Other languages with Google Translate

Svenska kyrkan i Umeå Besöksadress: Östra Esplanaden 9, 90330 Umeå Postadress: BOX 525, 90110 UMEÅ Telefon: +46(90)2002500 E-post till Svenska kyrkan i Umeå

Välkommen som medlem

Som medlem bidrar du till att vi kan stödja människor i Sverige och i världen. Du är också med och tar ansvar för kyrkans framtida utveckling och kamp för kärlek, människovärde och livskvalitet.

Nära 70 procent av Umeås befolkning är medlem i Svenska kyrkan, det är vi glada för. Är du inte redan medlem är du varmt välkommen att bli det!

Här kan du se filmer på teckenspråk om Medlemskapet och Medlemsavgiften.

7 skäl att vara medlem

Bli medlem

Du blir medlem i kyrkan genom dopet. Alla kan döpas, oavsett ålder. Tidigare blev man i Sverige automatiskt medlem i Svenska kyrkan vid födelsen, men så är det inte längre.

Det går också bra att anmäla att du vill bli medlem. Det gäller både om du vill bli medlem för första gången eller om du tidigare varit medlem och vill bli det igen.

Barn kan vara medlem även om det inte är döpt. Då får barnet t ex inbjudningar till barnverksamheter och andra utskick som bara skickas till medlemmar.

HUR GÖR JAG?

Du kan formulera dig fritt i ett brev, skicka ett e-postmeddelande eller fylla i en blankett och skicka in via brev eller e-post till Svenska kyrkan i Umeå.

Anmälan inträde i Svenska kyrkan (pdf)
Anmälan inträde i Svenska kyrkan för barn (pdf)

Skicka brevet till:
Umeå Pastorat

Skicka e-post till: umea.pastorat@svenskakyrkan.se

Du som är döpt i ett annat kristet trossamfund är välkommen som medlem i Svenska kyrkan. Något nytt dop behövs inte men du erbjuds undervisning i Svenska kyrkans tro och lära.

BARN SOM MEDLEM

• Barn som döps i Svenska kyrkans ordning blir medlem i Svenska kyrkan.
  • Du som vårdnadshavare kan också anmäla att ditt barn ska vara medlem även om det inte är döpt. Svenska kyrkan får inte behålla kontaktuppgifter till barn äldre än 4 månader. Vill du att ditt barn ska få utskick till våra verksamheter är det därför en bra idé att anmäla det som medlem.
  • Är barnet över tolv år ska det ge sitt samtycke. Ladda hem blanketten "Anmälan inträde i Svenska kyrkan för barn" ovan eller ring oss på 090-200 26 00 så skickar vi en till dig.

FOLKBOKFÖRD UTANFÖR SVERIGE

Om du inte är folkbokförd i Sverige kan du skriftligt anmäla medlemskap hos Kyrkostyrelsen. Har du frågor kring detta, kontakta kanslistod@svenskakyrkan.se.

Utträde - Vill du inte längre vara med?

Du är givetvis varmt välkommen att delta i Svenska kyrkans aktiviteter och besöka våra kyrkor även efter ditt utträde. Du är alltid varmt välkommen tillbaka som medlem om du så önskar.

Läs mer om hur du anmäler utträde ur Svenska kyrkan här