

Svenska kyrkan ska börja använda en ny kyrkohandbok på svenskt teckenspråk. Det firas med gudstjänst i Ersbodakyrkan pingstsöndagen 28 maj, där bland andra biskop Åsa Nyström och teckenspråkiga prästen Lina Gullbrand medverkar.

Därför blir det kallare i kyrkan

Publicerad:

Ta med en extra kofta till konserten eller julottan. Svenska kyrkan sänker temperaturen i flera kyrkor.  – Precis som under pandemin vill vi ta ansvar, säger kyrkoherde Lena Fagéus.

Verksamheten växer i Västerslättskyrkan

Publicerad:

Västerslättskyrkan ska inte säljas. Det beslutade kyrkofullmäktige den 8 november. I stället blir det mer verksamhet och gudstjänst varje söndag.

Nu startar insamlingen inför tuff jul

Publicerad:

Dyrare mat och högre elräkningar lär göra årets jul tuffare för fler. Därför startar Svenska kyrkans lokala insamling ”Ge fler julklappar” redan den 1 november. – Varenda krona går till presentkort. Så även små gåvor gör skillnad när vi är många som hjälps åt, säger Åse Lindegren, diakon.

Broschyren med mötesplatser är här

Publicerad:

Runt om i kyrkor och församlingsgårdar finns människor som möts, året om. Det finns mötesplatser både på dagtid och kvällstid och med många olika inriktningar. Nu finns alla höstens mötesplatser samlade i en broschyr. Ladda hem den här eller hämta i din närmaste kyrka.

Svenska kyrkan i Umeå finns på Facebok

Följ oss där!

Testa Svenska kyrkans app för barn

I appen Kyrkan kan ditt barn utforska kyrkorummet på ett lekfullt sätt.

Läs om appen

Behandling av personuppgifter

Din personliga integritet är viktig för oss och därför vill vi informera om var dina personuppgifter hämtas från, hur vi använder dem och vilka rättigheter du har.