Kyrkans hus med kyrksal till vänster och samlings- och verksamhetslokaler i huskroppen till höger.
Foto: Lina Eriksson

Kyrkans hus i Yttersjö

Mitt i byn Yttersjö finns Kyrkans hus. Det är en villaliknande byggnad med lekrum, allrum och en stor sal som används vid gudstjänster och andra sammankomster.

Aktuell information om vad som händer i Kyrkans hus hittar du på EFS-föreningens webbplats kyrkanshus.se

EFS missionsförening i Yttersjö tog över Kyrkans hus 2020. 

Saker att göra i sommar

Sommar i Umeå

Friluftsgudstjänster, andakter, promenader och kaféer med låga priser. Träffar inne och ute, runt om i stan. För barn, ungdomar och vuxna. För dig som vill sitta ner och njuta av vacker musik, meditera eller skapa själv. Här ser du vad som händer i Svenska kyrkan i Umeå i sommar.

Sommarens bucketlist

Upptäck Umeås kyrkor eller gå en kort pilgrimsvandring på ett nytt sätt. Hinner du bocka av alla? Du kan gör allt på en dag, eller låt det ta hela sommaren.

Kyrkstugan vid Nydalasjön

Kyrkstugan, en pärla vid Nydalasjön. Umeås mysigaste kafé med stans bästa ananaspaj och flera olika verksamheter som t ex Öppen förskola, Musik vid sjön och gudstjänster. Kaféet är öppet från 17 juni till 11 augusti.

Aktuella och kommande arrangemang runt om i Umeå

Årsberättelse 2023

Ett år har passerat. Det kom att präglas av en omvärld i krig och oro för ett ökat säkerhetshot mot Sverige. Mitt i denna orostid har kyrkan ändå stått stadigt.

Tre personer sitter och pratar runt ett bord. En av dem sitter i rullstol.

Med hela mig

Torsdagar jämna veckor kl 18.30-20 i Tegs kyrka. En samtalsgrupp om tro och liv för oss med fysiska funktionsnedsättningar/diagnoser. Vi delar gemenskap och samtalar om existentiella frågor, tro, liv och vardag, utifrån egna erfarenheter, bibeltexter och dikter. Ingen anmälan, kom när du vill och kan. Höstterminen pågår: 19/9-12/12.

Sommargåvan

Alla som bor i Umeå och Tavelsjö borde få sätta guldkant på sommaren. Din gåva gör det möjligt!

Om Kyrkans hus i Yttersjö

Biskop Hans Stiglund invigde Kyrkans hus i Yttersjö 2006. Det tog ett år från att Svenska kyrkan i Umeå beslutat att bygga ett hus på EFS tomt i Yttersjö till att huset stod färdigt för invigning. Kyrkans hus består av en villaliknande byggnad med kök, lekrum för barnen och allrum. Villan är ihopbyggd med Salen, gudstjänstlokalen med sin altartavla som utgörs av fönstret ut mot sjön. Nattvardsservisen är gjord av keramikern Eva-Karin Sandquist från Umeå.

1999 dömdes det gamla missionshuset ut på grund av mögel och efter det arbetade många i byn för att skapa en ny samlingsplats i byn. Ett 40-tal personer lade ned uppemot 1 000 arbetstimmar, helt ideellt, för att förverkliga bygget av Kyrkans hus.

Kyrkofullmäktige beslutade i november 2019 att sälja Kyrkans hus i Yttersjö. EFS-föreningen i Yttersjö tog över fastigheten 2020 och driver sedan dess verksamheten här.

Tillgänglighet: 

  • Stor toalett
  • Inga nivåskillnader och ramp upp till dörren
  • Högtalaranläggning men ingen hörslinga i salen och kafédelen
  • Parkering i anslutning till huset 

Hitta till Kyrkans hus i Yttersjö

Kyrkans hus i Yttersjö ligger i Tegs församling

Adress
Yttersjö 432
905 86 Umeå


Kontaktperson:

Sara Sandström, 090-200 27 66
sara.p.sandstrom@svenskakyrkan.se 


Koordinater

Latitud  63.778797
Longitud 19.991080
Klicka här för att se en karta>

Fira gudstjänst

Du är alltid välkommen att fira gudstjänst! Vi firar gudstjänst vissa dagar för att leva i Guds tjänst alla dagar. Bön och arbete behöver gå hand i hand för att tro och liv ska höra ihop. 

Tegs kyrka

Den karaktäristiska kyrkan med sin församlingsgård har sedan den stod färdig 1969 varit en samlingsplats för såväl Tegsbor som olika föreningar i Umeå. Olika kulturella uttryck, öppen barn-, familje- och ungdomsverksamhet samt verksamhet för äldre är uttryck för det.

Tegs kyrka

Tegs församling

Tegs församling på södra sidan av Ume älv består av både landsbygd och tätort. Gudstjänster firas och verksamhet bedrivs i två kyrkor, fem missionshus och i Kyrkans hus i Yttersjö.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.