Foto: Lina Eriksson

Sörfors Betel

Granne med skolan i Sörfors ligger Betel. Här firas det regelbundet gudstjänst och ordnas till exempel sångaftnar och soppluncher.

Julkrubba med stickade figurer

Advent och jul

Under advent och jul sjuder våra kyrkor av aktiviteter. Det är allt från luciatåg, levande julkrubbor och julfiranden till konserter, gudstjänster och midnattsmässor. 

Ge fler julklappar

Inför julen finns det här i Umeå familjer som oroar sig för hur de ska ha möjlighet att köpa julmat och julklappar. Swisha en gåva eller köp ett presentkort och lys upp julen för någon annan.

Aktuella och kommande arrangemang

Oberoende anhörig

Temakvällar för dig som är oberoende anhörig till person med psykisk ohälsa eller missbruk. Välkommen till våra öppna kvällar i Grisbackakyrkan där vi samtalar utifrån olika teman och dricker te tillsammans. Klicka här för att läsa mera!

En grupp kvinnor sitter i en ring och lyfter tillsammans ett färgglatt tak. Inne i ringen, under taket, leker små bebisar.

Familjekören på Backen

Välkommen ca en lördag i månaden, kl 8:45-10:15. För barn upp till och med förskoleklass (0-6 år) tillsammans med föräldrar eller annan vuxen. Frukostbuffé, sång och lek, drop-in, ingen föranmälan. Välkommen!

Konserter och musik i kyrkan

December bjuder på ett brett konsertprogram i Umeås kyrkor. Välkommen på traditionella julkonserter, körsång, Luciatåg, carols och gospel. De allra flesta är gratis.

Om Sörfors Betel

Det går bra att hyra huset för till exempel dop, vigsel och andra alkoholfria sammankomster. Se kontaktuppgifter nedan. Piano och tramporgel finns i kyrksalen. I köket finns spis, microvågsugn och kaffekokare, men ingen kyl/frys.

Det ryms 100 personer i salen. För fika ryms det cirka 20–40 personer runt borden. 

Byggnaden som nu är Betel byggdes som biograf Odéon år 1925 i samband med byggandet av Norrfors kraftstation. Byn var full av tillresta kraftverksarbetare och det fanns två biografer, flera matserveringar och det anordnades regelbundet dans, bland annat i just Odéon.

Kyrkoplikten föreskrev långt in på 1800-talet att alla som bodde inom en mil från kyrkan skulle delta i högmässan varje söndag, de som bodde två mil bort varannan söndag, tre mil var tredje och så vidare. Många i Sörfors hade en kyrkstuga vid Backens kyrka där man kunde bo under kyrkhelgerna. För att ta sig till kyrkan gick man till Klabböle, rodde över älven och gick sedan den sista biten upp till kyrkan. Kyrkoplikten innebar också att de som stannade hemma skulle hålla byaläsning under tiden som högmässan hölls. I Sörfors turades gårdarna om att hålla med husrum för byabönen.

Mot slutet av 1800-talet började frikyrkor få fäste i Sörfors. I Umeå lands husförhörslängd från 1890-talet står det att Jonas Bergqvist, Sörfors nr 5, ”muntligen begärt att utgå från Statskyrkan och sluta sig till Baptistförbundet” (Löfqvist & Löfqvist sid. 237). Fler anslöt sig och baptisterna började regelbundet hålla möten i byn. 1936 invigdes den gamla biografen Odéon som byns nya bönhus. Engagemanget var stort och man hade regelbunden verksamhet så som gudstjänster och söndagsskola. Man upplevde dock en nedgång i antalet medlemmar under 1950- och 60-talen då bönhuset mestadels stod tomt. 

Baptistförsamling ägde huset och var villiga att kosta på en ombyggnad, och under 1970-talet tog de kvarvarande medlemmarna nya tag och renoverade huset. Bland annat drogs vatten och avlopp in 1971. Verksamheten kom igång igen med symöten, flick- och pojkgrupper och gudstjänster minst en gång i månaden. Sedan 1970 har all kristen verksamhet i bönhuset drivits i ekumenisk anda. 1985 köpte den nybildade Sörfors Bönhusföreningen bönhuset med ekonomiskt stöd från enskilda och föreningar. Namnet Betel är väletablerat bland sörforsborna varför bönhuset fortfarande heter så.

Idag tillhör medlemmarna i bönhusföreningen: Svenska kyrkan, EFS, Evangelisk-Luthersk samling, Pingstkyrkan, Svenska Missionskyrkan och Korskyrkan. Medlemmarna anordnar regelbundet träffar, till exempel sångaftnar och soppluncher i huset och de olika samfunden turas om att hålla i gudstjänsterna som firas en gång i månaden. Sörfors Betel ligger i Umeå landsförsamling.

Källor: Löfqvist, Gun-Mari (red) och Löfqvist, Martin (red). Sörfors: En förändringens bygd/Utarbetad av studiecirkeln Sörfors historia; Sammanställd av Gun-Mari och Martin Löfqvist. Sörfors: G-M. Löfqvist, 1987

 

Hitta till Sörfors Betel

Sörfors Betel ligger i Umeå landsförsamling

Besöksadress
Sörfors
905 88 Umeå

Kontaktperson Gun-Mari Löfqvist 090-302 84, gunmarilofqvist@gmail.com 

Post skickas till
Sörfors Betel c/o Gun-Mari Löfqvist
Sörfors 322 
905 88 Umeå

Sörfors Bönhusförening arbetar med att sprida kristen tro i Sörfors och hjälpa till vid katastrofinsamlingar, både praktiskt och ekonomiskt.
Bg 728-8194
Swisch- nr 123 083 41 35

Koordinater
Latitud 63.869589 
Longitud 20.032075
Klicka här för att se en karta>

Fira gudstjänst

Varje vecka firas gudstjänster runt om i Umeås kyrkor. Du är alltid välkommen! Under året infaller också många viktiga högtider i kyrkan.

Backens kyrka och kyrkogård

Backens kyrka

Backens kyrka är Umeås äldsta kyrkobyggnad. Den första stenkyrkan på platsen invigdes redan 1508. Historia, tradition och vackra omgivningar har gjort Backens kyrka till en omtyckt vigselkyrka.

Umeå landsförsamling

Umeå landsförsamling är belägen i den västra delen av Umeå och omfattar både stadsdelar och byar. Verksamheten bedrivs i kyrkorna samt i missionshusen i Hissjö och Sörfors.

Gudstjänst hemma

Fira andakt här varje söndag kl 10. Andakterna kommer från Umeå, Vännäs-Bjurholm, Bygdeå, Nordmaling, Holmsund, Sävar-Holmön och Hörnefors.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen byter plats under hösten. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.