Färgglatt motiv av Jesus och kvinna

Svenska kyrkan i Umeå

I vardag och helg, glädje och sorg finns vi här för varandra. Välkommen till Svenska kyrkans alla sammanhang i Umeå och Tavelsjö.

Dela lika och rädda liv

Var tionde människa i världen saknar sitt dagliga bröd trots att det finns tillräckligt med resurser för att alla ska kunna äta sig mätta. Du kan vara med och förändra det.

Läs mer och ge en gåva

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Kontakta oss

Vill du boka dop, gifta dig, prata med en präst? Har du frågor om gravar eller undrar något om Svenska kyrkan i Umeås verksamhet?

Aktuella och kommande arrangemang

Påskdrama för alla

Söndag 19 mars kl 18.00 i Backens kyrka. En teaterföreställning om den allra första påsken. Upplev den första kristna påsken i ett drama framfört av Umeå landsförsamlings personal och volontärer. Föreställningens längd ca 30 minuter. Fri entré.

Leende kvinna med kort vitt hår, blå kofta och prästkrage runt halsen i svart skjorta sitter framför suddig bokhylla och håller i en bok

Podden Angeläget

Angeläget är tillbaka i ny tappning. Denna säsong kommer du som lyssnar få ta del av Lena Fagéus tankar om tron och om livet. Vårens första avsnitt handlar om skam.

Sportlovstips i Umeåtrakten

Här kan du hitta vad som händer under sportlovet i våra kyrkor med omnejd.

Littsöndag på Gammlia 17 mars

Littsöndag arrangeras för sjätte året i rad och handlar om våra inre och yttre landskap. Om ursprung, ansvar och om platsen dit man längtar.

Livsstegen cirkel i Ålidhemskyrkan

Måndagar udda veckor kl 15.00-16.30. En självhjälpsgrupp för oss med synligt eller osynligt handikapp och för oss hjärntrötta. Anmälan.

Dansa för livet!

Lördag 16 mars 12.30-15.00 arrangeras Dansa för livet! i Tegs kyrka. Insläpp fr. kl.12. Dans till storbandet VA Big Band – Från Basie till Beatles. Entré 200 kr inkl. fika. Alla intäkter går till Act Svenska kyrkans insamling för allas rätt till mat.

Senaste numret av Spira

Bränteverest ger utsikt och insikt

Höjden 48 meter över havet är inte så svindlande i sig. Måndagarna på Bräntberget ger dock nya perspektiv på både Umeå och livet.

Fick omtolka livet när synen försvann

Drömmarna om läkarstudier och tennisspelande fick ett abrupt slut när Hamid Salimi började tappa sin syn i gymnasiet. I dag är han tacksam för sitt liv med familj, arbete, tro och hobbyn goalball.

Hur långsamt kan du gå till tåget?

Som en skogsglänta mitt i stan ligger tunneln med citat av författaren Sara Lidman. Gå långsamt igenom den som en stunds meditation.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Gudstjänst hemma

Fira andakt här varje söndag kl 10. Andakterna kommer från Umeå, Vännäs-Bjurholm, Bygdeå, Nordmaling, Holmsund, Sävar-Holmön och Hörnefors.

Kyrkogårdar i Umeå

Välkommen till Umeås kyrkogårdsförvaltning. Vi sköter kyrkogårdarna och begravningsverksamheten för alla som bor i Umeå och Tavelsjö, oavsett livsåskådning eller medlemskap i Svenska kyrkan.

Arbeta med oss

Kul att du hittat hit! Här finns information om lediga jobb, Svenska kyrkan som arbetsgivare och intervjuer med några av våra fantastiska medarbetare.

Ålidhems församling tar emot Regnbågsnyckeln

Publicerad:

Ålidhems församling har fått märkningen Regnbågsnyckeln för sitt arbete att bli en mer inkluderande kyrka.

Nya filmer hjälper kyrkan fira dop och andra gudstjänster på teckenspråk

Publicerad:

Svenska kyrkan ska börja använda en ny kyrkohandbok på svenskt teckenspråk. Det firas med gudstjänst i Ersbodakyrkan pingstsöndagen 28 maj, där bland andra biskop Åsa Nyström och teckenspråkiga prästen Lina Gullbrand medverkar.

Därför blir det kallare i kyrkan

Publicerad:

Ta med en extra kofta till konserten eller julottan. Svenska kyrkan sänker temperaturen i flera kyrkor.  – Precis som under pandemin vill vi ta ansvar, säger kyrkoherde Lena Fagéus.

Verksamheten växer i Västerslättskyrkan

Publicerad:

Västerslättskyrkan ska inte säljas. Det beslutade kyrkofullmäktige den 8 november. I stället blir det mer verksamhet och gudstjänst varje söndag.

Nu startar insamlingen inför tuff jul

Publicerad:

Dyrare mat och högre elräkningar lär göra årets jul tuffare för fler. Därför startar Svenska kyrkans lokala insamling ”Ge fler julklappar” redan den 1 november. – Varenda krona går till presentkort. Så även små gåvor gör skillnad när vi är många som hjälps åt, säger Åse Lindegren, diakon.

Svenska kyrkan i Umeå finns på Facebok

Följ oss där!

Testa Svenska kyrkans app för barn

I appen Kyrkan kan ditt barn utforska kyrkorummet på ett lekfullt sätt.

Läs om appen

Behandling av personuppgifter

Din personliga integritet är viktig för oss och därför vill vi informera om var dina personuppgifter hämtas från, hur vi använder dem och vilka rättigheter du har.

Information om personuppgiftsincident

Svenska kyrkan vill informera dig om en personuppgiftsincident som skedde i samband med att kyrkan utsattes för ett cyberangrepp i november 2023. Syftet med informationen är att berätta vad som hänt och vilka åtgärder kyrkan vidtagit. Vi ger även generella tips på vad du kan göra själv för att skydda dina personuppgifter.