Foto: Lina Eriksson

Backens prästgård

Huset från 1790 är ett av Umeås äldsta hus. Det renoverades under 2016-17 och innehåller nu verksamhets- och samlingslokaler samt kontor. Bredvid prästgården ligger den nybyggda paviljongen.

Det händer i Backens prästgård

Prästgården och paviljongen som ligger precis bredvid är fulla av olika verksamheter. Vill du pyssla, sjunga i kör eller fika?

Vi som arbetar i Backens prästgård

Kontakta oss med frågor mellan himmel och jord

Det händer i Backens kyrka

Kyrkan är full av liv och rörelse. Vill du lära dig spela orgel, sjunga i kör eller meditera? Det händer också mycket i prästgården som ligger på kullen ovanför kyrkan.

Aktuella och kommande arrangemang

Sommargåvan

Alla som bor i Umeå borde få sätta guldkant på sommaren. Din gåva gör det möjligt!

Sommarkonsert med Gaudium

Söndag kl 9 juni18.00 i Backens kyrka. Kören Gaudium bjuder på vår- och sommarsånger under ledning av Katarina Konradsson. Fri entré

Konserter och musik i kyrkan

Ladda ner musikfoldern och planera vårens musikäventyr i kyrkan! I vår kan du gå på 70 konserter i Holmsunds och Umeås kyrkor med körer, solister, orkester och orgel.

Årsberättelse 2023

Ett år har passerat. Det kom att präglas av en omvärld i krig. En oro för ett ökat säkerhetshot mot Sverige. Ökad kriminalitet bland riktigt unga och inte minst av en cyberattack. Mitt i denna orostid har kyrkan ändå stått stadigt. När nästan alla digitala system var kapade fortsatte ändå all verksamhet, nästan, som vanligt. Om oro var nyckelordet för omvärlden blir ändå beskrivningen för Svenska kyrkan i Umeå 2023, stabilitet.

Backens prästgård

Sommarkafé i Backens prästgård

Tisdagar under juni och juli kl 14-16. Våfflor, bullar och kakor. Sitt ute i trädgården, på altanen, glasverandan eller inomhus. Leksaker och pyssel finns. De tre första tisdagarna i juni kan du prova-på-tälja-i-trä m.fl. hantverk. 

En hand som håller upp tussilago mot himlen

Gudstjänst och våravslutning med små och stora

Välkomna till Backens kyrka och prästgård söndag 26 maj kl 11 - 14.

Tillgänglighet

  • Hiss till övervåningen finns
  • Ramp och låga trösklar
  • Hörslinga 
  • Handikappanpassad toalett

Hitta till Backens prästgård och paviljong

Backens prästgård ligger längs Backenvägen. Infarten är precis efter busshållplatsen Kyrkvägen. En björkallé leder till den ljusgula Prästgården.

Nerifrån Backens kyrka leder en trappa uppför kullen till prästgården. Den tillhör Umeå landsförsamling

Besöksadress
Backenvägen 121
903 62 Umeå
Busslinje 1 mot Umedalen, hållplats Kyrkvägen

E-post  umea.landsforsamling@svenskakyrkan.se
Telefon
 090-200 25 00

Koordinater
Latitud 63.8316
Longitud 20.1677
Klicka här för att se en karta>

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.